[92-96]Galant E5xA - [E52A 1.8] urwana śruba przy kole
Kacper150985 - 12-02-2010, 18:07 Temat postu: [E52A 1.8] urwana śruba przy kole Witam
mam taki problem próbowałem dzisiaj odkręcić tylne koło bo mam tam jakieś stuki w zawieszeniu ale piątek jest chyba jakiś pechowy. oczywiście śruby były zapieczone jak to w zimie więc użyłem wd-40 mimo tego jak próbowałem jedną odkręcić to chyba użyłem za dużej siły bo urwała się śruba tak że jej część została w nakrętce.
Mam teraz pytanko czy da się tą urwaną śrubę jakoś wyjąć z piasty nie rozkręcając tego wszystkiego tak jakoś w miarę bezproblemowo i druga sprawa to czy można jeździć z trzema śrubami bo jutro mam pilny wyjazd i samochód jest mi niezbędny. Powiedzcie mi jeszcze czy można bez problemu dokupić taką śrubę.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Wszyc - 12-02-2010, 18:36
ja bym nie polecał jazdy na 3 szpilkach jednak... szpilki są jak najbardziej wymienialne i można je kupić tak samo jak nakrętki tylko nie wiem czy dasz rade je wymienić sobie je sam tutaj liczę że koledzy dopowiedzą coś w tej sprawie
robertdg - 12-02-2010, 20:03
Szpilki sa jak najbardziej wymienne, wybija je sie z piasty i wbija nowe, nakretki idzie dokupic bez problemu ze szpilkami az tak troche latwo nie jest, ale jak trafisz na dobry sklep z artykulami do kół to cos napewno dobierzesz, ostatecznie mozna jezdic na 3 szpilkach, znam nawet takich co jezdzili na 2, ale nie polecam na dluga mete tego rozwiazania
Andrew - 12-02-2010, 20:09
Kacper150985, a masz bębny czy tarcze? W starym galu mi w wulkanizacji obrócili to założyłem używaną od mazdy, ale dodatkowo zrobiłem ulepszenie podspawując delikatnie, gdyż nie siedziała mocno. Brat w galu taki jak twój normalnie dokupił szpilkę u wulkanizatora i bez problemu założył... Najszybciej znajdziesz coś takiego u wulkanizatora.
Kacper150985 - 12-02-2010, 20:53
mam tarcze na tylnej osi, dzięki chłopaki za pomoc mam nadzieję że sobie z tym szybko poradzę ale niestety jutro będę musiał na trzech szpilkach jeździć bo wyjazd jest pilny mam tylko nadzieję że wszystko będzie ok. a po niedzieli zabieram się za zrobienie tego i oczywiście tez zawieszenia bo w tym celu odkręcałem koło.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
Andrew - 12-02-2010, 21:02
Kacper150985, nie martw się ja na przodzie jeździłem kilka dni na 3 szpilkach i było ok, u Ciebie też będzie. Tylko sprawdź czy koło dobrze dokręcone i śmiało śmigaj...
Cieniu - 12-02-2010, 21:35
co do zwrotnicy wahacza to sie nie przejmuj zbytnio. teraz i tak będziesz musiał jechać delikatnie. omijaj poprzeczne przeszkody (studzienki i dziurska zimowe), to nie będzie "walenia". ahhh i najistotniejsze. przeciążenia - gdy nie masz jednej śruby w kole - najgorsze są podczas wchodzenia w zakręty. wiec delikatnie! na prostej i gładkiej drodze raczej problemu nie ma. problem raczej jest ze znalezieniem gładkiej:D
szerokiej!
Kacper150985 - 13-02-2010, 21:04
Panowie powiem wam że wyjazd się udał i wszystko jest ok bo sprawdzałem koło po powrocie oczywiście ostrożnie jechałem. mam jeszcze takie pytanko czy aby wymienić tą szpilkę będę musiał (tak jak mi się bynajmniej wydaje) zdejmować tarczę hamulcową aby się dostac do piasty czy da się to jakoś zrobić bez większego rozkręcania.
Pozdrawiam
robertdg - 13-02-2010, 21:45
Kacper150985, musisz sciagnac tarcze i dobrac sie do piasty, inaczej nie ma szans na wymiane, wiecej roboty jest z rozkrecaniem elementów pośrednich niz z wymiana szpilki.
Cieniu - 13-02-2010, 21:52
robertdg. powiedz mi - bym sam wiedział na wszelki wypadek - czy jest tam dostęp, czy trzeba ściągać piastę? w Galu tego nie robiłem, wiec się tym nie interesowałem.
robertdg - 13-02-2010, 22:20
Cieniu, wygląda to mniej wiecej tak
jak widzisz trzeba ściągnąć docisk hamulcowy z jarzmem, tarcze, oraz najlepiej odkręcić piaste, bo pomiedzy szpilkami i szczekami hamulca recznego jest na tyle mało miejsca ze podejrzewam iz tak latwo sie nie wypchnie szpilki, oczywiscie mozna jeszcze porozpinac szczeki, ale trzeba miec dobre narzedzia
Cieniu - 13-02-2010, 22:34
dzieki kolego za schemacik.
Kacper150985 - 14-02-2010, 08:36
Dziękuje bardzo robertdg za schemat widzę że będę miał trochę zabawy ale jutro zabieram się do pracy bo samochód jest mi potrzebny sprawny w 100%.
pozdrawiam
napisz jak jak mi poszło jak już będzie po wszystkim
pawel253 - 18-05-2019, 10:47
ponawiam temat u mnie szpilka ulamana w lewym przednim kole mam szpilke na wymiane czy dam rade sam to zmienic bez specjalistycznych narzedzi
Hugo - 29-05-2019, 07:32
pawel253, oczywiście, że sam wymienisz. Potrzebujesz tylko odpowiednio ciężki młotek. Zdejmujesz koło, zacisk i tarcze hamulcową, obracasz piastę tak by urwana szpilka miała miejsce aby wypaść z drugiej strony i jeden dobry strzał z młotka i wypadnie. Wkładasz nową, najlepiej podłożyć dużą nakrętkę, większą niż gwint szpilki, i oryginalną nakrętką felgi "wciągnąć" nową szpilkę w piastę.
|
|
|