Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie 

Marcino - 02-11-2009, 22:31 Temat postu: Kominki i ogrzewanie EDIT by Efa! - wydzielono z tematu "Chcę powiedzieć, że..." 

..ze na budowie uruchomiłem kominek, i jak jeszcze zamknę wejście na nieocieplone poddasze to zima mi niestraszna..:)

i ze przydała by sie fachowa porada jak kominek obudować i jak zrobić sobie dobre i wydajne DGP..:)

I dodatkowo jadę pod koniec listopada na co najmniej 2 tyg w ciepłe kraje..:)
												 Kibloo - 03-11-2009, 06:54
  Marcino, sorry za ignorancję co to jest  	  | Marcino napisał/a: | 	 		  | zrobić sobie dobre i wydajne DGP..:)  | 	  ...

pozdro
												 Krzyzak - 03-11-2009, 07:39
  DGP = dystrybucja gorącego powietrza

zajefajna rzecz - Fishop ma, ja zaluje, ze nie zrobilem... teraz cale cieplo kominka idzie na salon a w reszcie pokoi jest zimno

dlatego rzadko pale, bo termostat nie wlaczalby kotla gazowego

Marcino - jakby co, to mam juz kominek na etapie półobudowany i w malym palcu teorie obudowania  
												 gulgulq - 03-11-2009, 08:17
  no ba...mam to samo - choć u mnie wykorzystałem trochę nadmiarowe kanały wentylecyjne i dwa pokoje na górze dostają ciepłe powietrze

ale właśnie tydzień temu kupiłem klasyczny piec węglowy i palę drzewem w nim    - przynajmniej rozprowadzenie ciepła jest równomierne po całym domku  
												 Krzyzak - 03-11-2009, 08:24
  ja sobie zostawilem 1 kanal wentylacyjny na to, ale balem sie, ze tak gorace powietrze spowoduje odpadanie tynku z komina na pietrze lub inne problemy

mialem w planach mieszalnik na strychu + rury z nawiewnikami w suficie... moze w nastepnym domu  
												 gulgulq - 03-11-2009, 08:45

| Krzyzak napisał/a: | 	 		  ja sobie zostawilem 1 kanal wentylacyjny na to, ale balem sie, ze tak gorace powietrze spowoduje odpadanie tynku z komina na pietrze lub inne problemy

mialem w planach mieszalnik na strychu + rury z nawiewnikami w suficie... moze w nastepnym domu    | 	  

u mnie narazie bez problemów - choć górę mam w płytach gipsowokartonowych zrobioną   

ściana faktycznie gorąca jest - ale w dużej mierze to zasługa grzania spaliny w kominie  
												 Jassmina - 03-11-2009, 08:46
  e tam z tym kominkiem to wcale nie takie wesele...

My właśnie mamy taki z wlotami w każdym pokoju i po zimie wokół tych wlotów czarny nalot jest i trza malować przynajmniej raz na 2 lata   
												 gulgulq - 03-11-2009, 08:53

| Jassmina napisał/a: | 	 		  e tam z tym kominkiem to wcale nie takie wesele...

My właśnie mamy taki z wlotami w każdym pokoju i po zimie wokół tych wlotów czarny nalot jest i trza malować przynajmniej raz na 2 lata     | 	  

to efekt kiepskiego uszczelnienia komina - u mnie od 4 lat żadnych    smug
												 Jassmina - 03-11-2009, 08:56
  Ale to trzeba się chyba do szybu wbić żeby pouszczelniać a Trawor za gruby...   
												 rosomak1983 - 03-11-2009, 10:48

| Jassmina napisał/a: | 	 		  Ale to trzeba się chyba do szybu wbić żeby pouszczelniać a Trawor za gruby...    | 	  

słyszałem ze wiewórki swietenie smigaja w takich szybach        
												 Jassmina - 03-11-2009, 10:52
  Spróbuj potem wyprać wiewiórkę z sadzy...   
												 cns80 - 03-11-2009, 11:39

| gulgulq napisał/a: | 	 		  | to efekt kiepskiego uszczelnienia komina -  | 	   Niekoniecznie. Zauważ że od kaloryferów też czasem powstają takie smugi, a one raczej spalin w sobie nie mają i są szczelne  
												 gulgulq - 03-11-2009, 11:56
  czyli Wiewióra kiepsko sprząta   

albo Trawor    po łebkach ...       
												 Fragu - 03-11-2009, 13:42

| cns80 napisał/a: | 	 		  Niekoniecznie. Zauważ że od kaloryferów też czasem powstają takie smugi, a one raczej spalin w sobie nie mają i są szczelne    | 	  

efekt wnoszącego się kurzu wraz z ciepłym powietrzem. Dlatego kaloryfery wstawiamy zazwyczaj pod oknami, a jesli nie, to wskazane jest zrobić półkę tuż nad grzejnikiem.

Ja mam kominek z płaszczem wodnym + podłogówka i działa świetnie.   
												 Efa! - 03-11-2009, 17:38
  U mnie też jest płaszcz wodny, ale gdy się wszystko wypali, to pompa powietrza i tak działa dalej i czasem rano już zimno. Nieraz ją wyłączam, gdy w kominku zostaje sam żar, to wtedy rano jest cieplej.

A w ogóle jakich środków używacie do czyszczenia szyb kominkowych? U mnie na okrągło czarno i ciężko to w ogóle czymkolwiek doczyścić  

| 

|  

|