Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pompa wysokiego ciśnienia. Oznaczenia.
KrzysiekGDI - 07-11-2009, 11:16 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Pompa wysokiego ciśnienia. Oznaczenia. Czy ktoś orientuje się jakie pompy wc były montowane do GDI przed i po lifcie? Czy one się czymś różnią? Na mojej mam oznaczenie E3T50271 (98r.) a raczej jest ono naklejone na czujnik umieszczony na pompie. Spotkałem też jakieś oznaczenia zaczynające się na MD lub MR. Mechanik zmierzył ciśnienie na listwie i wyszły 4 bary. Prawidłowe powinno być 40, 50 o ile dobrze się orientuję Dziwi mnie to, że po dodaniu gazu auto wkręca się na obroty jak szalone. Problem jest taki, że gaśnie na luzie i szarpie przy jeździe ze stałą prędkością. Mam też problem z odpaleniem na ciepłym silniku. Pomóżcie bo nie wiem jakiej pompy szukać. Czy będzie pasowała taka z Cari po lifcie?
pszylepek - 07-11-2009, 12:35
A może by tak zmienić miejsce tankowania paliwa ??? To może być przyczyną tych objawów (plus oczywiście brudna przepustnica)...
A po diagnozę stanu pompy wysokiego ciśnienia to chyba raczej do ASO, bo tam dają jednoznaczną odpowiedź czy ona jest winna. Wspomniane objawy są dość powszechne, więc wcale niekoniecznie musi to być pompa...
Moomin - 07-11-2009, 13:05
Skoro auto się wkręca na obroty i dobrze jeździ to chyba raczej nie pompa. Bardziej te objawy podobne do kłopotów z przepustnicą.
KrzysiekGDI - 08-11-2009, 11:31
Z tym paliwem to spróbuję. W sumie tankuję cały czas na Orlenie, raczej staram się trzymać tylko tej stacji. Spróbuję na Lotosie, może będzie lepiej. Na mniejsze stacje nie jeżdżę. Podejrzewam, że poprzedni właściciel lał ruskie paliwo, tym bardziej, że tam gdzie mieszkał jest ono dostępne bez problemów. Przepustnicę wyczyściłem na błysk. Silniczek krokowy też. Jak wyrzucę na luz i uspokoję obroty dodając gaz to trzymają się równo na 800. Spróbuję z tą pompą tym bardziej, że zmierzone ciśnienie ręcznie jest za niskie i w dodatku faluje przy niskich obrotach. Oznaczenia mojej pompy to MD347417 Model E3T50271 Jak ktoś ma na sprzedaż to proszę o kontakt
pszylepek - 08-11-2009, 12:48
Powiem Ci szczerze, że moja nie trawi paliwa z Orlenu - po zalaniu VERVY 98 szarpie przy stałej prędkości i wachlują obroty... Za to polecam Shella V-Power 98 - szarpania praktycznie nie ma. Gdyby był to problem z pompą paliwa, to najbardziej odczuwalne by to było przy gwałtownym obciążeniu silnika, a nie przy stałej prędkości. GDI przechodzi wówczas w tryb ubogiej mieszanki (tryb ECO) i , moim zdaniem, jezeli paliwo jest gorszej jakości to po prostu silnik nie jest w stanie porawnie na niej pracować. Mam brata, który na stałe mieszka w Niemczech i jest mechanikiem w salonie BMW. Gdy przyjedzie do Polski leje tylko 98, bo jak mówi silnik pracuje "prawie" tak jak na niemieckiej "zwykłej" 95. Problem z szarpaniem przy stałej prędkości jest często poruszany na forum. Moim zdaniem wina lezy po stronie paliwa oraz osadów w komorze spalania. Ale to tylko moje zdanie...
KrzysiekGDI - 08-11-2009, 13:36
Dzięki za pomoc. W sumie takie szarpanie nie jest aż tak uciążliwe. Bardziej opisałbym to jako chwilowy spadek mocy, jak dodam gazu to problem znika. Najbardziej wkurza mnie to, że gaśnie za każdym razem kiedy wyrzucę na luz. Po prostu obroty nurkują i się same nie podnoszą. U siebie w Ełku nie mam Shella a szkoda. Mam Orlen, Statoil, BP, Lotos. Którą byś wybrał?
robertdg - 08-11-2009, 14:04
KrzysiekGDI, z wariantów ktore podales kolejno bym wybral
1. BP
2. Lotos
3. Orlen
4. Statoil - u mnie po wlaniu tego specyfiku zaczely sie dziac szopki, braki mocy i swiecaca CE
Robson86 - 08-11-2009, 16:17
pszylepek napisał/a: | Za to polecam Shella V-Power 98 - szarpania praktycznie nie ma. |
tyle ze takie paliwo w ogole nie istnieje
jest 95-Vpower oraz 99+Vpower Racing i oczywiscie zwykla 95...
robertdg napisał/a: | z wariantów ktore podales kolejno bym wybral |
kazdy ma swoje ulubione stacje i ciezko ocenic ktory silnik najlepiej jezdzi na jakiej...
Ja leje od jakiegos czas Supreme 98 i wg mnie nie ma zadnych roznic w porownaniu z V-powerem 95. I na tej i na tej silnik chodzi cichutko i kulturalnie
Pozdroo
robertdg - 08-11-2009, 17:00
Robson86, moge zgodzic sie z tym ze w kazdym regionie inne paliwo, lepszej lub gorszej jakosci, ale na statoilu bylo najgorzej, dlatego podsumowalem
Robson86 - 09-11-2009, 14:23
robertdg napisał/a: | Robson86, moge zgodzic sie z tym ze w kazdym regionie inne paliwo |
pewnie ze tak Jedno jest pewne warto tankowac na stacjach renomowanych, i warto lac paliwa premium, nawet jesli nie maja 98 (pb98) oktan to sa mniej chrzczone i pewniejsze niz 95.
