[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Hamulce Problem;/
Mylu - 21-12-2009, 23:24 Temat postu: [CA1A 1.3] Hamulce Problem;/ Witam...
Problem polega na tym iż:jechałem sobie droga ekspresowa przy mrozie -11 stopni z prędkością 110 km/h i co zaczynam hamowanie i pedał wpada w podłogę czuć lekkie hamowanie i nic więcej czy to możliwe ze mogło coś zamarznąć ??Problem jest ogromny zdarzyło się to tylko raz po zjechaniu z drogi było juz wszystko ok ale boje się jezdzić autem jaki macie pomysł dlaczego tak mogło się stać?Płyn był sprawdzony klocki i szczęki powymieniane i jeszcze jedno pytanie jaki jest pedał hamulca kiedy są zapowietrzone może to było przyczyną no nie mam pomysłu liczę na waszą pomoc...
robertdg - 21-12-2009, 23:43
Mylu napisał/a: | jedno pytanie jaki jest pedał hamulca kiedy są zapowietrzone | płytki pedał (wpadający w podłoge), jakby nie było hamulca, plyn hamulcowy wymienia sie co 2 lata bo jest higroskopijny i chłonie wilgoć, koniecznie odessać stary płyn i wymienić na nowy, po czym porządnie odpowietrzyć układ hamulcowy.
Mylu - 22-12-2009, 21:12
mogł by ktos opisac jak odpowierrzyc układ?jestem ciemny w tym temacie
robertdg - 22-12-2009, 22:45
Potrzebne 2 osoby jedna operuje kluczykiem i odpowietrznikiem, a druga pedalem hamulca, odpowietrza sie zaczynajac od nadalszegu punktu od pompy hamulcowej/pomy ABS standardowo pompa po lewej stronie wiec zaczyna sie od kola PT potem LT, PP, LT, czynnosci nastepujace osoba wciska pedal hamulca powiedzmy 5 razy po czym trzyma caly czas wcisniety, a 2 osoba odkreca odpowietrznik i spuszcza plyn, po czym go zareca i osoba naciskajaca hamulec ponownie zaczyna naciskac hamulec/pompowac, tak trzeba powtorzyc kazde kolo az zacznie leciec czysty plyn bez powietrza, mozna taka akcje powtórzyc do spuszczeniu po okolo 20ml plynu na kazde kolo, najlepiej jeszcze zaopatrzyc sie w wezyk i bytelke na stary plyn co by nie schlapac wsystkiego wkolo, wezyk zakladamy na odpowietrznik i wkladamy do putelki, najlepiej przezroczystej, trzeba stale pamietac o utrzymywaniu stalego poziomu plynu w zbiorniczku, a uprzednio przed odpowietrzaniem odessac stary plun ze zbiorniczka i zalac nowy na full.
Mylu - 22-12-2009, 23:01
dzieki;)zabiore sie jutro do tego;)
idas - 23-12-2009, 00:21
U mnie konieczne było wykonanie wymienionych przez Roberta czynności na odpalonym silniku (działająca pompa wspomagania).
|
|
|