To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - update komputera

Chooper - 11-01-2010, 12:07
Temat postu: update komputera
Panie i panowie, proszę o małe podpowiedzi

chcę wymienić co nieco ze środka w moim PC
obecnie jest P4 1.3 ghz na płycie z socketem 423 więc szanse na podmianke samego procesora na szybszy są bliskie zeru

budżet jaki planuję , to 250-300 PLN

Potrzebna mi płyta + procesor
Na płycie musze mieć min 3xPCI i na ile to możliwe AGP, choć po tym co widzę na alledrogo, to w tych szybszych to już głównie PCI-E siedzą :|
Wolę bez fajerwerków typu zintegrowany dźwięk/grafika, bo mam przyzwoitą kartę dźwiękową i niedawno okazyjnie zdobytego radeona 9800 pro, który na moje potrzeby w zupełności wystarcza :)

Kolejne pytanie, jakie są + i "-" procesoów dwurdzeniowych? bo takich widzę sporo pchać się w coś takiego ?

za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję :)

gulgulq - 11-01-2010, 12:26

tak na chybcika

http://www.allegro.pl/ite...agpx8_gwar.html
lub
http://www.allegro.pl/ite...lan_agp_gw.html

plus

http://www.allegro.pl/ite...00mhz_nowy.html

dzwięk zintegrowany można wyłaczyć w biosie i nie ma problemu a praktycznie gdzieś w tym czasie (szczyt socket A) zintegrowane karty dźwiekowe to juz zstandart

sprawdź czy napewno grafika podejdzie
sprawdź czy pamięci będą działać !!
czy zasilacz da radę ;)

Chooper - 11-01-2010, 12:38

dzięki za szybką odpowiedź

wiem, że najczęsciej da się wyłączyć zintegrowane dodatki w biosie, ale niejednokrotnie niepotrzebnie nieco podwyższają cenę

RAM i tak idzie do wymiany, bo to jeszcze SD, a tu w większości DDR2

Zasilacz mam od niedawna 550W więc powinien zagadać ;)

gulgulq - 12-01-2010, 07:17

:) oby udało się bez boleśnie przesiąść na nową platformę :)

jako zwolennik AMD wrzuciłem przykładowa konfigurację ;) opartą na jego podzespołach ale może ktoś zaproponuje coś z intela :) ??

Anonymous - 12-01-2010, 08:19

Swojego czasu sprzedawaliśmy pł.gł ASROCK 775Dual-VSTA , płyta ta posiada gniazda ddr1/ddr2 oraz APG/PciE

ALLEGRO

Kamilofone - 12-01-2010, 08:43

Sam osobiście wolę unikać tzw. hybryd gdzie płyta obsługuje zarówno pamięci DDR1 jak i DDR2 podobnie się to ma do AGP czy PCIe.
Widzę że w jednej z pierwszych propozycji padła płyta ASUSa Soc. A na nForce 2 i do tego bym najchętniej widział procek Athlon 2,5GHz Barton który chodzi stabilnie jako 3,2Ghz :) Sam kiedyś miałem taką konfiguracje i sprawowała się wyśmienicie i do tego stabilnie !

krzychu - 12-01-2010, 11:43

Ja jakoś do AMD mam awersję. Kiedyś sam polecałem płyty (i to nie tanie) np. na nForce Asusa czy Gigabyta do tego Athlon firmowa pamięć ale kurcze no te kompy nie działają tak jak bym sobie tego życzył... Mulą jakoś... Sam kiedyś miałem AMD i odkąd przesiadłem się na Intela, mostki oczywiście nie VIA (to kolejny bubel) tylko intela jakoś wszystko działa stabilnie, bez zamułki itd. AMD ma chyba też niekiedy problemy z kodowaniami i dekodowaniem filmów (często mi się na AMD rozjeżdża dźwięk z filmem i to jakieś sprzętowe podłoże ma). Ktoś kiedyś powiedział że AMD do grania jest ok do czegoś poważniejszego niestety. Są też takie filmiki gdzie z procesora w stresie ściąga się radiator tylko Pentaki wytrzymywały masakrycznie zwalniając i trzymając się w górnej granicy temperatury deklarowanej przez producenta, AMD potrafiło wystrzelić z płyty.... Ogólnie jak mam intela wiele problemów się skończyło.

Ps. jako ciekawostkę obok w pokoju dalej działa Abit ST6-RAID (taka legendarna płyta) + Celeron Tutaline 1,4, 512MB ramu i hula już X lat. A siadam na Bartona 2,5 i kurde czuję zamułkę :rolleyes:

Marino - 13-01-2010, 22:18

ja osobiście update kompa zrobiłem w następujący sposób. poszperałem na allegro i zakupiłem najmocniejszą wersję IBM czarnego z prockiem 3.0 HT dorzuciłem mu pamięci na maksa, kartę AGP i dźwiękową i cieszę się znakomitą ciszą z tego czarnego pudełka. W budżecie co prawda się nie zmieścisz ale polecam takie rozwiązanie. Otrzymujesz optymalne połączenie sprzętu i ta cisza.... a bebechy ze starego kompa allegro przyjmie.... i obniżysz sobie koszt. Fakt że możesz otrzymać nalepkę z certyfikatem XP pomijam :twisted:
Chooper - 13-01-2010, 23:40

Marino, pomysł godny uwagi.

Już podwyższam sobie budżet

Strare graty na pewno idą na wtórny rynek bo będzie potrzeba nowej pamięci (szybszej)

Maretzky85 - 14-01-2010, 02:15

Ja gdzieś mam płytę główną od P4 (chyba). Muszę poszperać. Jakby Cię interesowała to za jakiś przelew (piwkowy) mogę oddać :D Trzeba w niej tylko kondensatory zmienić, ale to pewnie mógłbym zrobić :)
krzychu - 14-01-2010, 10:29

Maretzky85 napisał/a:
Trzeba w niej tylko kondensatory zmienić, ale to pewnie mógłbym zrobić :)

To pewnie Abit ;) BT133 albo ST6 ale po wymianie kondensatorów śmigają.

Chooper - 14-01-2010, 19:13

suma sumarum, chyba jednak zainwestuję w nowa płytę + nowy zegar + nowy ram + przyzwoita karta grafiki na PCI-E, te graty co teraz mam pójdą na częściowy zwrot kosztów.

nadal tylko jestem w czarnej d jeżeli chodzi o dobór sprzętu

gulgulq - 15-01-2010, 07:25

jak ci nie zależy na super wypasionej grafice mogę oddać w dobre ręce za browarek
kartę grafiki którą wyciągnąłem u siebie

model gigabyte X700 z 256 MB pamięci, chłodzenie SilentPipe więc idealna cisza :)
http://www.gigabyte.pl/pr...v-rx70256d.html

w pełni sprawna :) , jak coś to PW