[92-96]Lancer CB0 - ustawienie zapłonu 4g92
biriapro - 02-12-2009, 15:43 Temat postu: ustawienie zapłonu 4g92 Witam ostatnio bawiłem się aparatem zapłonowym i mam pewne spostrzeżenia otóż kręcąc w kierunku obrotu wskazówek zegara(przyspieszając) silnik robi się bardzo warkotliwy i dokuczliwy ale opózniając praca łagodnieje ale strasznie dławi się i jest mułowaty szczególnie na zimno.Kiedyś czytałem ze regulacje zapłonu przeprowadza się w inny sposób,moze jakieś wskazówki?Pozdrawiam
tomekk - 02-12-2009, 17:38
o ile dobrze pamiętam, a wyczytałem na forum, to masuje się ten biały kabelek z wtyczki, i ustawiasz kąt na 5 stopni, nie na 10 - komputer dalej sobie poradzi sam, tylko po takiej operacji zapewne należy zrobić reset kompa
idas - 02-12-2009, 23:32
Podpinasz do masy złącze w brązowej wtyczce przy ścianie grodziowej na prawo od silniczka wycieraczek. Wtyczka jest na zatrzask, trzeba ją najpierw otworzyć:) Podpinasz do aku, silnik musi być rozgrzany i musi utrzymywać w miarę stałą prędkość obrotową (około 900rpm). Podłączasz lampę, kabel sygnałowy zbliżasz do przewodu WN pierwszego cylindra i świecisz na koło pasowe. Najpierw jednak zamaluj najlepiej białym lakierem do paznokci wcięcie w kole pasowym (u mnie bardzo pomogło również zamalowanie po przeciwnej stronie paska w miejscu wcięcia) i znacznik 5 stopni na osłonie rozrządu. Proste i przyjemne:)
A warkot to efekt spalania stukowego, lepiej abyś tego więcej nie słyszał:)
|
|
|