To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - demontaż kierownicy

olo2oo1 - 27-02-2009, 12:13
Temat postu: kierownica
witam wszystkich forumowiczow :)
to moj pierwszy post tutaj.
mam pytanie, czy jest mozliwosc zamiany zwyklej tradycyjnej kierownicy na sportowa momo? jak wyglada sprawa air bagu, elektryki itp? chodzi o model kombi 1.6 2004r

.TM - 27-02-2009, 13:57
Sam się kiedyś tym interesowałem, ale jak zobaczyłem cenę NOWEJ kierownicy z airbagiem = 1000 PLN od razu mi przeszło.

Samo podłączenie wydaje mi się że nie stanowi problemu, ale jeśli się mylę to przepraszam za zmyłkę.

Pozdrawiem!

krzychu - 27-02-2009, 20:08

E to i tak tanio jak za taką kierownice z mini poduchą. Jak oglądałem kiedyś przy zakupie 1,6 to jeden gość obszył w jakimś zakładzie skórą o niebo lepiej wyglądała. Najprościej będzie chyba dopaść wersję 2.0 do rozbiórki ważne żeby poducha była nie wywalona.

Krzychu

Anonymous - 27-02-2009, 20:23
Ja też chcę zamienić kierownicę zwykłą na tą od wersji sport. Na 99% powinno pasować. Jak chcesz wymontować kierownicę to z lewej strony kierownicy jest otwór na klucz imbusowy nr 8 albo nr 10 (nie pamiętam), musisz tą śrubę odkręcić oraz jest taka prostokątna klapka i po jej otwarciu musisz odpiąć wtyczkę od poduszki. Ważne aby to robić na odłączonym akumulatorze!! Fajne w tym modelu jest to że nie trzeba odkręcać osobno poduszki i osobno kierownicy, tylko wszystko jednym imbusem można odkręcić.

[ Dodano: 27-02-2009, 20:24 ]
Co do ceny to chyba cena samej kierownicy :lol:

sla - 28-02-2009, 00:04

.TM napisał/a:
jak zobaczyłem cenę NOWEJ kierownicy z airbagiem = 1000 PLN od razu mi przeszło.

O ile się nie mylę to koszt nowej jest dziesięciokrotnie wyższy tzn.ok 11 tys.. Z przekładką samej kierownicy może nie być tak łatwo, najprawdopodobniej musisz zmienić cały układ kierowniczy,

Bojar - 28-02-2009, 08:20

No rozumiem że Lancer to egzotyczny u nas samochód
Ale żeby taka cena ?
Chyba dali zaporową bo nie mają w magazynach :)

.TM - 28-02-2009, 10:10

Panowie, czy ta kierownica będzie pasowała do 1.6?

http://www.allegro.pl/ite...kierownica.html

krzychu - 28-02-2009, 10:18

Wygląda jak od Sport/Intense ale czy zamontujesz do 1,6 tego Ci nie powiem. Ale na chłopski rozum to tylko kierownica + ewentualne styki poduchy które mogą być inne....

Krzychu

sla - 28-02-2009, 11:05

.TM napisał/a:

Najprościej zadzwonić do ASO, myślę, że przynajmniej w tej sprawie będą kompetentni.

krzychu - 28-02-2009, 11:20

sla napisał/a:
.TM napisał/a:

Najprościej zadzwonić do ASO, myślę, że przynajmniej w tej sprawie będą kompetentni.

Najlepiej zacznij rozmowę że oglądasz właśnie kierownice od EVO na alledrogo i zastanawiasz się czy podejdzie. Na bank będą kompetentni :finga:

Krzychu

sla - 28-02-2009, 11:36

Przesadzasz np. w auto-test są życzliwi i odpowiadają na wszystkie pytania.
krzychu - 28-02-2009, 11:39

sla napisał/a:
Przesadzasz np. w auto-test są życzliwi i odpowiadają na wszystkie pytania.

No to gratki dla nich za cierpliwość bo jak mi ktoś wyjeżdża z pytaniem że widzi coś na necie i chce dostać informacje bo się nie może dodzownić do tamtejszego sklepu albo nie wiedzą to ja jestem bardzo bojowo nastawiony :axe: Pracuje nie z samochodami dla ścisłości.

Krzychu

sla - 28-02-2009, 11:53

Ale pytanie czy kierownicę z 2,0 mozna zamontować w 1,6 nie jest specjalnie uciążliwe i nie wymaga dużej cierpliwości. Wystarczy jedno słowo -tak lub nie.
Anonymous - 28-02-2009, 23:10

sla, nie wszystkie ASO będą to wiedziały.
Przyczyna jest bardzo prosta - nie wszystkie robiły takie eksperymenty.
Program do doboru części Mitsubishi wskazuje jednoznacznie, że jest to kiera do 2.0 Sport.

sla - 01-03-2009, 14:14

Dlatego wcześniej pisałem , że najprawdopodobniej trzeba ingerować w cały układ kierowniczy