To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - MSW 2.0, '97-->Brak oświetlenia po otwarciu drzwi kierowc

Anonymous - 19-09-2006, 17:39
Temat postu: MSW 2.0, '97-->Brak oświetlenia po otwarciu drzwi kierowc
Witam,

problem polega na tym, że po otwarciu drzwi kierowcy w środku nie zapala się światło. Przy otwarciu każdych innych, działa. Żeby było ciekawiej, czerwone światło na drzwiach kierowcy zapala się i gaśnie odpowiednio przy otwarciu i zamknięciu drzwi. Tak sobie myślę, że to na jednym czujniku, ale może się mylę? Ma ktoś pomysł, jak za to się zabrać???

Pozdrawiam
Maciek

stani78 - 19-09-2006, 17:59
Temat postu: Oświetlenie
Witam. Sprawdzi wyłącznik przy drzwiach,prawdopodobnie szwankuje
Anonymous - 19-09-2006, 23:30

Dzięki za odpowiedź, ale tak jak wspomniałem - na drzwiach jest czerwone światełko, zapalające się po otwarciu drzwi (mam na myśli oświetlenie drzwi od środka, widoczne w nocy po ich otwarciu). Także wyłącznik chyba działa? Gdyby nie, to i jedno i drugie by się nie zapalało? Chyba że są dwa wyłączniki?
josie - 20-09-2006, 00:29

A lampka otwartych drzwi się zapala na tablicy rozdzielczej. Piszczek włączonych świateł działa po otw drzwi kierowcy?
Anonymous - 20-09-2006, 00:40

Sprawdzę, bo nie zwróciłem uwagi. Odezwę się koło soboty, bo wyjeżdżam i nie będę miał dostępu do sieci.

Pozdrawiam
Maciek

stani78 - 20-09-2006, 18:09
Temat postu: brak oświetlenia
Jeden wyłącznik może być podwójny takie miałem w galancie A160.
saphire - 20-09-2006, 18:22

Ja ostatnio w Carismie naprawiałem wyłącznik w drzwiach bo zaśniedziały był i nie zawsze centralny zamek "wiedział" że drzwi otwarto no i sprawdziłem wszystkie we wszystkich drzwiach - wszędzie są takie "gołe" pojedyncze a ten od kierowcy to obudowany plastikowy i podwójny.
Anonymous - 23-09-2006, 11:14

Sprawdziłem brzęczy - działa. Pytanie, jeśli wyłącznik jest podwójny, to pewnie macie rację, ale w którym miejscu go szukać (w której części drzwi, tej najbiżej zawiasów czy zamka?).

Pozdrawiam
Maciek

stani78 - 23-09-2006, 13:28
Temat postu: brak oświetlenia
Witam. Nieznam dobrze samochodu , ale wyłączink powinen być albo na słupku przy zawiasach lub na progu koło słupka środkowego. Pozdrawiam.
saphire - 23-09-2006, 14:27

No u mnie w Cari nie był w drzwiach tylko ciut między progiem a środkowym słupkiem pod taka jakby gumową uszczeleczką-dobijakiem.
Anonymous - 24-09-2006, 16:55

Potwierdzam... Problemem jest czujnik. Jak się w niego postuka to oświetlenie zaczyna działać. Wygląda więc na to, że czujnik jest podwójny. Oświetlenie drzwi działa bez zarzutu, natomiast środkowe szwankuje i jest to ewidentnie wina czujnika.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Maciek

saphire - 24-09-2006, 18:27

U mnie ten czujnik był rozbieralny więc go rozebrałem, wyczyściłem styki i zmontowałem no i brangla jak talala ;)
zako7 - 29-09-2006, 07:56

To prawdopodobie jest wyłącznik krańcowy dzrzwi, to jak pisali ludzie w poprzednich postach znajduje się w progu (taka guma) wydaje mi się że nie ma sensu go rozbierać, ponieważ włosi tak go zrobili że zaczepy się łamią. Ja pojechałem do serwisu i kupiłem orginalny za 20PLN i problem mam z głowy wszystko świeci i piszczy.
Anonymous - 04-10-2006, 20:17

W E55A są chyba dwa czujniki. Miałem to samo po zakupie od pani, której synkowie usprawniali samochód. Elektryk wyjął włącznik na dole w słupku, wypiął isostat umył go (spirytusem albo denaturatem a nie ludwikiem) czyli przeczyścił styki, założył z powrotem i jak ręką odjął. Czerwone światełko ma chyba inny czujnik, bo mimo zabrudzonego czujnika na słupku, sygnalizacja otwartych drzwi i czerwona lampka w drzwiach świeciły się. Pozdro.
Anonymous - 13-10-2006, 15:11

jest z podwójnymi stykami wyłącznik, rozbierałem w swoim SW, osobno łączą styki wewnętrzengo oświetleniai osobno czerwonej lampki w dzwiach.