To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Płyn do czyszczenia układu chłodniczego

tttwm - 17-12-2009, 12:35
Temat postu: [CAxA] Płyn do czyszczenia układu chłodniczego
Witam,
Mam od pewnego czasu zapchaną nagrzewnicę, a że mróz dowalił to wzrosła motywacja żeby się tym zając.

Wiem że najpewniejszą metodą będzie rozebranie połowy samochodu i albo wymiana albo przepchanie. Jednak jako że jest to pracochłonne wolę coś prostszego w rozwiązaniu.

Czytałem na forum że ktoś z mitsumaniaków użył jakiegoś specyfiku do tego i pomogło, jednak ja slyszałem rózne opinie na ten temat, że czasami syf z nagrzewnicy albo innych miejsc potrafi zatkać coś gdzie indziej, ze może uszkodzić to i owo.

Prosił bym was o opinię co o tym myslicie?

Przy okazji dodam:

Czy ma ktoś może jakiegoś manula (najlepiej po polsku) jeśli chodzi o wymianę nagrzewnicy lub chociaż rozebranie całego środka. Ściągnołem manuala do Colta z forum, ale jest w języku angielskim i mało dla mnie to zrozumiałe. Może ktoś kiedyś to robił i był by chętny napisać tak krok po kroku.

Z górzy dziękuję za pomoc.

zubrin - 17-12-2009, 12:46

Tresorex mial to samo napisz do niego on jest znawca w tym temacie
tresorex - 17-12-2009, 18:36

ja płukałem jakimś specyfikiem i pomogło na chwilę. Dopiero przepłukanie nagrzewnicy i rurek z węża dało pozytywny efekt.
Hugo - 17-12-2009, 19:54

tttwm napisał/a:
Jednak jako że jest to pracochłonne wolę coś prostszego w rozwiązaniu.
Spróbuj przepłukać układ środkiem Radiator 2000. Dostępny na stacjach benzynowych.
tomusn - 17-12-2009, 22:10

poszukaj coś o środkach:

Matejo - 18-12-2009, 18:22

Ja słyszałem że w starszych samochodach jak nasze Colty lepiej nie stosować specyfików typu odkamieniacz do chłonic bo może sie coś porozszczelniać
ale mam ten sam problem i teraz przed swietami wezme sie za przepłukanie nagrzewnicy.

tttwm - 21-12-2009, 10:35

Właśnie też tak słyszalem, że czasami potrafi się coś rozszczelnić lub zapachać w innym miejscu. Nie ma rady trzeba poczkać aż mróz zejdzie i rozbierać.

Mam takie pytanie czy powiedzmy gdy odrkęcę nagrzewnice i wstawię nową to wiadomo jest tam powietrze zamiast cieczy, czy muszę układ odpowietrzać, bo tu też slyszałem rozbierzności, jedni twierdzą że tak inni że sam się odpowietrzy.

Matejo - 21-12-2009, 11:06

witam ja dostałem przepis na odpowietrzenie na Coltmanii, i jest on następujący.
1. Zakręcasz korek w bloku silnika i chłodnicy,
2. Odkręcasz śrubke nad termostatem ( chyba kluczyk 12)
3. otwierasz chłodnice i zaczynasz wlewać płyn lub wode jak chcesz, i tak wlewasz i wlewasz, aż w tym otworku co wykręciłeś srubke nad termostatem pojawi sie woda ( czyli wypchnie sobie całą wode)
4. Zakręcasz tą srubkę ( koreczek) i lejesz dalej do końca chłodnicy. (możesz jeszcze dolać do zbiorniczka wyrównawczego troche)

I to by było na tyle.

tresorex - 21-12-2009, 11:30

tttwm napisał/a:
Właśnie też tak słyszalem, że czasami potrafi się coś rozszczelnić lub zapachać w innym miejscu. Nie ma rady trzeba poczkać aż mróz zejdzie i rozbierać.

