Forum Dla Pań - Kulinaria 
						
												 Efa! - 19-02-2010, 21:36 Temat postu: Kulinaria Czym rozpieszczacie swoje i swoich najbliższych podniebienia?
 
 
Tak na początek pyszna przekąska:
 
 
pomidorki pod pierzynką (moi goście też zawsze je chętnie jedzą):
 
 
Składniki: kilka pomidorów, ser żółty w kawałku, gęsta kwaśna śmietana, 2 łyżki majonezu, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia.
 
 
1. Pomidory kroimy na plasterki i układamy je pojedynczo na półmisku.
 
2. Ser ucieramy na wiórki i sypiemy grubo na pomidory.
 
3. To wszystko przykrywamy sosem: śmietana+majonez+posiekany czosnek+sól i pieprz. Na wierzchu układamy świeżą bazylię, albo posypujemy bazylią w proszku.
 
 
Ja tą potrawę uwielbiam  
												 czarna - 22-02-2010, 08:54
  przekąsek ciąg dalszy......
 
 
ja proponuję paróweczki w cieście francuskim.
 
 
Składniki: Parówki, ciasto francuskie (ja kupuje w biedronce jest świetne), ser żółty.
 
 
1. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 7-8 cm.
 
2. Parówki zawijać w plaster sera (tylko nie może być zbyt gruby).
 
3. Parówkę z serem zawijać w ciasto tak żeby cała się pod nim schowała.
 
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 15 min,  najlepiej na kratce bo w blaszce się dłużej piecze. Po 7 minutach przekręcić. 
 
 
Mój mężuś się tym zajada  
												 cns80 - 22-02-2010, 09:13
  Dzięki czarna    Tego mi brakowało. Jadłem kiedyś coś takiego, ale nie wiedziałem jak się to robi. Teraz już sobie zrobię   
 
Efa!, te pomidorki bardzo lubię  
												 czarna - 22-02-2010, 12:14
  Na specjalne życzenie mojego męża jeszcze jeden przepis na zapiekankę z makaronem.
 
 
Składniki:  Makaron, ser żółty (dużoooo), kiełbasa, kukurydza, ananas (jeśli lubicie), papryka (wszystkie kolory), pieczarki, pomidor, i wszystko co jeszcze jadacie( cebulę, oliwki, jajko, ogórek, brokuły, kalafior, groszek itd.)
 
 
1. Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu a później zostawiamy jeszcze na kilka minut w gorącej wodzie.
 
2. Ser żółty tarkujemy.
 
3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
 
4.Kiełbaskę i paprykę kroimy w kotkę i obsmażamy na patelni.
 
5. Obsmażone przekładamy do głębokiej miski i dodajemy resztę składników, makaron i większą ilość sera. 
 
6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzch posypujemy resztę sera.
 
 
SMACZNEGO!!!    
												 cns80 - 22-02-2010, 15:17
  Paciuga a la cns:
 
Duuuuża patelnia
 
0,4-0,5 kg sera żółtego
 
25 parówek
 
4-5 papryk (czerwona i żółta)
 
1/5 butelki ketchupu
 
 
Kroimy parówki w plasterki ok. 3 mm. Wrzucamy na patelnię uprzednio polaną olejem (troszkę). Dusimy ciągle mieszając (żeby się nie przypalały) pod przykryciem. Następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w kostki. Dusimy dalej aż papryka zmięknie (nie za długo żeby nie zaczęły się oddzielać skórki). Na wierzch układamy plastry zółtego sera (tylko tyle aby przykryć powierzchnię) i dusimy jakieś 2 min. żeby ser się roztopił. Polewamy odrobinę ketchupem i mieszamy żeby ser oblepił parówki i paprykę. Operację powtarzamy aż do zużycia całego sera.
 
Sekretem jest dobór dobrych parówek i dobrego sera. Ja używam sera Holender (produkcja chyba "Ryki").
 
Do wszystkiego świeża bagietka
 
Wartość kaloryczna: 10000000000000000 kcal   
 
 
Przepis można wzbogacić o to co się lubi  
												 Efa! - 22-02-2010, 20:32
  Fajne i proste danie działkowe - alternatywa dla grilla.
 
 
1 kg kiełbasy zwyczajnej lub innej w laskach
 
30-50 dag cebulki
 
1 średni ketchup włocławek pikantny
 
opakowanie majeranku
 
olej do smażenia
 
 
 
1. Kiełbasę obieramy ze skórek, tniemy w poprzek na pół, wzdłuż na pół i takie ćwiartki smażymy na patelni na rumiano.
 
2. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na patelni.
 
3. Mieszamy cebulę z kiełbasą, dodajemy ketchup, sól, pieprz i majeranek. 
 
Wszystko to razem smażymy chwilę na patelni.
 
 
Voila!  
												 vendetta - 22-02-2010, 21:39
 
    Uwaga.... podaję przepis na przepyszne naleśniki ...
 
