To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Zmiana konstrukcyjna

krzypolo - 09-01-2010, 11:05
Temat postu: Zmiana konstrukcyjna
Witam mam pytanie :

Jak wiecie przywiozłem zwojego outka z Belgii , zarejestrowałem w niemczech gdzie zrobiłem zmianę konsytrukcyjna na ciężarowy dwu-osobowy i stąd moje pytanie - kiedy mogę u nas dokonać zmiany konstrukcyjnej na osobowy bez ewentualnych konsekwencji ? ( zwrot VAT i AKCYZY )

jmgmotocykle - 10-01-2010, 13:30

jeśli chodzi o vat to po roku.... a akcyza - nie wiem - wystosuj pismo do US i będziesz miał czarne na białym.... wiesz jak jest - u mnie tak a np. w warszawie przyjdzie baba która inaczej zinterpretuje dany zapis i dostaniesz mandat... a tak będziesz miał pismo i cie będą mogli cmoknąć... :D
krzypolo - 11-01-2010, 13:25

No w sumie masz rację u nas też co ureżąd to inna interpretacja ...... dzięki
Hiszpan - 12-01-2010, 07:16

krzypolo, tak jak radzi jmgmotocykle, wystosuj pismo, ale wyślij go do kilku różnych urzędów. Ty nie masz obowiązku zwracać się do właściwego Tobie US, a oni mają obowiązek Ci odpowiedzieć.
A interpretację, jeśli będą różne, przyjmiesz tą, która najbardziej Tobie odpowiada. ;)

xjacobs - 23-01-2010, 15:13

Hiszpan napisał/a:
krzypolo, tak jak radzi jmgmotocykle, wystosuj pismo, ale wyślij go do kilku różnych urzędów. Ty nie masz obowiązku zwracać się do właściwego Tobie US, a oni mają obowiązek Ci odpowiedzieć.
A interpretację, jeśli będą różne, przyjmiesz tą, która najbardziej Tobie odpowiada. ;)

cwane, ale niestety prawdziwe w tym kraju :)

morani - 25-01-2010, 08:41

xjacobs napisał/a:
, tak jak radzi jmgmotocykle, wystosuj pismo, ale wyślij go do kilku różnych urzędów. Ty nie masz obowiązku zwracać się do właściwego Tobie US, a oni mają obowiązek Ci odpowiedzieć.

Witajcie!

Patrząc na różne interpretacje Izb i Urzędów Skarbowych odmienność jest możliwa ALE jak już przyjmiesz tą najlepszą dla Ciebie to i tak natrafisz na opór właściwego dla Ciebie US.
Nie ma u nas niestety prawa precedensu, więc dla urzędnika fiskusa wiążące będzie niestety to co powie w danej sprawie JEGO szef.

Różna interpretacja daje jednak jakieś argumenty podczas odwołań i dalszej drogi prawnej.

Trzymam kciuki!

kanar1234 - 27-02-2010, 22:00

jmgmotocykle napisał/a:
jeśli chodzi o vat to po roku.... a akcyza - nie wiem - wystosuj pismo do US i będziesz miał czarne na białym.... wiesz jak jest - u mnie tak a np. w warszawie przyjdzie baba która inaczej zinterpretuje dany zapis i dostaniesz mandat... a tak będziesz miał pismo i cie będą mogli cmoknąć... :D

a skad wziales ten jeden rok w przypadku vat? jakas podstawa prawna?

Pytanie do zalozyciela watku - czy to, ze samochod jest ciezarowy w dokumentach wykorzystujesz jakos dla celow vat? wydaje mi sie, ze nie (czyli nie odliczasz vat od paliwa, odliczasz 60% od zakupu - jesli byl z faktura), tak? chyba, ze masz tylko przednie siedzenia...?

jesli chodzi o akcyze - wlasciwym organem jest urzad celny a nie urzad skarbowy, na miejscu zalozyciela watku nie wystepowalbym z zapytaniem, gdyz procedura, ktora zastosowal (zmiana konstrukcyjna zagranica) jest bardzo watpliwa jesli chodzi o skutki podatkowe; w chwili obecnej urzad celny nic nie wiem o Twoim samochodzie, jesli go teraz zmienic na samochod osobowy w PL, to UC prawdopodobnie nigdy sie o nim nie dowie - nie ma co wychodzic przed szereg

pozdr

Dora - 28-02-2010, 20:36

Do odliczenia pełnego VAT z paliwa i zakupu musi być ciężarowy w dowodzie oraz świadectwo homologacji.