To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - coś mi mmuli laptopa ...

pawliku - 03-01-2010, 19:47
Temat postu: coś mi mmuli laptopa ...
Hej!

mam problem polegający na tym że laptop strasnie mi muli tzn żeby się włączył musze czekać chyba z 15 minut :lol: a żeby się wyłączył to podobnie . Jak już go włącze to niby chodzi normalnie ale jak mam zamiar włączyć jakiś program to znowu musze czekać z 5 minut ... siostra mówi że to prawdopodobnie kość RAM ale nie jestem pewien a nie widzi mi się wydawać niepotrzebnie kasy jak okaże się że te kości są dobre . Co to może być jak nie kośc RAM-u? a system to ja już trzy razy na nowo wgrywałem i nic :(

bumbum - 03-01-2010, 20:07

Dokładniej parametry opisz: proc, ram, system plików (ntfs czy fat- znajoma kupiła rok temu w makro lapka z XP na fat32 dlatego nie mowcie że to nie realne i miała podobne zjawisko, powrót do ustawień fabrycznych pomógł ale nie wiem na jak długo)
powodem może też być jakis trojan zły, jakieś rootkit'y, zobaczymy co inni podpowiedzą

Anonymous - 03-01-2010, 20:34

bumbum napisał/a:
dlatego nie mowcie że to nie realne

bo to nierealne :mrgreen:

pawliku - 03-01-2010, 22:23

od samego poczatku czyli prawie 2,5 roku jest system NTFS procek celeron 1,73 Ghz ram 512, niedawno zaczol mulic i jest masakra zalancza sie system w ok 15min. bios juz uaktualniony i nic. format robiony 3 razy z tym raz na nowo robione partycje od surowego stanu HDD i postawiony jest xp od samego poczatku a laptop to acer extensa 5220
Valdi_1991 - 03-01-2010, 22:26

proponuje format wszystkie dyski formatuj w ntfs-ie pomoze bo fat32 jest troszke lipa wiem po swoim troche sie tym zajmowalem znajac zycie masz ukryta partycje wiec sam powinienes dac sobie rade tylko troszke cierpliwosci bo na pewno masz zasmiecony strasznie system i dlatego tak sie dzieje.
Ale jest jeszcze opcja taka ze pamiec ram ci strzelila jezeli masz dwie kosci to jest realne wiec idz do jakiegos serwisu niech powiedza co o tym mysla.

pawliku - 03-01-2010, 22:36

już wszystko było robione w ntfs-ie i nic ...
robertdg - 03-01-2010, 22:54

Kiedyś spotkałem się z tym ze wyrwało bardzo drobny kondensatorek na pamieci RAM i tez komp sie bardzo mulil, mogły też pójść kondensatory na płycie głównej, jak narazie można popróbowac systemowo coś podziałać, a później grzebać w osprzęcie.
bumbum - 03-01-2010, 22:56

sprzet jak ma 2.5 roku to może być też wina badsectorów na dysku, kości ram chociaż to rzadko się psuje, jakies kondensatorki na płycie głównej mogły zakończyć też żywot
pawliku - 03-01-2010, 23:03

system juz tyle razy była stawiany na nowy ze to raczej nie wina systemu

i pójdę do serwisu na zbadanie tego bo chyba innego wyjscia niema

fargo - 03-01-2010, 23:13

Sprawdziłeś czy jakiś proces nie zamula ci procka??
pawliku - 03-01-2010, 23:32

nie wiem jak sprawdzic takie proces bo nic nie mamsz zaisntalowane w tym kompie oprocz systemu xp ze sterownikami

ale narazie coś działam dieki koledze bumbum, ;)

fargo - 03-01-2010, 23:35

Jak masz sam czysty XP to powino być ok 21 procesów po instalacji i żaden nie powinien obciążać procesora. Sprawdź to w menadżerze zadań.
robertdg - 03-01-2010, 23:38

fukncja ctrl+alt+delete, masz mozliwosc podejrzenia obciazenia CPU oraz wydajności.
bumbum - 03-01-2010, 23:39

Skoro system jest świeżo postawiony to żaden proces systemu XP nie ma prawa tak zamulać sprzętu, wg mnie dysk albo kondensatorki, dalej można postawić na pamięć ew. inne cuda

pawliku, procesy sprawdzasz wciskając Alt+Ctrl+Del ;)
sprawdzić nie zaszkodzi, a może sie i winowajca znajdzie

pawliku - 03-01-2010, 23:44

procesy sprawdzałem na samym xp i nic czysto tzn nic nie zamula