To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Kujawsko - Pomorskie - Doważanie kół na samochodzie

Thomekk - 13-11-2009, 23:22
Temat postu: Doważanie kół na samochodzie
Czy ktoś z Was drodzy Mitsumaniacy wie, gdzie w Bydgoszczy można dobrze i tanio ( jedno nie musi wykluczać drugiego ) doważyć koła na samochodzie albo z tzw.testem drogowym???
akbi - 14-11-2009, 08:18

Thomekk, nie bardzo rozumiem ... chodzi Tobie o wywazenie kol? Bo do tego zawsze trzeba zdjac kola z auta.
Fragu - 14-11-2009, 15:53

Chodzi Ci o taki specjalny sprzęt, który symuluje warunki drogowe ?
JCH - 14-11-2009, 17:36

akbi napisał/a:
Thomekk, nie bardzo rozumiem ... chodzi Tobie o wywazenie kol? Bo do tego zawsze trzeba zdjac kola z auta.
Nie trzeba - podnosi się auto z jednej strony i specjalnym urządzeniem kręci wybranym kołem.

Kiedyś stacje Shella organizowały takie doważania. Ale to było.... 6-7 lat temu :roll: 8)

bumbum - 14-11-2009, 18:56

Ostatnio oglądałem o tym program,
podnosi sie auto cale, do koła na piaście dokłada sie urządzenie które rozpedza koło do 120km/h i reszta jak przy 'wywazaniu' - doklepuje sie ciężarki,

sposob ten jest o wiele dokładniejszy bo każdorazowe zdjęcie kola z piasty powoduje drobne zmiany środka cięzkosci a przy predkosci 120km te drobne odchylenia mogą byc odczuwalne : P

cena 15zl za 1 koło - tak mowili w programie a gdzie był kręcony to już nie pamietam

a tak z mojej strony to nie wiem czy sie takie cos opłaca na polskich drogach... po dystansie 200 km w warunkach miejskich, wszytskie przejazdy kolejowe, dziury, progi zwalniajace i inne "garby" na drodze zaprzepaszczą sens tego Doważania...
:)

Anonymous - 14-11-2009, 21:50

taaa i w tym programie mówili że jedyny taki punkt jest w warszawie :) też to widziałem hehe
Thomekk - 14-11-2009, 22:23

Byłem dzisiaj na reklamacji po czwartkowej wymianie opon na zimowe, ponieważ dzień później zauważyłem, że odpadł jeden z ciężarków na przednim kole.
I tam uzyskałem informację gdzie coś takiego w Bydgoszczy robią, mianowicie w OPON-LAN'ie na Gajowej.
Jako, że miałem po drodze to podjechałem i zapytałem jak to wygląda m.in. jeśli chodzi o koszty.
I tak:trzeba najpierw wyważyć każde koło na wyważarce stacjonarnej, a to dla kół aluminiowych wynosi 60zł a potem doważanie na samochodzie i tutaj cena wynosi 30 zł od jednego koła.
Czyli w najgorszym wypadku będzie trzeba zostawić 180 zł!!! Przy założeniu, że będziemy doważać wszystkie 4 kółka.

Fragu - 14-11-2009, 22:29

Cytat:
Czyli w najgorszym wypadku będzie trzeba zostawić 180 zł!!!

buahahahha :D

Thomekk - 14-11-2009, 22:34

Co nie znaczy, że zostawiłem :D
Anonymous - 15-11-2009, 22:56

interesting.... very interesting :p !!!! buhahahah