Potrzebne będą
 
-naleśniki około 15
 
- kostka sera żółtego , średnia.
 
ser zetrzeć na tarce
 
 
Na każdy naleśnik rozsypać ser  po jego środku.  Od góry do dołu po lini prostej    gdy już to zrobisz załóż jeden bok na ser potem drugi  i zawiń w rulon  , ułóż  na blachę jeden przy drugim  tak by się nie rozwijały , ciasno..
 
 
Polewa
 
koncentrat pomidorowy , starte 2 marchwie  trochę startej pietruszki .
 
Koncentrat wylej do garnka  wsyp starte warzywa do niego i pogotuj 5 min . Tą masa polej naleśniki .
 
 
Zapiecz w piekarniku około 25 min.
 
 
Łatwe i przepyszne .... i strasznie kaloryczne    Smacznego.
												 czarnuch23 - 23-02-2010, 00:01
  z repertuaru na obiadek moge polecic :
 
 
Gulasz pseudo wegierski:
 
okolo 0.5kg cieleciny (zadnia moze byc )
 
2 papryki (czerwona i zolta)
 
3-4 srednie cebule
 
2-3 pomidory
 
3 zabki swierzego czosnku (jesli ktos nei przepada mozna bez)
 
Sol ,pieprz, paczka czerwonej slodkiej papryki, troszke chili i odrobinka majeranku
 
oliwa z pestek winogron do smazenia.
 
Wywar do sosu (okolo szklanki wody z kostka rosolowa - trzeba uwazac zeby nie "przesolic" ) Najlepiej robi sie na rosolku standardowo gotowanym jako zupa dnia poprzedniego....
 
 
Cielecine kroimy w drobna kostke starajac sie usunac wiekszosc blon ktorymi cielecina jest poprzerastana (mozna odpuscic ale delikatniejsze miesko wychodzi)
 
rzucamy na patelnie i tam doprawiamy mieso sola i pieprzem.
 
podsmazone miesko wrzucamy do garnka z wywarem i stawiamy na wolny ogien (starajmy sie zbey tluszcz zostal). 
 
Cebule kroimy na niezbyt grube "cwierc" talarki i dusimy ja na tym co pozostalo po cielecinie. Dusimy pod przykryciem jak lekko sie zeszkli doprawiamy sola lekko pieprzem i odrobina majeranku. Na koniec wsypujemy torebke papryki idokladnie mieszamy (zapobiegnie to zlemu rozprowadzeniu w sosie)
 
Pomidory obieramy ze skorki i wycinamy "twardy" srodek. Kroimy w drobna kostke.
 
Z papryka postepujemy podobnie (bez obieranie ze skorki) kroimy w drobne kawaleczki.
 
Dorzucamy wszytko do sosu.
 
Dusimy na wolnym ogniu az papryka i mieso zrobia sie miciutkie. Mozna jeszcze pozniej sprawdzic na smak czy sos nie jest za malo slony i doprawiamy odrobina chili (tu ostroznie)
 
 
Na koniec dodajemy przecisniety praska czosnek. (tutaj na gazie zostawiamy to doslownie jeszcze z 5 minut ) i gotowe.
 
Jesli ktos woli gesta konsystencje moze zagescic sos odrobina maki rozrobiona w kwasnej smietanie ale polecam bez tego .
 
 
Rewelacja do swierzych buleczek 
 
 
Brzmi groznie ale potrawa sam w sobie latwa w przygotowaniu kolorowa i powalajaca prostota i smakiem. Czasochlonnosc srednia poziom trudnosci niski (jesli nie potniesz sie przy kanapkach dasz rade )
 
 
Danie na grilla (tak na zimowe smaki   
 
 
Szaszlyki z piersi kurczaka.
 
 
Duza piers kurczaka
 
Kawalek dosc tlustego koczku wedzonego
 
0,5 litra jogurtu naturalnego
 
Papryka
 
cebula
 
(jak kto lubi pieczarki - nie uskuteczniam bo uczulonym na grzyby)
 
Sol, pieprz, czerwona papryka, Curry, ewentualnie przyprawa do grila....
 
 
Piers kurczaka kroimy w spora kostke (ok 2x2x2 cm) i dzielimy na 2 porcje.
 
jogurt rozlewamy rowno do 2 miseczek (musza pomiesci porcje kurczaka)
 
i doprawiamy:
 
jedna tylko curry i pieprz (duzo curry musi byc bardzo czuc)
 
druga czerwona papryka, sol pieprz.
 
(zazwyczaj daje okolo 3/4paczki curry i papryki na jogurt)
 
 
Mieso dokladnie "taplamy w zalewach" i odstawiamy do lodowki na minimum 2 godziny.
 
 
W tym czasie kroimy boczek , papryke ,pieczarki i cebule na kawalki ktore bedziemy nadziewali na szaszlyki.
 
