To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Carisma 1.6 16V automat spalanie

yetigd - 07-02-2010, 17:15
Temat postu: [Cari 1.6] Carisma 1.6 16V automat spalanie
Mam takie pytanko do posiadaczy Cari 1.6 16V z automatem.

Autko teraz zima srednio spala ok 11.5L PB przy spokojnej jezdzie.
Czy to nie za dużo na tak małą jednostkę ?

Kable WN wymieniłem na zalecane na forum swiece NGK wszystkie filtry i oleje nowe.
Wiec już nie wiem czy tak poprostu musi być ?

A może jest jakaś regulacja ?

pzdr

Moomin - 07-02-2010, 17:37
Temat postu: Re: Carisma 1.6 16V automat spalanie
yetigd napisał/a:
Mam takie pytanko do posiadaczy Cari 1.6 16V z automatem.

Autko teraz zima srednio spala ok 11.5L PB przy spokojnej jezdzie.
Czy to nie za dużo na tak małą jednostkę ?

Kable WN wymieniłem na zalecane na forum swiece NGK wszystkie filtry i oleje nowe.
Wiec już nie wiem czy tak poprostu musi być ?

A może jest jakaś regulacja ?

pzdr

Chyba niestety tak ma być. Moje GDI automat pokazuje ostatnio spalanie po mieście między 13, a 14 litrów. W trasie jest bardzo oszczędny, ale w mieście niestety jak wyżej.

Saqu - 07-02-2010, 17:39

i Chyba automaty mają to do siebie, że o dziwo łykną sobie więcej :o
Moomin - 07-02-2010, 17:41

Saqu napisał/a:
i Chyba automaty mają to do siebie, że o dziwo łykną sobie więcej :o

No z pewnością - minimum ten litr dołożą. Ja teraz często używam trybu zimowego, gdzie rusza z dwójki i ciągnie tą dwójkę dłużej, to rośnie dodatkowo.

Krzesio - 07-02-2010, 18:50

Wlasnie, a dlaczego kupiliscie automaty? To przypadek czy celowe było?
Moomin - 07-02-2010, 18:59

Krzesio napisał/a:
Wlasnie, a dlaczego kupiliscie automaty? To przypadek czy celowe było?

Ja celowo - miałem automat już wcześniej i bardzo mi to odpowiada. Poza tym mój tato to już starszy Pan i po przesiadce z poprzedniego automatu na manual nie bardzo mu szła jazda z taką skrzynią, więc wróciliśmy do automatu.

Krzesio - 07-02-2010, 19:05

Aha. U nas w regionalnym jest kolo z Carisma GDI automat, i psioczy, ze nie ma przyspieszenia i duzo jara. A wiec jest odpwiedz. Masz automat, samochod zjara wiecej.

[ Dodano: 07-02-2010, 19:06 ]
I gume tez ciezko spalic. :D

Moomin - 07-02-2010, 19:13

Krzesio napisał/a:
Aha. U nas w regionalnym jest kolo z Carisma GDI automat, i psioczy, ze nie ma przyspieszenia i duzo jara. A wiec jest odpwiedz. Masz automat, samochod zjara wiecej.

[ Dodano: 07-02-2010, 19:06 ]
I gume tez ciezko spalic. :D

Pali więcej to na pewno. W trasie się tego raczej nie odczuwa, ale w mieście tak. A co do przyspieszenia to może ma już zużytą skrzynię bo ja u siebie na to nie narzekam - bardzo ładnie się zbiera, co z resztą panowie z ASO również potwierdzili. Mówili też o przypadku jakiejś pani, która u nich serwisuje auto, że sprzęgiełka ma już wyślizgane no i auto słabo jedzie. Może tak też ma ten Wasz kolega.

Krzesio - 07-02-2010, 19:48

Moomin napisał/a:
A co do przyspieszenia to może ma już zużytą skrzynię bo ja u siebie na to nie narzekam - bardzo ładnie się zbiera, co z resztą panowie z ASO również potwierdzil

No tak, ale chodzi tu o odniesienie np. Gdi automat Contra Gdi manual. Manual napewno lepiej sie zbierze niz automat. :idea:

PiotrekSL4 - 07-02-2010, 19:52

Moja 1.6 16V manual 100 konny jeszcze nigdy nie spaliła w mieście 10 litrów gazu!! W trasie ogólnie niewiele spala. Swoją drogą są to chyba najfajniejsze silniczki porównując moc do spalania. Dynamiczne i oszczędne.
Moomin - 07-02-2010, 19:54

Krzesio napisał/a:
Moomin napisał/a:
A co do przyspieszenia to może ma już zużytą skrzynię bo ja u siebie na to nie narzekam - bardzo ładnie się zbiera, co z resztą panowie z ASO również potwierdzil

No tak, ale chodzi tu o odniesienie np. Gdi automat Contra Gdi manual. Manual napewno lepiej sie zbierze niz automat. :idea:

Teoretycznie tak, ale w praktyce różnie może być. Z automatu łatwiej wykrzesać wszystko co możliwe - gaz do dechy, a resztę robi skrzynia. W manualu trzeba mieć umiejętności by osiągnąć fabryczne przyspieszenia.

yetigd - 07-02-2010, 20:11

U nas zakup Cari w automace byl swiadomy.
Poruszam sie autami z grupy VAG od zawsze, ale to miało być auto dla mojej drugiej połowy.
Jako, że kuzynka ma sąsiada który to jest właścicielem salonu mitsu w niemczech i nadażyła sie okazja zakupu Cari 1.6 16V automat 97 rok z przebiegiem 78tys rok temu i 100% bezwypadek kupiliśmy akurat carisme. auto przez ten rok sprawuje sie idealnie.
Jedyne co robimy to oleje filtry no i na 90tys rozrzad + obsluga skrzyni.
Auto wg mnie ma tylko 1 minus - spalanie. Cała reszta to rekompensuje, ale gdyby paliła mniej... :D
Co do 90KM mocy w mieście wystarczy, a na trasie tez nie jest źle spokojnie można sobie lecieć po autostradach.

Chooper - 07-02-2010, 21:34

Moomin, Saqu, PiotrekSL4, do odznaczenia RB.

Już w pierwszym poście powinien byc link do tematu ze spalaniem