To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Klimatyzacja zimą

emszu - 29-12-2009, 19:09
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Klimatyzacja zimą
Witam wszystkich jeszcze na starym roku :)

Chodzi o to, że w okresie letnim klimatyzacja działała normalnie, po przejściu w fazę jesienną używałem jej tylko w celu zapewnienia ciągłości pracy sprężarki (raz na tydzień przez 5 minut). Teraz gdy mamy zimę nie włączałem jej, aż do dzisiejszego dnia.
Moje pytanie brzmi następująco:
Czy jest jakieś zabezpieczenie(czujnik) w klimatyzacji, aby nie włączyła się przy niskich temperaturach. Na termometrze temperatura -5 stopni Celsjusza. I właśnie chodzi o to, że nie potrafię stwierdzić czy czynnik wyparował, czy po prostu jest za niska temperatura aby układ funkcjonował.

Z góry dzięki za konkretną odpowiedź :wink:

robertdg - 29-12-2009, 20:21

emszu napisał/a:
po prostu jest za niska temperatura aby układ funkcjonował.
dobrze kombinujesz, masz tutaj racje, moge jeszcze dodoa ze przy obiegu wymuszonym na przednia szybe moze zdarzyc sie tak ze sprezarka bedzie sie zalaczac na chwilke tylko na podtrzymanie cisnienia w ukladzie.
Anonymous - 29-12-2009, 20:31

Potwierdzam to co już robertdg napisał.
W moim obecnym samochodzie klima włącza się gdy temp na zewnątrz jest powyżej +5.

shymo - 30-12-2009, 13:12

Podczepię się pod temat, ale mam trochę inne pytanie.
Ja Carismę zakupiłem w okresie późnej jesieni, a na dodatek to mój pierszy diesel.
Nie włączałem przez ten czas klimy.
Mam pytanie w jakim celu zaleca się włączanie klimy. - cyt. "w celu zapewnienia ciągłości pracy sprężarki" - mam rozumieć, że chodzi o sprężarkę klimy i to takie działanie profilaktyczne?

I kolejne - jak sprawdzić czy przy włączeniu klimy uruchamia się sprężarka? np. Obroty się podniosą? Bo po temp. nawiewu to raczej nie sprawdzę :)

robertdg - 30-12-2009, 14:04

shymo napisał/a:
Mam pytanie w jakim celu zaleca się włączanie klimy. - cyt. "w celu zapewnienia ciągłości pracy sprężarki" - mam rozumieć, że chodzi o sprężarkę klimy i to takie działanie profilaktyczne?
dokładnie, chodzi takze o czynnik aby sie rozbiegl po ukladzie

shymo napisał/a:
jak sprawdzić czy przy włączeniu klimy uruchamia się sprężarka?
zaqzwyczaj slychac lekkie cykniecie z delikatnym podbiciem obrotów, organoleptycznie mozesz zerknac na kompresor klimy, przy wlaczaniu go powinien elektromagnes spiac kolo i powinno sie krecic.
Saqu - 30-12-2009, 14:11

shymo napisał/a:
"w celu zapewnienia ciągłości pracy sprężarki" - mam rozumieć, że chodzi o sprężarkę klimy i to takie działanie profilaktyczne?

Takie zapobiegawcze, żeby utrzymać ciśnienie czynnika w klimie itp. Jednak zimą, przy niskich temperaturach raczej nie będzie się włączać, ponieważ komputer nie powinien na to zezwolić ;) ewentualnie na kilka sec.
shymo napisał/a:
jak sprawdzić czy przy włączeniu klimy uruchamia się sprężarka? np. Obroty się podniosą?

No tu zależy jaką masz sprężarke, ale przy włączeniu klimy powinny podskoczyć do góry. Wcześniej na forum był już poruszany temat klimy.
Dodam jeszcze co do sprężarek. W naszej cari, climatronic wersja przed liftem mamy sprężarke, która sama utrzymuje obroty i działa ciągle, chodzi dokładniej o "bieg jałowy", w ten czas nadal chłodzi. Mój dziadek ma cari po liftingu też climatronic ale tam już widocznie ma inną sprężarkę, ponieważ jak zaobserwowałem na biegu jałowym klimatyzacja przestaje chłodzić i włącza się dopiero jak dostanie wyższych obrotów.

ciniak - 30-12-2009, 14:56

Saqu napisał/a:
na biegu jałowym klimatyzacja przestaje chłodzić i włącza się dopiero jak dostanie wyższych obrotów.

Czyli podczas stania w korku w upalne dni klima nie chłodzi? :shock: To ja bym podziękował za taki wynalazek.