Pozdroo
Anonymous - 09-11-2009, 20:20
KrzysiekGDI co do pompy to poszukaj dokladnie takiej samej jaka masz zamontowana w samochodzie roznica polega na mocowaniu i kanalikach smarujacych pompe.Ja u siebie wymienialem pompe wysokiego cisnienia i raz mi gosciu przyslal dwie nie pasowala zadna. Musialem znalesc o takim samym oznaczeniu jak mialem zamontowana w aucie. Zanim jednak zdecydujesz sie na wymiane pojedz do aso i zbadaj.Z opisu wynika ze masz cari przed liftem to do twego moze nie bedzie taka droga .Ja za swoja dalem 500 zeta za uzywana od anglika.
KrzysiekGDI - 18-11-2009, 19:49
Sam w końcu nie wiem co kupować bo nie mam kasy a coś czuję, że jak nie wymienię kilku części w ciemno to nic się nie dowiem
W Manualu przeczytałem: Code no. 56 may be also output when air is sucked in high-pressure fuel line due to no fuel suply. O ile dobrze czaję to chodzi o to, że jest zbyt słaby dopływ paliwa w stosunku do zasysanego powietrza. Mógłby ktoś to przybliżyć? Może o to u mnie chodzi bo jak jest zimny silnik i działa ssanie to autko pracuje prawidłowo. Po rozgrzaniu zaczyna gasnąć. Jak działa takie ssanie w tym silniku? Czy u Was po wyłączeniu silnika pompa w baku też pracuje przez jakiś czas? Co byście zrobili na moim miejscu? Kupić używaną pompę wc czy dalej klepać temat przepustnicy i krokowego (czyściłem wielokrotnie, nie czyściłem tylko kolektora a jest na nim sporo syfu) Czy problem z przepustnicą lub krokowcem lub zabrudzonym kolektorem mógłby spowodować błąd 56? Czy ten silnik ma jakiś układ sterujący ciśnieniem na listwie paliwowej czy po prostu pompa napędzana z wałka powinna dawać takie samo ciśnienie (bez żadnej "elektronicznej" regulacji)? Ciśnienie mierzone ręcznie i odczytywane z czujnika wynosi 0.4 MPa i faluje przy niskich obrotach. Chyba wymienię tę pompę
aren195612 - 19-11-2009, 12:48 Temat postu: Błąd "56" Błąd "56" - niewłaściwe ciśnienie paliwa /abnormal fuel preasure system/
Błąd ten pojawia się jeżeli " w ciągu 4 sekund ciśnienia paliwa wynosi 6,9 MPa lub więcej ... lub 2 MPa lub mniej "
Popatrz na tę stronkę - może ci pomoże:
przyczyny błędu "56"
Po rosyjsku ale "google translator" sobie poradzi /wklejaj tylko tekst/
Jakoś nie wierzę w te 4 bary na listwie. Jakby było mniej jak 15bar kręcąc rozrusznikiem auta byś nie odpalił. Normalne ciśnienie przy 2000 obr wacha się w granicach 50 bar.
KrzysiekGDI - 19-11-2009, 13:46
Właśnie objawy są takie, że często nie mogę odpalić auta na ciepłym silniku. Czasami łapie dopiero za 3, 4 razem. Tak jakbym musiał pokręcić kilka razy, żeby ciśnienie wróciło do normalnego. Dla mnie wygląda to tak jakby pompa pracowała lepiej przy wysokich obrotach. Przy wyrzuceniu na luz ciśnienie musi spadać bardzo szybko bo auto po prostu gaśnie. Może ma to związek właśnie z dostarczaniem paliwa do pompy albo z jej napędem. Nie mam już pomysłów. Nikt z mechaników nie chce się w tym babrać tylko każdy wymień to wymień tamto. Dzwoniłem do najbliższego serwisu Mitsubishi i po opisaniu objawów chcą mi jeszcze raz wyczyścić przepustnicę i kolektor ssący. Pani z którą rozmawiałem oceniła to na około 6 godzin pracy i zaproponowała termin za tydzień. Jak zapytałem jakie może być powiązanie powietrza z nieprawidłowym ciśnieniem na listwie i ogólnie błędem 56 to powiedziała że nie wie i że musiałaby poszukać w książce ale na pewno się dowiedzą jak już postawię furę. Jest jeszcze taka sprawa, że od wczoraj nie mam tego dźwięku pracy pompki w baku po wyłączeniu silnika Krótko przetestowałem auto jak ten dźwięk zniknął i tak jakby lepiej paliło. Gaśnie dalej ale na rozgrzanym silniku próbowałem odpalić je kilka razy i za każdym razem załapało za pierwszym razem. Przetestuję to dzisiaj. Może coś się tam samo naprawiło
Dzięki za stronę, zabieram się do lektury
aren195612 - 21-11-2009, 12:10
KrzysiekGDI, Jakbyś chciał pomierzyć swoją pompę to właśnie wstawiłem opis jak to zrobić w Carisma-FAQ:
link
U ciebie z tego co piszesz jest jeszcze jakiś problem z zaworem zwrotnym w pompce paliwowej /tej w baku/. Paliwo sie cofa stad to załączanie sie pompki. Nie slyszałem jeszcze aby u mnie załączyła się ta pompka na niepracującym silniku. Chyba że ją załączę actuatorem w evoscanie.
|
|
|