[92-96]Lancer CB0 - Brak Iskry Brak Iskry---BOLID OZYL
stanley260485 - 22-11-2009, 11:40 Temat postu: Brak Iskry Brak Iskry---BOLID OZYL witam wszystkich
mam Lancerka 1.6 16V 93r. 113KM kombi a problem jest taki ze moj bialy bolid nie chce odpalic.mechamik stwierdzil ze modul jest uszkodzony no i kupilem ten modul i powiedzial mi ze ten tez jest uszkodzony wiec wyslalem modul i cewke do sprawdzenia i gosc mi powiedzial ze na 1000% modul i cewka sa dobre i dodal ze moze byc uszkodzony "Sterownik Silnika-komputer"
swiece i kable WN sa ok
Pomozcie jesli mozecie-z gory Dzieki
Anonymous - 22-11-2009, 13:42
Odkręć kompa który znajduje się za schowkiem, rozkręć go i zobacz czy jakiś kondensator nie wylał przypadkiem -przy okazji zobaczysz czy wszystko tam OK.
Masz zaufanie do tego mechanika??
vonja - 22-11-2009, 13:46
Powiedz coś wiecej w jakich okolicznościach przestał pracować silnik. Z drugiej strony skoro masz pewność ze cewka i moduł J862 są sprawne to pozostaje dodatkowo:
1) sprawdzić palec w rozdzielaczu i kopółkę
2) profilaktycznie wymień w ECU ("komputer wtrysku" / sterownik silnika) kondensatory elektrolityczne sztuk 4 - koszt podzespołów poniżej 4 złotych.
3) Sprawdź dobrze bezpieczniki w tablicy bezpieczników pod kierownicą
4) Sprawdż kody błedów wysyłane przez ECU - to równocześnie coś więcej powie Ci o sprawności samego ECU (Engine Control Unit)
5) Sprawdź osadzenie złączy i czystość styków na złaczach przychodzących do modułu J862 w aparacie zapłonowym. Jedno ze złaczy (2 pinowe to zasilanie samego modułu).
Daj znać jak już uporasz się z usterką - Twoje informacje mogą pomóc kolejnym użytkownikom forum.
powodzenia a w razie co pisz do mnie na GG na ile mam wiedzę to pomogę.
P.S.
kolejność jaką podałem przyjmij jako przypadkowa.
stanley260485 - 22-11-2009, 20:12
jechalem jak zawsze i w pewnym momencie samochod mi zgasl ale udalo mi sie go zapalic i zajechalem do domu,nastepnego dnia brat chcial go odpalic i z trudem mu sie udalo no i t tedy wydal ostatni odglos i juz nie zapalil
mechanik w miare-za pierwszym razem jak mi nie palil to faktycznie byl walniety modul J862.
kompa kazalem mu wymontowac i wysylam go gosciowi do sprawdzenia i jesli trzeba to naprawi ale koszt powiedzial mi 150-250 zl a to prawdopodobnie moga buc uszkodzone wlasnie te kondensatory o ktorych mowi Vonja.napiecie w obu kostkach jest. aha i przed tym zdarzeniem po zalaczeniu zaplonu mialem napis "Check Engine" i jak go zapalilem to komunikat znikal a teraz to juz wogole sie nie pojawia a pojawial sie zawsze
jakies rady??????????
idas - 22-11-2009, 23:08
O ile elektrolit niczego nie wyżarł to "trochę" dużo chce gość za wymianę kondów...Za tą cenę spokojnie kupisz używany komputer. Brak check engine sugeruje padaczkę kompa, bo nie wierzę aby żarówka przestała działać w momencie pojawienia się problemów z autem.
rosomak1983 - 23-11-2009, 00:08
idas napisał/a: | Za tą cenę spokojnie kupisz używany komputer |
i jeszcze w cenie wymienisz konodny na przyszlość
stanley260485 - 23-11-2009, 19:34
i wlasnie chyba ECU jest przyczyna braku iskrt.rozebralem ecu i pod jednym kondensatorem jest czarno jach diabli i troche sie cos rozlalo ale dziwi mnie to ze gorna czesc nacinana nie pekla i koncowka mocy jest przytopiona-dziwny przezroczysty osad i napewno nie jest to ani zel ani jakis ochronny srodek a smrod czuc z daleka.
jutro wysylam ecu do naprawy-do wymiany ida 4 kondensatory i koncowka mocy.
mam nadzieje ze to jest jedyna usterka przez ktora moj Bialy Bolid nie moze odpalic.
"rosomak 1983" a tobie o co chodzilo z tymi k o n d o n a m i??
krzaqqu - 23-11-2009, 20:19
stanley260485 - możesz podać namiary kto naprawia ecu. Możliwe, że mój komp jest walnięty, chciałbym go sprawdzić
KaWu - 23-11-2009, 21:01
stanley260485 napisał/a: | rosomak 1983" a tobie o co chodzilo z tymi k o n d o n a m i?? |
o to ze najlepiej wymienic wszystkie kondensatory i spac spokojnie.
