Sigma/Diamante Ogólne - Sigma - Tempomat
Tomek210 - 03-09-2006, 15:05 Temat postu: Sigma - Tempomat Włączam dolnym przyciskiem tempomat, zapala się w przycisku lampka i to wszystko. Zero reakcji na mieszanie dźwigienką tempomatu..
Na co zwrócić uwagę? Czemu się przyjrzeć? Jak tempomat porusza linką? Silniczek czy jakiś wymyślniejszy mechanizm?
roch_27 - 03-09-2006, 17:44
Tomek210 napisał/a: | Na co zwrócić uwagę? Czemu się przyjrzeć? |
przede wszystkim zwróć uwagę na stan gumowych wężyków odpowiedzialnych ciśnienie
pozdro
Tomek210 - 03-09-2006, 17:50
Wymacałem jakiś wężyk idacy od czegoś pod kółkami łączącymi wszystkie linki do czegoś co porusza jedną z linek Są jeszcze jakieś?
roch_27 - 03-09-2006, 20:54
Tomek210 napisał/a: | Wymacałem jakiś wężyk idacy od czegoś pod kółkami łączącymi wszystkie linki do czegoś co porusza jedną z linek | wężyki (gumowe) od tempomatu powinieneś mieć pod maską
Nie wiem jak jest dokładnie w sigmie ale powinno być coś podobnego Pozniżej masz foto z galanta
pozdro
Tomek210 - 22-09-2006, 22:22
Posprawdzałem trochę.
Opory w przełączniku w kierownicy prawidłowe, napięcie w nim jest jednak nic nie dochodzi do pompki. Gdzie znajduje się elektronika od tempomatu?
Pompka, rurka i siłownik sprawne.
Anonymous - 24-09-2006, 01:45
Witam,
Kontroler znajduje się w środkowej konsoli za radioodbiornikiem i panelem sterownia klimy/nawiewów. Jest to szara "skrzynka", która....a zresztą masz tu fotkę:
tak będzie prosciej bo o ile pamietam takich szarych cudeniek jest tam kilka
Pozdrawiam.
Tomek210 - 09-05-2007, 00:26
Przy okazji wymiany taśmy pod kierownicą (nie działał klakson) okazało się, że napięcie z przełącznika tempomatu też przez taśmę nie przechodzi. Nowa taśma jest OK, opory przełącznika dobre jednak tempomat nadal nie żyje. Wybebeszyłem konsolę centralną w celu montażu radia w miejsce schowka i mam dostęp do centralki. Czy poza ewentualnym wyschnięciem elektrolitów zdarzają się jakieś typowe dla tej centralki usterki? Jutro jeśli się wyrobię spróbuję sprawdzić wszystko co się da wg serwisówki... Z tego co pamiętam jak próbowałem odczytać kody we wrześniu, wskazówka woltomierza tylko drgała raz na sekundę. Jutro odczytam jeszcze raz, może coś się zapisało od ostatniego resetu.
roch_27 - 09-05-2007, 10:26
Witam, poniżej zamieszczam kilka schematów dotyczących klimy.
edit by roch_27
Mogą się przydać do innego tematu
Nie wiem dlaczego czytając o tempomacie dodaję foto od klimy Chyba muszę się w końcu porządnie wyspać

pozdro
Tomek210 - 09-05-2007, 19:25
Dzięki ale tempomat różni się od klimy paroma drobiazgami
Siedzę właśnie w samochodzie. Sterownik tempomatu podaje kod 11 czyli uwalona pompa. Pozostaje mi szukać takiej, może ktoś ma zbędną?
roch_27 - 09-05-2007, 21:03
hehe jak już wyżej napisałem dziś jakiś zakręcony jestem
poniżej zamieszczam wszystko na temat tempomatu
pozdro
|
|
|