To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Problem z podświetleniem zegarka i zapalniczki

Cargo - 28-10-2009, 20:12
Temat postu: Problem z podświetleniem zegarka i zapalniczki
Mam problem postanowiłem zmienić żarówki w mojej Cari . Wszystko ładnie świeci oprócz zegarka i zapalniczki.
Sprawdziłem bezpieczniki

Wszystko z bezpiecznikami jest w porządku . Ale zegarek i zapalniczka napal nie świecą
Spotkał się ktoś z takimi objawami

Anonymous - 28-10-2009, 20:17

być może spaliły sie żarówki, często padają od zegarka,
konsoli i licznika,

u mnie też sie popaliły z czasem po kolei...

nawet nie chce mi sie wymieniać,
niektórzy tu na diody wymieniają

jest opis na forum jak rozebrać konsolę i zegarek by wymienić

Cargo - 28-10-2009, 20:26

leser napisał/a:
być może spaliły sie żarówki, często padają od zegarka,
konsoli i licznika,

u mnie też sie popaliły z czasem po kolei...

nawet nie chce mi sie wymieniać,
niektórzy tu na diody wymieniają

jest opis na forum jak rozebrać konsolę i zegarek by wymienić

Ja już rozebrałem konsole powymieniałem wszystkie żarówki jakie tylko tam były i nie świecą mi tylko od zegarka i podświetlenia zapalniczki. I nie wiem co jest grane bezpieczniki OK . I nie wiem co teraz robić

robertdg - 28-10-2009, 20:34

Cargo, sprawdz czy dochodzi napiecie do tych zaroweczek, po przekreceniu stacyjki i zapaleniu swiatel pozycyjnych
Cargo - 29-10-2009, 21:52

robertdg napisał/a:
Cargo, sprawdz czy dochodzi napiecie do tych zaroweczek, po przekreceniu stacyjki i zapaleniu swiatel pozycyjnych

Niestety prąd do żarówek nie dochodzi. Nie wiem co to może być .

robertdg - 29-10-2009, 22:28

Cargo, bezpieczniki, albo dziura w instalacji, jak juz sprawdzales te gniazda to mogles sprawdzic takze czy chociaz pojawia sie na nich masa, albo plus
Cargo - 30-10-2009, 15:25

robertdg napisał/a:
Cargo, bezpieczniki, albo dziura w instalacji, jak juz sprawdzales te gniazda to mogles sprawdzic takze czy chociaz pojawia sie na nich masa, albo plus

A jakie bezpieczniki mam jeszcze sprawdzić. Jeszcze dzisiaj zobacze czy jest masa bo wczoraj na szybko to robiłem :P

robertdg - 30-10-2009, 16:12

Cargo, w komorze silnika takze sa bezpieczniki odpowiedzialne za podswietlenie, zapoznaj sie z >>FAQ Bezpieczniki Przekazniki<< szukaj podtytul dla Bezpieczniki i przekaźniki w komorze silnika, model 96 pozycja nr 3, 16, model 97 podobnie, zreszta sprawdz dokladnie. A skrzynka w kabinie kierowcy to pozycja nr 9 dla bezpiecznika zegara i zapalniczki
Cargo - 31-10-2009, 10:57

robertdg napisał/a:
Cargo, w komorze silnika takze sa bezpieczniki odpowiedzialne za podswietlenie, zapoznaj sie z >>FAQ Bezpieczniki Przekazniki<< szukaj podtytul dla Bezpieczniki i przekaźniki w komorze silnika, model 96 pozycja nr 3, 16, model 97 podobnie, zreszta sprawdz dokladnie. A skrzynka w kabinie kierowcy to pozycja nr 9 dla bezpiecznika zegara i zapalniczki

Dzięki kolego robertdg za podpowiedź . Już oświetlone jest zrobione działa jak należy :biggrin:
Już mówię co było podświetlenie zapalniczki nie działało z tego względu bo był upalone styki poprzedni właściciel musiał na na siłę wcisnąć żarówkę. Rozgiąłem styki delikatnie igłą.

Problemy miałem zegarkiem nie wiedziałem dla czego nie ma podświetlenia . Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i w kabinie pasażerskiej a tak grze pod maską wszystko sprawne . Ale do rzeczy pomyślałem sobie że zegarek działa ale nie ma podświetlenia podłączyłem na krótko 1 i 2 pin

O dziwo świeci .
Odkryłem ze płytka od zegarka ma przepalone ścieżki od oświetlenia . Byłem dzisiaj na wrakersie i kupiłem cały zegarek za 20zł . Koszt niewielka ale jak satysfakcja że doszyłem do tego sam z niewielką pomocą robertdg

robertdg - 31-10-2009, 16:58

Cargo, Gratuluje pozytywnego rozwiazania problemu, juz w pierwszym poscie wspominalem o sprawdzeniu napiecia na zasilaniu zaroweczek ;-) troszke sie pomeczyles ale sie udalo, dobrze ze temat mozna zamknac a wielu uzytkownikow chetnie skorzysta z tych rozwiazan ;-) Pozdrawiam

Temat oficjalnie zakonczyl sie sukcesem ;-)

kobelko - 17-12-2011, 19:39

A podswietlenie przycisku swiateł awaryjnych tez posiada zarowke czy nalezy wymienic caly ten wlacznik?
Jaro1974 - 17-12-2011, 19:55

kobelko napisał/a:

A podswietlenie przycisku swiateł awaryjnych tez posiada zarowke czy nalezy wymienic caly ten wlacznik?

Z tego co pamiętam to ma osobną żarówkę więc można tylko ją wymienić.