To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - pomocy temperatura !!!!

Anonymous - 16-09-2006, 00:01
Temat postu: pomocy temperatura !!!!
witam mam problem zrozumiec dziwne zachowanie mojego gala jak jezdze normalnie to temperatura silnika jest ok czyli na srodeczku no moze ciut przed srodkiem a jak zaczynam krecic go na obrotach oczywiscie w czasie jazdy to temperatura bardzo szybko rosnie o 1/4 wedlug wskaznika dlaczego tak moze sie dziac cos gdzies szlyszalem o dwoch fazach wlaczania sie wiatraka ze ajkos pirwszy wlaczasie przy temp. 82 C a drugi ten chyba niby od klimy przy 96 C czy to prawda bardzo prosze o jaka kolwiek odpowiedz
Anonymous - 16-09-2006, 02:15

pompa wody Ci się nie wyrabia (pada) albo silnik był przegrzany/chłodnica zakamieniona.
pozdrawiam.

macia - 16-09-2006, 10:39

Przyczyn może być kilka... Pompa wody np :?: Powiem Ci, że kiedyś mój gal też łapał temperaturę i szukałem długo rozwiązania, bo wszystko wydawało się ok. Przyczyną był zepsuty korek chłodnicy, który nie puszczał już ciśnienia (zwalone uszczeleczki) - powinien otwierać zaworek przy ok. bodajże 0.9, a on trzymał nawet przy 1.5. Pierwszy raz zdarzyła mi się awaria korka, więc moje zaskoczenie było ogromne, gdy go wymieniłem - jak ręką odjął :mrgreen: . Ja bym sprawdził i tę ewentualność. :wink:
Anonymous - 16-09-2006, 11:28

wiec wielkie dzieki musze wziasc to podowage i posprawdzam z korkiem sobie poradze i najsampierw wymienie a co do pompy wodnej to juz wieksza sprawa ostanio wymienilem termostat i nic sie nie naprawilo a moze byc wina jeszcze tego wiatraka drugiego .
macia - 16-09-2006, 16:23

Zanim wymienisz korek sprawdź go czy puszcza ciśnienie. Może nie ma potrzeby wymieniać od razu (choć koszt niewielki ok.30zeta) :wink:
Krzyzak - 17-09-2006, 20:48

A jak wyglada chlodnica? Moze ma juz wykruszony ten wklad miedzy zebrami z woda i ma zbyt mala wydajnosc?
futro68 - 18-09-2006, 21:13

Krzyzak napisał/a:
A jak wyglada chlodnica? Moze ma juz wykruszony ten wklad miedzy zebrami z woda i ma zbyt mala wydajnosc?

święte słowa Krzyżak miałem tak kiedyś w nissanie - najpierw był przeciek ale to załatwiłem zakupioną na CPN-ie miksturą do nieszczelnych chłodnic - koszt jakieś 15 zł, ale po jakimś czasie i tak się grzał w zasadzie miałem kaloryfer a nie chłodnicę, pomiędzy kanalikami gdzie znajduje się płyn chłodniczy wsiąkły wszystkie radiatory.....

Anonymous - 21-09-2006, 23:13

chyba juz znalazlem przyczyne byl pekniety przewod gumowy u dolu chlodnicy niewiem zabardzo do czego sluzy ale byl przerwany i go wyminilem wydaje sie byc ok jeszcze dam znac jak wszystko przetestuje nie mialem odpowiedniej pogody do wiekrzych obrotow cos okolo 6 a 7 tysiacami jak sprawdze to opisze to czy spoko czy nie .

ps chlodnica jest super stan wiec to nie to jedynie moze to byc korek a jak go sprawdzic to niewiem , troche go przeczyscilem narazie jest ok nie grzeje sie ale jeszcze sprawdze na wiekrzych obrotach .

macia - 22-09-2006, 21:51

zapalpola1 napisał/a:
moze to byc korek a jak go sprawdzic to niewiem

Facet, który sprawdzał mi korek podłączał go pod przewód z ciśnieniem i wkładał do wody. Sprawdzał przy jakim ciśnieniu zaczynają pojawiać się bombelki :wink: Takim sposobem można to zrobić. Niestety czyszczenie nic nie da jeśli jest zepsuty :| No ale może to wcale nie to - sprawdź wszystkie przewody, choć faktycznie może je rozsadzać, jeśli korek nie puszcza ciśnienia... Radzę szybko sprawdzić, bo po przewodach zacznie rozsadzać chłodnicę.