To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Proszę o ocenę

Seba - 10-02-2010, 00:19
Temat postu: Proszę o ocenę
Witam wszystkich,
Bardzo bym prosił szanowne grono o ocenę, bo "nic nie widzę", moja mazda pomału umiera i jeszcze przytrafiła się stłuczka.
Szukam auta z gazem, albo do zagazowania, jeżeli kogoś to uraża to przepraszam ;) z tego co zdążyłem się zorientować to nie nadają się do tego silniki GDI.
wypatrzyłem coś takiego:

1 http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-1-6-gaz-glx-klima-alumy-zielen-C11354547.html

i może jeszcze te

2 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11224204

3 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11417707

pzdr

plecho1 - 10-02-2010, 18:37

Witam.
Proponuję bez gazu i zagazować. Zawsze wcześniej nie jeździł na gazie i nie będzie problemów z ewentualnym serwisem instalacji.

zbycho77 - 10-02-2010, 21:07

1. Nie podoba mi się, przekombinowany. Maska z przodu nie leży jak powinna. Opcja gaz+hak może być niebezpieczna, auto ciągane.
2. Ze zdjęć nic złego nie wynika, poza tym co napisał, ale raczej wiele ich nie ma. Nie lubię takich przeróbek jak ściemniane szyby itp. ale to już inna sprawa.
3. W moim odczuciu godna uwagi, osobicie bym ją sprawdził

a tak serio to zgadzam się z plecho1, też zawsze tak robię, biorę bez gazu i sam to załatwiam.
pozdrawiam

Saqu - 10-02-2010, 21:43

3. Nie wiem czy chcesz się w nią ładować, ale jest w niej ubogo z elektryką. Okna na korbe podobnie lusterka i brak ABS
2. Ubogo przedstawione zdjęcia..
1. Nie wygląda tak źle, gdyby nie te dodatki w takim nie do końca fajnym wykonaniu jak np. halogeny czy końcówka tłumika wystająca 2m za samochodem.. no ale to można dosyć łatwo poprawić.

zbycho77 napisał/a:
Opcja gaz+hak może być niebezpieczna, auto ciągane.

Może a nie musi. Ale tak patrząc na prześwity pomiędzy tylnymi kołami a karoserią, błotnikiem czy jak tam zwał wydaje mi się że ta 1 cari może mieć w lepszym stanie amorki.

AAA!! i zapomniałbym dodać. Nie wiem czy to ważne dla Ciebie, ale ta 3.cia nie ma klimy ;)

Seba - 11-02-2010, 00:23

hmm,
nie wiem od czego zacząć, wszystko słuszne, staram się znaleźć jakieś autko przygotowane do dalszej eksploatacji, tzn żeby miało zrobione co nie co, rzeczywiście, elektryka by się przydała i klima :) gaz niesekwencyjny ( 1 i 3 ) może spowodować spadek mocy, a w 1.6 nie ma jej tak wiele, może do 2 zdobędę więcej zdjęć...
Jeszcze takie pytanie, czy znajdę "dobre" auto w cenie do 8 tyś?
Myślę o włożeniu instalacji BRC, sprawdzonej już w japończyku.
I czy wymiana szczotek w aternatorze (2) nie będzie świadczyła o wyższym przebiegu? Chyba gdzieś czytałem że wytrzymują więcej niż 200 tyś. ale sam już nie wiem.

Póki co, dzięki wielkie

Może niech będzie 9 tyś :)

Saqu - 11-02-2010, 14:39

Zawsze możesz poszukać wersji 1.8 SOHC 115KM, zawsze to te 25 KM więcej od wersji 1.6 90 KM i wtedy łatwiej wybierać pod kontekstem "Spadku mocy na gazie". Ewentualnie szukać ori holenderskiej instalacji LPi. Niby chodzi lepiej niż LPG.

Seba napisał/a:
Może niech będzie 9 tyś

Jestem zdania, że to jest całkiem możliwe :) tylko no nie w sposób, że dzisiaj zaczynasz szukać i dzisiaj kupujesz :P

Seba napisał/a:
elektryka by się przydała i klima

Ogólnie to tylko "wybrane" modele były tak biednie wyposażone, albo raczej nie wyposażone ;)

plecho1 - 11-02-2010, 21:10

Tylko to LPI jest trochę drogie w eksploatacji i nie wszyscy to serwisują a jeśli była fabrycznie zakładana to ma już kilka lat i pewnie jakieś niedomagania.
Ja bym kupił bez gazu i założył sekwencje, teraz są sporo tańsze niż kilka lat temu. Ja w poprzednim autku w maźdie 626 1.8 105 KM miałem jeszcze zwykły tylko BRC i nie widziałem wielkiej różnicy między gazem i benzyną a na trasie spalał około 8-8,5 a po mieście do 10 litrów tylko trzeba było pilnować elektryki wysokiego napięcia bo niedopatrzenie kosztowało mnie przepływomierz powietrza :) A nowa instalacja to zawsze nowa.

Seba - 13-02-2010, 09:27

Myślę że faktycznie poszukam jakiejś 1.8 i założę sam, ewentualnie z jakąś stosunkowo młodą instalacją, zauważyłem że gazownicy nawet przy "swojej" instalacji czasami zgadują, więc nie będę utrudniał im pracy i sobie życia.

dzięki, szukam dalej.......