Saqu - 30-12-2009, 15:03

ciniak napisał/a:
Czyli podczas stania w korku w upalne dni klima nie chłodzi?

otuż to, w sumie w innym aucie też jest tak, że na biegu jałowym włącza się co jakiś czas.
Różne sprężarki są :P napewno są te co opisałem wcześniej, bo to nawet mechanik na warsztacie powiedział, że mamy tą lepszą.

Ewentualność jest, żeby dodać lekko gazu stojąc w korku do 1000obr np. ;)

gulgulq - 30-12-2009, 15:08

u mnie na jałowym się włącza - co jakis czas :)

a w zimie tez tak staram się raz w tygodniu uruchomic klime- po to by przegonić czynnik i przesmarować kompresor

emszu - 30-12-2009, 15:32

Ok, więc pozostało mi tylko poczekać aż będzie dodatnia temperatura. Z tego co mówicie i z tego co znalazłem w internecie, to zdania są podzielone. U jednych nie włącza się poniżej 0 stopni a u innych poniżej +5 stopni. Reasumując wszystko, teoria dotycząca profilaktycznego utrzymywania ciśnienia w układzie klimatyzacji (czynnika) i smarowania sprężarki mija się z celem, skoro klima nie działa przy niskich temperaturach :?
ciniak - 30-12-2009, 18:53

emszu napisał/a:
Reasumując wszystko, teoria dotycząca profilaktycznego utrzymywania ciśnienia w układzie klimatyzacji (czynnika) i smarowania sprężarki mija się z celem, skoro klima nie działa przy niskich temperaturach :?

Włączając tryb odparowywania szyb, nawet przy -10 klima musi się załączyć łaski nie robi. No chyba, że ja mam coś nie teges bo u mnie startuje. :roll:

emszu - 30-12-2009, 19:08

Spoko, już wszystko wyjaśnione i sprawdzone. Silnik musi być rozgrzany, choćby tylko trochę na 1/4 skali, przynajmniej u mnie tak zadziałało i co ważne tak jak podał "Saqu" na biegu jałowym włącza się co jakiś czas. Dodam że termometr wskazywał temp. +2 stopnie C

Już jestem spokojny, bo pierwsze co przyszło mi na myśl to to, że czynnik ulotnił się :)

mirtros8 - 29-11-2012, 23:15
Temat postu: Wskazania climatronika - śnieżka, ECO
Witam. Moje pytanie dotyczy wskazań na climatroniku w cari 98' 1,8GDI. Gdy jeździłem w okresie letnim z włączoną klimą można było ustawić samą "śnieżkę" lub razem z funkcją ECO. Ostatnio jednak widzę że gdy włączam klimę pojawia się oczywiście śnieżka ale ponowne naciśnięcie przycisku śnieżki nie dołącza do niej ECO, tylko zamienia śnieżkę na samo ECO. No i tu właśnie moje pytanie. Czy to normalne np. przez obniżenie temperatury na zewnątrz, czy może jest coś nie tak? Czytałem instrukcję i trochę na forum ale nadal jest to dla mnie nie dość jasne. Z góry dzięki za pomoc.
Budrys - 01-12-2012, 09:59
Temat postu: Re: Wskazania climatronika - śnieżka, ECO
mirtros8 napisał/a:
Witam. Moje pytanie dotyczy wskazań na climatroniku w cari 98' 1,8GDI. Gdy jeździłem w okresie letnim z włączoną klimą można było ustawić samą "śnieżkę" lub razem z funkcją ECO. Ostatnio jednak widzę że gdy włączam klimę pojawia się oczywiście śnieżka ale ponowne naciśnięcie przycisku śnieżki nie dołącza do niej ECO, tylko zamienia śnieżkę na samo ECO. No i tu właśnie moje pytanie. Czy to normalne np. przez obniżenie temperatury na zewnątrz, czy może jest coś nie tak? Czytałem instrukcję i trochę na forum ale nadal jest to dla mnie nie dość jasne. Z góry dzięki za pomoc.

Spróbuj na cisnąć przycisk "auto" przy nastawieniu temperatury 20-21stp

ManWithNoName - 11-12-2012, 08:26

Witam
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.
Posiadam Carisme 1.6 benzyna i dzisiaj z rana włączyłem klimatyzacje w celu odparowania szyb i się nie załączyła. Auto nie było zbytnio rozgrzane, a na dworze -4. Potem próbowałem kilka razy na ciepły/zimnym nawiewie i nic.
Zgasiłem silnik, włączyłem ponownie i zauważyłem że załącza się w momencie jak nie pokazuje temperatury na wyświetlaczu.
Coś się chrzani, czy to normalne że nie działa w minusowych temperaturach ?