To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Serwis napędu 4x4

bonito - 27-10-2009, 09:56
Temat postu: Serwis napędu 4x4
Jak wszystkim (pewnie) wiadomo Outek na napęd na tylną oś realizowany za pomocą sprzęgła lepkościowego załączanego elektronicznie. Mam pytanie, skierowane do forumowiczów którzy mają większy przebieg - czy w tym układzie wymienia się olej, a jeżeli tak, to po jakim przebiegu? Czy olej w skrzyni biegów też podlega wymianie?

Proszę tylko nie odpowiadać że jest to opisane w książce serwisowej - bo wcale nie jest! (książka jest do wszystkich modeli łączne z Pajero i L200 i występują tam takie pozycje jak wymiana oleju w przednim moście i inne rzeczy nie dotyczące Outlandera).

Gdyby mógł się wypowiedzieć ktoś mający kontakt z serwisem Mitsu, byłoby super...

Pozdrawiam, bonito

sylb - 27-10-2009, 21:22

Będę odważny i napiszę.

W mojej książce gwarancyjnej pisze. Strona 1-20, w prawej kolumnie tak po środku kartki.

bonito - 30-10-2009, 08:38

sylb - dziękuję, faktycznie stoi jak byk :lol:
można by wprawdzie dalej drążyć temat (Outek nie ma reduktora, o którym jest mowa w tym punkcie, a konstrukcyjnie tylny mechanizm różnicowym może nie być w tej samej obudowie co sprzęgło przeniesienia napędu), ale pewnie chodzi właśnie o to.

pozdrawiam, bonito

tomekrvf - 30-10-2009, 18:27

bonito, wymieniasz olej w transferze i tylnym dyfrze (80W-90 GL5)
Sprzęgło w tylnym dyfrze jest nierozbieralne i bezobsługowe. Nie można też go traktować jako "lepkościowego" (wiskotycznego). Jest to zwyczajne mokre, wielopłytkowe sprzęgło.

bonito - 01-11-2009, 17:49

tomekrvf, dzięki za info, ze sprzęgłem masz oczywiście rację, mam jeszcze pytanie: co to jest "transfer"?
pozdrawiam, bonito

tomekrvf - 01-11-2009, 23:42

bonito napisał/a:
co to jest "transfer"?

Mechanizm który przekazuje naped na tył.
Ten jest akurat z Evo
http://media.photobucket....5t/baa39f59.jpg

bonito - 02-11-2009, 08:08

Jeszcze raz wielkie podziękowania za info, mimo że serwis do którego jeżdźę nie jest najgorszy, zawsze lepiej wiedzieć co jest do zrobienia (przyda się też na przyszłość, po okresie gwarancyjnym). Pozdrawiam, bonito