Archiwum - Szukam Carismy 1.8 GDI
Anonymous - 26-02-2010, 10:18 Temat postu: Szukam Carismy 1.8 GDI Witam,
Powoli przymierzam się do wymiany mojego wysłużonego, ale niezawodnego Colta na Carisme. Mam do wydania 11000 - 13000zł. Generalnie rozglądam się za 1.8 GDI z 2000/2001 rocznika bo chyba w tym przedziale cenowym ten rocznik brzmi w miarę rozsądnie? czy któryś z forumowiczów przymierza się do sprzedaży auta, albo słyszał o jakiś zadbanych modelach na sprzedaż?
Na początku rozważałem jeszcze zakupi diesla, ale za te pieniądze to chyba ciężko będzie znaleźć dobrze utrzymany model? No i 10 letnie diesle maja albo bardzo duże przebiegi albo bardzo cofnięte... Poza tym nie chciałbym przesiadać się na nic wolniejszego a mam aktualnie Colta CA0 1.6 113KM, który jest w miarę dynamiczny.
Moglibyście rzucić okiem na takie trzy przykładowe modele i zasugerować, w która stronę lepiej zmierzać?:
Carisma 1.8GDI 2001r 197000km 13 300zł
Carisma 1.8GDI 2001r 175000km 10 500zł
Carisma 1.8GDI 2000r 169 000km 12 900zł
gigant87 - 26-02-2010, 11:00
Carisma GDI będzie wolniejsza od Twojego COLT'a na pewno.
Zaniedbane GDI to koszty... Sam właśnie wymieniłem pompę WC, koszt z wymianą: niecałe 500zł
Niemniej jednak, dobre GDI to sama przyjemność
Te Carismy, które wrzuciłeś wydają się być OK (mam mało czasu, więc nie przyglądałem się szczegółowo, dlatego liczę na opinię kogoś innego). Zastanów się czy na pewno chcesz wersję po lifcie, mi się trafiła tuż przed i w tej chwili jestem zadowolony- sam mogę wymrugać błędy, no i przepustnica jeszcze na linkę, czyli nie odkleją się magnesy... bo ich nie ma
saphire - 26-02-2010, 13:41
Najfajniejsza chybb by była hybryda:
- zawieszenie z Cari po lifcie
- przód maska i lampy z Cari po lifcie
- tył klapa i lampy z Cari przed liftem
- wnętrze z Cari przed liftem
- silnik GDI i osprzęt z Cari przed liftem
Wychodzi że najlepiej do Cari GDI przed liftem założyć przód błotniki, lampy, klapę z Cari po lifcie
gulgulq - 26-02-2010, 15:03
saphire napisał/a: | Najfajniejsza chybb by była hybryda:
Wychodzi że najlepiej do Cari GDI przed liftem założyć przód błotniki, lampy, klapę z Cari po lifcie |
ale ten przód to po pierwszym lifcie czy drugim ??
Jarucha - 26-02-2010, 15:06
xmcax napisał/a: | Carisma 1.8GDI 2001r 175000km 10 500zł |
oprócz pękniętego zderzaka i dziadka w krzakach to nic nie widzę ;]
Robson86 - 26-02-2010, 17:13
1) brak napisu GDI z tylu autka, generalnie nie jest zle.
2)nerki powinny byc srebrne a nie czarne (przod autka-wlot powietrza), emblematy GDI na blotnikach wydaja sie byc krzywo przymocowane, ale moze to przeklamanie zdjec. Brak wlotu powietrza przy prawym przednim halogenie w zderzaku. Linia maski jest deczko krzywa, brak eblematu GDI na drugim prawym blotniku,
3) wersja najpodstawowsza z nich wszystkich, ale wiekszych zastrzezen brak
Czemu te Carismy sa takie tanie
Pozdroo
volve - 26-02-2010, 17:59
Pierwsze auto z linka ogladałem jakiś czas temu na żywo. Ogólnie po pierwsze: auto stoi już bardzo długo w komisie, a to o czymś świadczy. Auto sprowadzone, niezarejestrowane(dodatkowe koszty).
Wygląd:
już dokładnie nie pamiętam, jak z zewnątrz, ale w środku stan zużycia wskazuje raczej na większy przebieg (ja co prawda mam wersję Elegance, ale ogólnie wygląda według mnie o niego lepiej).
Co do silnika itp to ogólnie jak obejrzałem auto, a następnie dowiedziałem się dodatkowo, że jeszcze do opłat, to akurat dla mnie nie było sensu odpalać.