Mam takie pytanie czy powiedzmy gdy odrkęcę nagrzewnice i wstawię nową to wiadomo jest tam powietrze zamiast cieczy, czy muszę układ odpowietrzać, bo tu też slyszałem rozbierzności, jedni twierdzą że tak inni że sam się odpowietrzy.

przed wstawieniem nowej nagrzewnicy wyczyść najpierw starą bo:
1) może być po prostu zapchana i wystarczy ją przepłukać,
2) aby wyjąć nagrzewnicę musisz wymontować deskę rozdzielczą
3) wątpię że dostaniesz nową nagrzewnicę w cenie niższej niż wartość auta ;)
4) kupując używaną i tak trzeba by sprawdzić czy również jest drożna ;)

Ja zmagałem się z problemem braku ogrzewania przez 2 zimy a wystarczyło zwyczajnie przepłukać nagrzewnicę i rurki do niej prowadzące. Gdybym robił to teraz drugi raz to myślę że nie zajęło by mi to więcej niż 5h :)

Wyobraź sobie że musisz teraz wyjąć deskę rozdzielczą, wymontować pudła od ogrzewania, wymontować nagrzewnicę, wmontować nową, poskładać wnętrze żeby wszystko działało i pasowało i i tak przeczyścić rurki od nagrzewnicy do silnika... nie wiem czy cały dzień by wystarczył

tttwm - 21-12-2009, 15:09

tresorex napisał/a:
Wyobraź sobie że musisz teraz wyjąć deskę rozdzielczą, wymontować pudła od ogrzewania, wymontować nagrzewnicę, wmontować nową, poskładać wnętrze żeby wszystko działało i pasowało i i tak przeczyścić rurki od nagrzewnicy do silnika... nie wiem czy cały dzień by wystarczył

I to mnie własnie przeraża.
Oczywiście nie mówiłem o nowej :)
Używane na allegro stoją po ok 50 zł.

Tresorex chciało by Ci się może opisać całą rozbiórkę samochodu?? Ktok po kroku itd??

pyjte - 21-12-2009, 17:55

tresorex napisał/a:
Dopiero przepłukanie nagrzewnicy i rurek z węża dało pozytywny efekt.
czym to zrobileś i może jakiś opis :>?
tresorex - 21-12-2009, 23:31

Obyło się bez wyciągania nagrzewnicy - gdybym to zrobił to tylko bym sobie narobił niepotrzebnej roboty. Podłączyliśmy węża ogrodowego do rurek w ściance grodziowej i po wypłukaniu berbeli z nagrzewnicy woda przechodziła normalnie więc zapchana nagrzewnica niebyła powodem braku grzania. Po złączeniu rurek od nagrzewnicy igielitem woda ruszyła i wypłukała chyba resztę płynu do czyszczenia którego użyłem w zeszłym roku.
Następnie odkręciliśmy 'rozdzielacz' w którym jest termostat i rurki do niego prowadzące. Wszystko wyczyszczone, układ przepłukany 4 razy wodą

amraam25 - 29-12-2009, 09:35

a ja mam taki dink s. W mieście mi grzeje, na oko gdzieś 50~60 stopni lecie z wywietrzników, ale poza miastem, gdzieś na długiej trasie gdzie średnia prędkość przekracza 100km/h słabnie aż w końcu przestaje grzać. Dodam ze silnik jest cały czas ciepły, węże też, jest włożony karton miedzy chłodnicę wiec jak jadę za szybko to się nawet potrafi przegrzać a ciepłego powietrza jak nie było tak nie ma. dopiero jak go zostawię na 5 min wyłączonego i zacznę znowu jechać to zaczyna lecieć cieple i się znowu wyłącza:) zabawa na całego
tttwm - 30-12-2009, 07:53

może za mało płynu?? i się za szybko wychładza??
amraam25 - 30-12-2009, 11:22

jak by to bylo takie proste to chyba bym sie nie meczyl z tym miesiac czasu???