 
Gdy wszytko mamy juz pokrojone w kawalki (ja zazwyczaj kroje w podobny rozmiar jak kurczak zeby bylo rowno) mozemy zajac sie nadziewaniem.
 
 
Stosowanie drewnianych patyczkow do szaszlykow jest najwygodniejsze.
 
Nadziewamy wsyztko w dowolnej kolejnosci tak aby kazde wazywo byo przelozone kawalkiem miesa (czyli mieso warzywo mieso) i na kazdym patyczku byly oba "rodzaje kurczaka.
 
 
Tak przygotowane szaszlyki kladziemy na dobrze rozgrzanym grilu w sporej odleglosci od wegli (lub jesli rusz nie ma mozliwosci regulacji na tackach alu) zapobiegnie to spaleniu.
 
Szaszlyki mozna podczas poeczenia podsypac lekko przyprawa do grila. (uzywam ostrego kamisa)
 
 
Szaszlyki mozna wykonac w piekarniku ale dotego nalezy najpierw mieso wyjac z marynaty i wstepnie podsmazyc na patelni , pozniej analogicznie w piekarniku.
 
DO szaszlykow najlepsze sa pieczone ziemniaczki ( przyprawione Np: sol pieprz czerwona papryka troche bazyli i oregano) i nieodzowne maselko czosnkowe. 
 
 
Polecam wsyztkim ktorzy tesknia za grilem   
 
 
Przepraszam ze nie opisuje dokladnie ilosci przypraw ale przyprawiam wszystko na zywiol "tzw oko i wyczucie"
												 koszmarek - 02-03-2010, 13:48
  a ja coś na deserek: Koktail ze świeżych owoców
 
bierzemy 2 grejfruty, 2 pomarańcze, mango(ile kto lubi, ja dałam pół), dwie średnie gruszki, jabłko(jeśli ktoś lubi), mleczko.
 
 
Wyciskamy sok z grejfrutów, pomarańczy.
 
Siekamy mango, jabłko i gruszki rozdrabniaczem. 
 
 
Mieszamy wszystko w jednym, dodajemy dwie łyżeczki cukru, mieszamy mieszamy, dodajemy mleczko i dalej mieszamy i już   
 
 
smacznego
												 pamar - 02-03-2010, 16:27
 
  	  | vendetta napisał/a: | 	 		  | -naleśniki około 15  | 	  
 
A ciasto normalne, na słodko czy pikantne czy jak?
												 vendetta - 03-03-2010, 20:06
 
  	  | pamar napisał/a: | 	 		   	  | vendetta napisał/a: | 	 		  | -naleśniki około 15  | 	  
 
A ciasto normalne, na słodko czy pikantne czy jak? | 	  
 
 
Bez cukru waniliowego    Normalne myślę - takie lubię. Jak zrobicie daj znać  
												 pamar - 14-05-2010, 13:29
  Coś brakuje nowych pomysłów, a tu kolejna niedziela za pasem   
												 spiryt - 13-09-2010, 21:26
  no to ja dodam. Odkrylam ostatnio przepisy z niemieckich gazet. SUPER. Proste, malo skłądników i nic drogiego. Zaczne od ziemniaczkow 
 
Zrobic oliwe - 8 łyżek oliwy, kilka gałązek rozmarynu (zgniecionych) , sól, pieprz, sok z polowy cytryny.
 
ok 70dag ziemniaków obrac. Klasc na papierze do pieczenia i zawijać jak cukierki. Potem na ok 1h do 180 stopni do piekarnika
												 Yoshiko - 01-02-2011, 14:01
  RYBA PO GRECKU W BRZOSKWINIACH I PAPRYCE
 
 
SKŁADNIKI:
 
 
od 0,5 do 1,5 kg ryby (filet) ja kupuję mirunę 
 
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
 
4 cebule
 
duża puszka brzoskwiń niskosłodzonych
 
mały słoiczek ketchupu łagodnego ( daję Kotlin)
 
mały słoiczek ketchupu pikantnego (     -//-     )
 
dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
 
 
PRZYGOTOWANIE:
 
 
Rybę obtoczoną w mące usmażyć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę - dusić do zmiękczenia. Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę i dusić jeszcze 10 min. 
 
Potem dodać ketchupy, przecier, sól i pieprz  do smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz pozostały sok z brzoskwiń. Przekładać w naczyniu na przemian ryba, sos, ryba, ... , 
 
 
 
Polecam - danie nie jest trudne - szybko się je robi i jest naprawdę baaardzo smaczne !!!!!!!
												 Manuela - 02-03-2011, 12:34
  No to moja dziwna sałatka    
 
 
Rukola, ser feta i truskawki. Sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ... soku malinowego. Sól pieprz do smaku. Proporcje również jak kto lubi. 
 
 
Przepis wygląda co najmniej dziwnie, wiem, ale sałatka jest niebo w gębie  
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |