To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - stukanie przy odpalaniu w lancerze sportbacku

Brodabusko - 23-11-2009, 10:07
Temat postu: stukanie przy odpalaniu w lancerze sportbacku
Witam ma sportbacka i od początku mam problem - stuki(dudnienie ) podczas odpalania, stuki słychać raz z przodu a czasem z tyłu. Kolega też ma sportbacka i ma ten sam objaw. Pojechał więc do serwisu, sprawdzili cały wydech, pobrudzili tapicerki i powiedzieli - TAK MUSI BYĆ

Ja się pytam dlaczego tak musi być w nowym aucie

pomocy :rolleyes:

mkm - 23-11-2009, 22:13

lukas1 napisał/a:
Ja tez tak mam , i pamietam ze juz bylo to poryszane i to chyba katalizatro czy cos niepamietam dokladnie , cos sie zalacza przy odpalanie.

tomekrvf - 23-11-2009, 23:16

Stukanie może wydowbywac się z środkowego wieszaka wydechu.
Zaraz po odpaleniu mogą też być słyszalne dodatkowe dwa "suche" trzaśnięcia - wynik samodiagnozy ABS.

jaca71 - 24-11-2009, 07:47

tomekrvf napisał/a:
Zaraz po odpaleniu mogą też być słyszalne dodatkowe dwa "suche" trzaśnięcia - wynik samodiagnozy ABS.

Terkot ABS słychać zaraz po przekręceniu kluczyka - chyba że to coś innego się testuje?

tomekrvf - 24-11-2009, 08:21

jaca71 napisał/a:
Terkot ABS słychać zaraz po przekręceniu kluczyka -

Twój Lancer ma ESP?

jaca71 - 24-11-2009, 08:33

tomekrvf napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Terkot ABS słychać zaraz po przekręceniu kluczyka -

Twój Lancer ma ESP?

Właśnie że nie ma, dlatego byłem pewien a raczej podejrzewałem to terkotanie o sprawdzanie ABS.
Z tego co pamiętam to krzychu w swoim CS'ie tez ESP nie ma a terkot ma taki sam.

Lestat - 24-11-2009, 08:41

A moze poprostu spytac w ASO?
jaca71 - 24-11-2009, 08:54

Moim zdaniem nie ma o co pytać :)
Ja wychodzę z założenia że do czasu pogaszenia wszystkich kontrolek samochód się testuje i może w tym czasie wydawać z siebie rożne dźwięki. Ten terkot jednoznacznie skojarzył mi się z testowaniem ABS, co nie znaczy że mam rację.

Przy zapalaniu faktycznie jest takie jakby uderzenie/stukniecie - jakoś mi nie przeszkadza. Chociaż raz usłyszałem podobny odgłos podczas ruszania na wstecznym pod dużą górę. Wtedy obroty musiały być dosyć wysokie grubo powyżej 2000 i sprzęgło raczej w miarę szybko puszczone. Wtedy podobny dźwięk się wydostał spod samochodu. Założyłem że to wydech gdzieś się telepie.

tomekrvf - 24-11-2009, 09:41

jaca71 napisał/a:
Właśnie że nie ma, dlatego byłem pewien a raczej podejrzewałem to terkotanie o sprawdzanie ABS.

Europejskie Lancery CY mają ESP i inny modulator ABS/ESP stąd samodiagnoza dopiero po odpaleniu