Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Przy ruszaniu z jedynki i wstecznego slychac
przemo1983 - 23-02-2010, 09:23 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Przy ruszaniu z jedynki i wstecznego slychac Witam.
Z tym problemem borykam sie od okolo roku. Na poczatku mi to nie przeszkadzalo, bo wystepowalo sporadycznie.
Teraz natomiast ten zgrzyt wystepuje 3-4 razy dziennie.
Zjawisko wyglada nastepujaco:
Wsiadam do auta i ruszam. Nic sie nie dzieje. Dojezdzam do skrzyzowania, gdzie auto ustawione jest lekko pod gorke i sie zaczyna...
W normalniej sytuacji sprzeglo zaczyna lapac na wysokosci 3/4 (jakos tak, w sumie mniejsza o to). W tej sytuacji ze zgrzytem, sprzeglo lapie prawie od samego dolu (mam wrazenie ze sprzeglo nie odbija w gore, ale chyba tak nie jest), auto rusza do przodu , ale slabe jest, wiec chce dodac gazu. Po dodaniu gazu nastepuje masakryczny zgrzyt (nie pisk tylko grzyt, dosyc dlugi).
Po ponownym nacisniecie sprzegla, dodaniu najpierw gazu (okolo 1300-1400 obrotow) i dopiero pozniej puszczaniu sprzegla, auto rusza bez zgrzytu.
To samo dzieje ze ze wstecznym, gdy mam cofac pod gorke.
Na innych biegach te zjawisko nie wystepuje.
Bylem u dwoch mechanikatorow, ale nic nie widza, nic nie slysza.
Pozdro i dzieki z gory za pomoc.
pawelsonx - 23-02-2010, 09:32
sprawdź ilość płynu do sprzegła
Andrew - 23-02-2010, 10:39
pawelsonx napisał/a: | sprawdź ilość płynu do sprzegła | później odpowietrz układ...
|
|
|