Robson-> Z tym napisem GDI z tyłu to właściwie coś dziwnego, bo np. u mnie też nie ma. Czyżby był to chodliwy towar dla złodziei ?? Bo przynajmniej jak sprawdzałem, to u siebie nie dostrzegłem śladów jakoby był bity z tyłu...
Moomin - 26-02-2010, 19:48 Temat postu: Re: Szukam Carismy 1.8 GDI
Przy tej Cari nikt nie zauważył, że pokrywa silnika jest przedliftowa. Tam powinna być srebrno-czarna pokrywa, która ma z resztą inny kształt. Pokrywy ot tak się chyba nie gubi...
Saqu - 27-02-2010, 09:23
gigant87 napisał/a: | Carisma GDI będzie wolniejsza od Twojego COLT'a na pewno. |
Chyba tyylko na starcie z racji większej masy. Ale za to cari jest większa i szersza co sprzyja przyczepności. Więc przy 100+km/h już będzie czuć różnicę w prowadzeniu np. ;]
Co do aut to jak pisali poprzednicy
Robson86 - 27-02-2010, 11:57
volve napisał/a: | Robson-> Z tym napisem GDI z tyłu to właściwie coś dziwnego, bo np. u mnie też nie ma. Czyżby był to chodliwy towar dla złodziei ?? Bo przynajmniej jak sprawdzałem, to u siebie nie dostrzegłem śladów jakoby był bity z tyłu... |
pewnie, ze moze to byc pierdola ale warto o tym wspomniec
Moomin napisał/a: | Przy tej Cari nikt nie zauważył, że pokrywa silnika jest przedliftowa. Tam powinna być srebrno-czarna pokrywa, która ma z resztą inny kształt. Pokrywy ot tak się chyba nie gubi... |
dokladnie Dobre spostrzezenie Moomin
Pozdroo
Anonymous - 01-03-2010, 19:09
Dziękuje za opinie i komentarze. Na pierwszy rzut oka wynika z nich, że w przedziale cenowym 11000zl-13000zl można próbować znaleźć rocznik 2000, który jest w dobrym stanie (wiadomo, że nie idealnym...). Jak tylko skończy mi się kocioł w pracy zacznę oglądać jakieś konkretne egzemplarze.
Jedyne co martwi mnie to:
Cytat: | Zaniedbane GDI to koszty... |
Wiadomo, że z każdym samochodem jest tak, że jak się o niego nie dba to się psuje, ale silniki GDI zdaje się, że są dosyć delikatne?
gigant87 - 01-03-2010, 19:34
Zgadza się, wydają się być dośc delikatne na tle innych benzyniaków.
Przykład: Carisma moja i mojej Mamy. U Mamy nic się nie dzieje... a u mnie już troszkę się działo
Morfi - 01-03-2010, 20:18
Delikatne ??? Ważne aby było w miare dbane i dobrym paliwem zalewane oraz w odpowiednich odstepach olej zmieniany a bedzie dobrze.
Powyżej 120 colt zostanie z tyłu. A spalanie podobne a na trasie może nawet mniejsze na rzecz wiekszej Cari.
Robson86 - 01-03-2010, 20:30
xmcax napisał/a: | ale silniki GDI zdaje się, że są dosyć delikatne? |
Czy ja wiem, zalezy o co Ci chodzi. Ja traktuje moja carisme jak samochod ale nie szczedze na dobrym serwisie czyli dobre oleje, filtry i wsztsrko w terminie. Poza tym podstawa to dobre paliwo. Jak to jestes w stanie jej zapewnic to nie musisz sie o nic bac. Generalnie silniki z bezposrednim wtryskiem czyli GDI, FSI, itd nie lubia zaniedban w sferach wymiany olejow, nie lubia zlej jakosciowo benzyny. Taka cecha tych silnikow z racji nowoczesnych piezometrycznych wtryskiwaczy paliwa (jesli chodzi o jakosc paliwa).
Pozdroo
Moomin - 01-03-2010, 23:17
xmcax napisał/a: |
Wiadomo, że z każdym samochodem jest tak, że jak się o niego nie dba to się psuje, ale silniki GDI zdaje się, że są dosyć delikatne? |
Nie tyle delikatne co bardziej skomplikowane, a jak coś skomplikowane to ma więcej elementów do psucia, co właśnie się ujawnia przy zaniedbaniach.
|
|
|