3000GT/GTO Techniczne - Panowie Poważne Pytanie !!!
MaslanA - 07-02-2010, 18:43 Temat postu: Panowie Poważne Pytanie !!! Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem SL-ki .... aczkolwiek troszkę słaby jest ...
i tu moje pytanie SL i TT z VR4 ??? jak to trybi i czy komplikacji dużo ??
Anonymous - 08-02-2010, 07:47
MaslanA, Zależy co chcesz zrobić bo jeśli przełożyć silnik to komplikacji dużo nie ma z przekładka gorzej z przeniesieniem napędu, SL napędza na jedną oś TT ma napęd na 4 koła i tu tkwi problem inna skrzynka, dochodzi dyfer, wał, i inne zawieszenie z tylu,hamulce P+T tez inne, inna instalacja komory silnika inne ECU i kilka innych drobnostek. Jeśli masz dużo gotówki na to można się bawić ale jeśli budżet mały to lepiej sprzedać SL i szukać TT vr4
zbyszek05 - 08-02-2010, 12:05
albo włożyć silnik,elektronikę z ecu ...i napedzać jedną oś tylko osobiście - mało ci mocy w SL ?
MaslanA - 08-02-2010, 16:54
kosior1975 a jakby tak samo turbo ?? żeby skrzyni nie zmieniać ..... tylko gdybam oczywiście .....
zbyszek05 no troszkę słabo jak mam być szczery ... denerwują mnie gówniarze w Golfach V GTI którzy mnie objeżdżają na każdym kroku ...
P.S. Dziękuje za odpowiedz chłopaki .. jak znajdę chwilkę to wrzucę historie mojego miśka plus jakieś foty
lukas - 08-02-2010, 16:59
Wszystko jest mozliwe, tylko trzeba miec mozliwosci i checi, no i pieniadze znajomy zmienil SL na TT, troche mial przy nim roboty, ale udalo mu sie
zbyszek05 - 08-02-2010, 17:12
skrzynia manualna nie wytrzyma momentu obrotowego i tej mocy ...tylko automat jakby co.
udi - 08-02-2010, 19:40
Wszystko panowie jest mozliwe, kwestia tylko kasy i cierpliwosci.
Tu masz kolego linka gdzie byl podobny temat:
http://forum.mitsumaniaki...ight=uturbialem
Dodam tylko ze mozna jeszcze odprezyc silnik odpowiednimi tlokami.
Oj duzo pracy i duzo duzo kasy
Gdzies byl film na youtube jak koles przekladal naped VR4 do SL .Trzeba bowiem dospawac odpowiednie uchwyty do przymocowania tylnego zawieszenia.Bez innego sprzeta (dawcy) raczej sie nie da.
Jakbym sam byl na twoim miejscu to na poczatku wsadzilbym silnik TT i dobre opony i zobaczyl jak to smiga.A pozniej moze naped.
Oczywiscie jak nie chcesz rozstawac sie z tym autem ktore teraz masz.
W przeciwnym wypadku darowalbym sobie i szukalbym VR4
Devill - 08-02-2010, 19:48
jesli ci sie nie spieszy to pod koniec sezonu bede wkladal twin turbo i vr4, napewno bede tworzyl dokumentacje zdjeciowa. Narazie szukam dawcy w dobrym stanie
MaslanA - 09-02-2010, 17:45
lukas a właśnie ty masz w swoim sprzęcie seryjną skrzynie ??
udi już czytałem tego posta dzięki, a w kwestii napędu to właśnie chciałem sobie darować przynajmniej na razie tylko jeszcze pytanie co ze skrzynią od vr4 nie da rady a seria mówicie że za słaba
Devill dzięki za info na pewno będę śledził przebieg operacji
Anonymous - 10-02-2010, 08:21
udi, troche kosztowny eksperyment by wsadzać silnik TT i napędzać tylko jedna os uwierz mi ze skrzynka na milion procent się rozsypie jedynie skrzynka automat z silnika 6g74 jeszcze jest w stanie znieść taki moment obrotowy bo ten silnik ma fabrycznie 278KM a blok jest identyczny co 6g72 tylko inny skok tłoka i średnica. Ja u siebie mam 248KM i skrzynkę musiałem wzmacniać wymieniłem ponad 3/4 bebechów na nowe wsadziłem w to ponad 10 000pln ale wiem ze teraz mogę śmiało śmigać
n3000 - 10-02-2010, 12:40
Pierwsza sprawa to silnik w 3kgt tt ma 320 koni i 427nm w serii, druga sprawa to robiąc swap silnika należy przełożyć również napęd, skrzynia z fwd odpada w TT jest inne koło zamachowe, grubszy wałek i całkiem inne większe sprzęgło, poza tym śmieszne pomysły tu padają 3000gt twin turbo z przednim napędem i automatem hehe. Prawda jest taka że swap na tt wymaga sporo pracy i dużych nakładów finansowych w tych autach nie ma miejsca na druciarstwo i lepienie coś z niczego bo bedziesz więcej stał na warsztacie niż jeździł. Najtańszym wyjsciem jest kupno anglika tt i przełożenie wszystkich częsci.
udi - 10-02-2010, 19:19
W sumie koledzy macie racje ze skrzynia bedzie miec problemy.
Mialem na mysli ,ze po takich modach skrzynia bedzie troche oszczedzana.Ale sam glupoty pisze ,bo kto bedzie skrzynie oszczedzal jak 300km pod maska i jak na swiatlach pojawi sie jakis kozak.
A juz calkiem zapomnialem o roznicach o ktorych n3000 pisze.Moj blad.
Tak wiec najlepiej anglik na czesci i przekladamy wszystko.Wtedy mamy pewnosc ze auto pojezdzi
Ewentualnie pokombinuj troche z wydechem i dolotem w swoim SL ,kilka km przybedzie,moze cie to zadowoli a jak nie to szukaj orginalnego VR4 ,bo nawet anglik i robota bedzie sporo kosztowala.
desper - 10-02-2010, 21:29 Temat postu: Panowie Poważne Pytanie !!! Podpinajac się do tematu i wybiegając jednoczesnie w przyszłość co mozecie polecic aby zwiekszyc moc w SL-ach nie zmieniajac calego silnika. Wydech chyba jest nie do ruszenia 3000GT ma przeciez dwa katalizatory. Moze ktos ma inne sprawdzone metody procz wspomnianego wydechu i dolotu.
n3000 - 10-02-2010, 21:35
Wydech i dolot robi się jako pierwsze, katalizatory można spokojnie wywalić w wiekszosci 3kgt 1g sa już tak zmeczone że mocno zatykają wydech i obcinają osiagi, potem można zmienić wałki na sportowe i zestroić żeby wszystko ładnie chodziło.
MaslanA - 10-02-2010, 22:08
Dzięki chłopaki za wyrozumiałość dla żółtodzioba
Chwilowo wybiliście mi z Głowy TT ...... ale tylko chwilowo
Dziś oglądałem dawce TT i VR4 ale nie wiem w jakim jest stanie technicznym wizualnie zapuszczony dość mocno ...... na razie dziura budżetowa ale postaram się go nabyć za jakieś normalne pieniądze potem będę musiał poczekać na jakieś wolne profity. Jeszcze raz dzięki wielkie.
I jeszcze coś powiedzmy że mam diabelski wydech i zrobiony dolot ... coś jeszcze można zrobić aby otrzymać jakieś wymierne wyniki ??
[ Dodano: 10-02-2010, 22:25 ]
Mówisz wałki a gdzie takowe można by było nabyć i jakim kosztem ??
|
|
|