To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Brzęczenie gdzieś z przodu...

Nefre - 11-02-2010, 17:47
Temat postu: Brzęczenie gdzieś z przodu...
Jeden pan mechanik nie słyszał, inny nie wie co to, a ja szału dostaje :)

Owo brzęczenie słychać tylko w czasie dodawania gazu lub stałej prędkości (ciężko mi określić obroty, bo obrotomierza brak, ale dotyczy to hmmm... jakby to określić...dolnej granicy używania każdego biegu :-) ). Brzęczy coś z przodu autka, mniej więcej po środku (drgania czuć czasem na pedale gazu). Na zimnym silniku słychać to znacznie wyraźniej. Układ wydechowy jest szczelny ( tak powiedział pan mechanik to krótkich oględzinach). Może ktoś miał podobny problem lub orientuje się co to może brzęczeć :-)

Anonymous - 11-02-2010, 18:13

Osłona kolektora?
Nefre - 11-02-2010, 18:18

Dzieki, ale to taka bardzo oczywista odpowiedz i wydaje mi sie, że każdy mechanik powinien to sprawdzić, a mnie 2 zawiodło już... :-(

Jak tylko dorwe kawałek kanału (i kogos kto to ogarnia) to oczywiscie sprawdzimy ta oslone.

Co jeszcze można by sprawdzić przy okazji?

I czy ktoś sie orientuje czy w Gdyni lub okolicach jest jakiś ogólno dostępny kanał?

Anonymous - 11-02-2010, 19:07

Na takich oczywistych rzeczach bardzo często mechanicy się "wykładają". Przyczyn brzęczenia może być naprawdę wiele. Może to być jakiś chochlik w postaci kamyczka czy śrubki, która zaległa gdzieś między osprzętami i wpada w wibracje, jakiś luźny kabelek (np. w okolicach kompresora klimatyzacji jest taki kabelek w plastikowej osłonce), czy choćby łożysko pompy wspomagania albo kompresora (jeśli oczywiście masz klimatyzację). Może to też być kończące się sprzęgło lub skrzynia. To oczywiście czarne scenariusze, niemniej możliwe - przerobiłem to w poprzednim Colcie. Naprawdę trudno coś konkretnego podpowiedzieć.
Osobiście od miesiąca walczę z jakimś piszczeniem-terkotaniem paska wspomagania/klimy. Jak na razie sromotnie przegrywam. Nowy pasek i napinacz nie rozwiązują problemu - szukam dalej.

Nefre - 11-02-2010, 20:15

Dziki :)

Oby to nie był któryś z czarnych scenariuszy. Autko ma ok 80 tys przebiegu wiec nie biorę tych opcji pod uwagę ;-P Też będę szukać, a Tobie życzę powodzenia w walce :-)

Qbatcz - 12-02-2010, 15:49

Nefre, skontaktuj się z krzyżakiem, jak znajdzie chwilę możecie się spotkać i wspólnie znaleźć problem :) życzę powodzenia!!