Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Problem z nawiewem
nedER - 19-11-2009, 19:14 Temat postu: [Cari 1.9TD] Problem z nawiewem Witajcie!
Od dłuższego czasu nie mogę dojść co sie dzieje z moja Cari. Podczas pracy nadmuchu, bez znaczenia czy klima jest ON czy OFF, na obiegu zamkniętym słychać cykanie w okolicach klimatyzacji (za schowkiem). Również jak nawiewy są wyłączone lecz obieg wewnętrzny zostaje to także ten dzwięk się da słyszeć:( please help
Saqu - 19-11-2009, 19:21
A sprawdzałeś tamto "śmietnisko" przy filtrach pyłkowych? możliwe, że wpadł jakiś liść i o niego wiatraczek zachacza. U nas, tyle, że w GDI jak otworzyliśmy tą komorę, to była istna masakra, liście śmieci itp. Odrazu odkurzacz w dłoń, wszystko wykręcone i do czyszczenia
Właśnie te filtry są pod deską rozdzielczą za schowkiem
nedER - 19-11-2009, 19:31
zastanawiałem się juz nad tym czytając posty o klimie lecz ten dzwięk jest jakby natury elektrycznej, brzmi podobnie jak dzwięk podgrzewania świecy żarowej.. takie pstrykanie cykanie ;P aha no i nawiew w tym czasie nie działa (obieg wewnetrzny)
Saqu - 19-11-2009, 19:53
A powiedz jeszcze, klime masz automatyczną? czy ręczną?
nedER - 19-11-2009, 20:02
climatronic
oncik - 19-11-2009, 20:56
a bez właczania nadmuchu przy pracujacym silniku??
robertdg - 19-11-2009, 21:51
nedER, prawdopodobnie ukruszone trybko na silniczku mieszalnika powietrzem zimne cieple, sproboj podkrecic temp na max i zobacz czy cyka dalej
[ Dodano: 19-11-2009, 21:53 ]
Edit
Jezeli cyka dalej, prosty sposob na sprawdzenie silniczka, wyciagasz schowek i po lewej stronie tuz pod konstrukcjami metalowymi schowka jest silniczek i do niego dochodzi kostka elektryczna, wypnij ja i sprawdz czy dalej cyka, jezeli nie to wiesz jaki jest twoj problem, o kosztach pozniej jak juz bedziesz wiedzial czy to to.
pawelsonx - 19-11-2009, 21:59
a może filtr elektrostatyczny jak taki posiadasz jak jest wilgotno to potrafi iskrzyć i słychać takie pstrykanie. Gdzieś na forum to było jak czyścic wymieniać itp .
Jak pamiętam carismy dzieliły się na te:
Co nie posiadają filtrów kabinowych
Posiadające filtry kabinowe takie harmonijki
Posiadające elektrostatyczne filtry kabinowe
nedER - 22-11-2009, 19:53
Dzieki Wam wszystkim za pomoc:) moja Cari jest wyposażona w przeciwpyłkowy filt elektrostatyczny, w sobote probowałem sie do niego dostać ale zabrakło mi kluczy no i nie miałem zbytnio czasu... tak na marginesie ci holendzy maja pare hehe tak cieżko podokręcane są te srubki ze pół godziny sie mocowałem ze schowkiem;p w przyszły weekend sprawdze ten silniczek i wyczyszcze filtr bo juz gołym okiem widac ze jest zasyfiony - plastki jest praktycznie czarny a nie biały;p trzymajcie kciuki
|
|
|