To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Cewki, aparat zapłownowy - 3500 PLN???

Anonymous - 07-09-2006, 10:49
Temat postu: Cewki, aparat zapłownowy - 3500 PLN???
Cześć wszystkim! to mój pierwszy post na tym forum ;)

Moj Misiek to Colt 1.3 GLi 4G13 '94.
2 tygodnie temu miałem problem podobny, jaki się już tutaj przewijał, jednak moje pytanie nie dotyczy "co sie zepsuło", tylko gdzie to dostac i ile to kosztuje... :) . Samochod podczas jazdy sie wylaczył i odmówił współpracy. Wiozłem go do Gdańska na lawecie 20 KM. Diagnoza w serwisie: aparat zapłonowy 3500 PLN. Malo sie nie przekręciłem na miejscu. No i zaczęło się dzwonienie do wszystkich świętych w poszukiwaniu aparatu zapłonowego (T6T57171) - lub cewki (bo ta jest tylko do wymiany). Takie rzeczy strasznie ciężko zdobyć (tydzień już wydzwaniam) za w miarę rozsądną cenę. :(
Podobno na szrocie kosztuje to 150 PLN. Jasne.
Moje pytanie(a) do szanownych zrzeszonych:
- czy cewka rzeczywiscie jest "zintegrowana" z aparatem (tzn. nie występuje jako osobna część zamienna)
- z jakich innych modeli mogę wstawić część (co by było kompatybilne ;) ), żeby nie zbankrutować?
- gdzie mogę dostać cewkę do mojego modelu (lub cały aparat, jak się nie da inaczej)

Dzięki serdeczne za pomoc.

Hubeeert - 07-09-2006, 11:18

Poisonblade napisał/a:
gdzie mogę dostać cewkę do mojego modelu (lub cały aparat, jak się nie da inaczej)

Japaneze
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Mail: malikautoczesci[wytnijto]@neostrada.pl
GG: 1027199

duża część forumowiczów u niego kupuje części - ewentualnie allegro

Krzyzak - 07-09-2006, 11:54

Prócz cewki może być jeszcze:
- ECU (komputer wtrysku)
- czujnik położenia wału (też w aparacie)
- pęknięty pasek rozrządu
- przekaźnik główny (rzadkość).

Ale skoro ASO wykryło cewkę (rozumiem, że brak iskry przy poprawnych sygnałach z/do aparatu), to pewnie będzie to. Otóż cewka wraz z czujnikiem wału/wałka jest zalana glutem w aparacie zapłonowym i dlatego wymienia się całość. Może próbować zmienić sam ten podzespół - bo aparat jest rozkręcalny - ale nikt tego osobno nie produjuje (tak mi się wydaje, chociaż na Allegro są dostępne zewnętrzne cewki). Więc albo szukasz aparatu z rozbitka, albo przerabiasz na cewkę zewnętrzną - do starszego Colta robił to Josie (chyba od Poldka dopasował).

Hugo - 07-09-2006, 12:01

Jakby co mam na sprzedaż cewkę zewnętrzną (Zelmot) za kilka zł. Tylko ona jest od przerobionego Colta z silnikiem 1.5 na gaźniku, więc nie wiem czy będzie pasować. W swoim Colcie też mam taką przeróbkę i wszystko gra.
josie - 07-09-2006, 12:26

Krzyzak napisał/a:
Więc albo szukasz aparatu z rozbitka, albo przerabiasz na cewkę zewnętrzną - do starszego Colta robił to Josie (chyba od Poldka dopasował).

Fakt - mam cewkę zelmotowską zamontowaną :D spisuje się bez zarzutu
Ale u mnie nie było problemu bo 4g15 8v ma cewkę zewnętrzną i była to tylko kwestia podpięcia 2 przewodów pod nową cewkę.

wichura1 - 07-09-2006, 13:46

Przemolak (allegro)specjalizuje się głównie w Mitsubishi i Hyunday-u (wszelkie modele). Uchwytny pod numerem: 512 214 114 jak powiesz co chcesz to ci wystawi, lub sprzeda osobiście w Poznaniu.
Anonymous - 08-09-2006, 11:49

Dzieki serdeczne za informacje i kontakty. Niestety okres urlopowy, wiec niewiele zdziałałem.. :(
Ostatecznie zamowilem cewke (195 PLN) w MAAG z Warszawy, dzisiaj przyjedzie DHLem.
Dam znać, jak to się skończyło.

[ Dodano: 08-09-2006, 18:31 ]
grrrrrrrrr................... no bo sie zastrzele! - Albo kogoś kto mi się nawinie...;)

MAAG przesłał cewkę, serwisant popatrzył i stwierdził, że będzie pasować. Ucieszyłem się niezmiernie i czekałem, aż mój koszmar się skończy i w końcu będę mógł znowu pomykać Colcikiem przez Trójmiasto.
Po ok. 30 min. serwisant stwierdził, że niby pasuje, ale NIE DZIAŁA. Probowali jakiąś inną zamontować i odpalili, a ta moja nie działa. Brak iskry i tyle.

Tak więc już zamówiłem następną, identyczną w MAAGu, mam nadzieje, że teraz przyślą mi sprawną.

A weekend zapowiadał się tak wspaniale... wędka itd...

OK, a wiec dziala :)
Problem lezal w module i cewce, a nie samej cewce, to dlatego przy wymianie samej cewki nie startowal. Wlozyli mi jakis modul od Galanta (na zewnatrz aparatu) i koniec.
Dziekuje wszystkim za pomoc i linki do sklepow z czesciami.