To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Gasnący silnik

Anonymous - 26-02-2010, 01:14
Temat postu: Gasnący silnik
Pragnę powitać i pozdrowić nowe koleżeństwo.

Mam autko od 3 tygodni, kupione z drugiej ręki, 2-litrowy diesel, 70kkm. W drugim tygodniu użytkowania pojechałem na narty. I tu zaczęły się problemy. Zapalam autko, a ono po 3-5 sekundach gaśnie. I tak 8-10 razy. Nie reaguje wtedy na pedał gazu. Nie miało również znaczenia, czy stało w hotelowym garażu (+10 stopni) czy na stoku (ok. - 10 st.). Czy wiecie, czego się spodziewać? Po powrocie sytuacja prawie się uspokoiła. Złą ropę wykluczam, kolega tankował Hyundayem na tych samych stacjach.

Nie jestem biegłym forumowiczem, wybaczcie jeśli temat był, a ja go nie znalazłem.

Marcel - 04-03-2010, 18:21

Witam Grzegorz_o, Czy zapala ci się jakaś kontrolka tuz przed zgaśnięciem? jeżeli pojawia się wpierw kontrolka świec żarow,to na95% czujnik położenia wałka rozrządu, ale mogę się mylić:) rzecz ludzka. Można sprawdzić filtr paliwa paprochy bądz woda?! .W takiej sytuacji radzę podłącz..pod kompa.
Anonymous - 06-03-2010, 02:11

Dzięki za odpowiedź. Bałem się, że nikt mnie nie zauważył.

Nie, nie zapala się żadna kontrolka. Filtr paliwa też nie (miał wtedy ok. 1500-2000 km). Atuko stoi w serwisie. Wymienili mi koło zamachowe. Komp nie zgłasza błędów. Szczęśliwie mam jeszcze 3 miesiące gwarancji...
W serwisie dowiedziałem się, że w grudniu zmieniano głowicę, a w styczniu wtryskiwacze (na 10 dni przed zakupem). I podobno nie zostało to zestrojone!
Szok! Zaczynam się bać, czy nie wdepnąłem w g... Zastanawiam się czy poprzedni właściciel w swoim serwisie nie usłyszał słów: "pozbądź się pan tego auta". Wtedy dopiero byłbym umoczony. Na długo. :?

Marcel - 06-03-2010, 22:01

W serwisie dowiedziałem się, że w grudniu zmieniano głowicę, a w styczniu wtryskiwacze (na 10 dni przed zakupem). I podobno nie zostało to zestrojone!
Może poprzedni właściciel miał ten sam prolem i nie wiedzieli co jest skoro kom nic nie wykazał ,a może cos innego.Może ci powie jak się grzecznie zapytasz?! Jak komp nic nie pokazuje to jest na prawdę nie przyjemna sprawa,czlowiek rwie wlosy z glowy i nie każdy chce się podjąć naprawy(albo próbuja i nic ,a płacić trzeba) Naprawdę różnie bywa może być jakiś kabelek ,zwarcie, coś nie styka,wymiana świec,. Czy pwiedzieli ci po co wymienili koło zam i coś więcej odnosnie tego zestrojenia?

Anonymous - 12-03-2010, 17:32

BINGO. Serwis mówi. że znalazł przyczynę.
Jak wymieniono głowicę, źle zmontowano rozrząd – przesunięcie o 1 ząbek. Mam nadzieję, że skończą się problemy – na razie dwa dni i jest OK.

[ Dodano: 07-09-2010, 15:21 ]
Minęło pół roku, pozwolę sobie zakończyć temat.

To nie był koniec problemów. Okazało się, że spod tej wymienionej głowicy wycieka olej. Więc łódzki serwis ją zdjął. I co? Cytuję "jest skaleczona" - czyli powtórna wymiana. Ale centrala w Holandii mówi że nie zapłaci, w właściwie kto spaprał to niech naprawia. Więc samochód na lawetę i do Warszawy. I powrót też na lawecie. Trwało to 29 dni - prawie cały kwiecień. Ale zrobili.

Łódź, oczywiście skontrolowała. I nic! Na wszelki wypadek kazali przyjechać jeszcze na 2 dni przed końcem gwarancji - i też nic! Od naprawy przejechałem 6 tys. km.

I niech już tak zostanie. Pozdrawiam wszystkich.
Grzesiek