Bo w tych rocznikach dosc czesto one wylewały.
stanley260485 - 23-11-2009, 21:43
TAK WLASNIE ZROBIE I TA KONCOWKA MOCY TEZ JEST WALNIETA-NA 95%
rosomak1983 - 23-11-2009, 22:17
stanley260485 napisał/a: | "rosomak 1983" a tobie o co chodzilo z tymi k o n d o n a m i?? |
Nie chodzi o gumy ale o kondensatorki elektrolityczne. Jak wymienisz wszystkie masz spokój z kompem. Ty tego nie zrobiles i masz efekt. Taniej od naprawy wyszło by kupno używki i wymienić w niej kondensatory. Ale rób jak uważasz.
stanley260485 - 24-11-2009, 20:05
zobaczymy co mi gosc powie jak obejzy ECU i ile bedzie kosztowac naprawa.
mowil mi ze ma takie ECU i chyba pojde na to zeby kupic uzywke i wymienic kondensatory.
jutro sie okaze.dam znac co i jak.
[ Dodano: 24-11-2009, 21:32 ]
telefon 791 341 777 , telefon 602 257 695 , e-mail mario_777_70@o2.pl
"TECH-TRONIC"
MARIUSZ DALEWSKI
ul PIASKOWA 15/9
65-204 ZIELONA GÓRA
to sa namiary do goscia-naprawnia ECU i aparaty zaplonowe czzyli moduly zaplonowe
a to jest link strony na Allegro gdzie sie reklamuje
http://moto.allegro.pl/it...oton_honda.html
[ Dodano: 26-11-2009, 20:36 ]
doszly ci dane kontaktowe o ktore prosiles??krzaqqu,
mkm - 29-11-2009, 11:27
stanley260485, a sprawdziles juz ta firme "TECH-TRONIC", czy goscia w ciemno polecasz?
stanley260485 - 29-11-2009, 12:14
POWIEM TAK:
Moj mechanik u ktorego robie mojego bolida powiedzial mi ze mam walniety modul i przywiozlem mu nastepny i tez stwierdzil ze jest uszkodzony wiec wyslalem do "TECH-TRONIC" 3 cwki i 3 moduly(niby uszkodzone) do sprawdzenia i gosc mi powiedzal ze te moduly co niby byly walniete to sa dobre-jak by gosciu byl nie fer to by mnie mogl naciagnac bez problemu na naprawe,zbedne koszty czyli 200zl za sztuke.
powiedzial mi zeby mu odeslal ECU bo to moze byc przyczyna(kondensatory) moich problemow-zanim mu go wyslalem to go rozkrecilem i zobaczylem ze 1 z 4 kondensatorow wylal i straszny smrod czoc bylo oraz koncowka mocy byla podejrzana-wyslalem i okazalo sie ze tak wlasnie bylo jak wczesniej pisalem.
kolo wtorku bede wszystko wiedzial jak zaloze.
koszt sprawdzenie modulow i cewek-0zl
koszt naprawy ECU-220zl---w zaleznosci co sie stalo a uzywany MD175667 to koszt okolo 400zl chyba ze ktos znalazl taniej.
zobacz na ten link i o tym gosciu:pozytywy,negatywy itp.
http://moto.allegro.pl/it...oton_honda.html
spotkalem sie tutaj na foru z jednym gosciem krory na niego narzekal
a w czym problem tkwi u Ciebie??
[ Dodano: 01-12-2009, 21:35 ]
Witam ponownie---Moj Bialy Bolid "OZYL"
A przyczyna byl uszkodzony ECU
Wrocily do mnie modul,cewka i ECU bo wyslalem do sprawdzenia i to wlasnie ECU byl glowna i jedyna przyczyna braku iskry
moj mechanik mi powiedzial ze jest walniety modul i kupilem nastepny i tez stwierdzil ze jest uszkodzony a ja wszystko wyslalem do sprawdzenia czyli 3 moduly(niby uszkodzone) 3 cewki i ECU-okazalo sie ze moduly sa ok a ECU mial wylane kondensatory(sam tez to stwierdzilem gdy go rozkrecilem i do tego czuc bylo straszny smrod-kwas poszedl na plyte) i zawiozlem to wszystko mechanikowi bo u niego byl samochod chociaz sam bym to zalozyl.
na poczatku wpadlem na pomysl zeby spisac nr seryjny kazdej czesci a mechanik chcial mi wcisnac kit ze modul jest inny niz te co on sprawdzal bo go niby sobie zaznaczyl a to nie prawda-wszystkie nr sa te same-Stanley260485 okazal sie przebieglejszy
Brak iskry
===przyczyna---uszkodzone kondensatory w ECU
===objawy---brak iskry,brak reakcji wtryskow,zawsze po przekreceniu stacyjki na chwile zapalilo mi sie CE a wtedy nic nie bylo,
Teraz Bolid smiga i oby jak najdlozej:)
Dzieki wszystkim MitsuManiakom ktozy pomogli radami i doswiadczeniami mojemu Miskowi!!!
|
|
|