To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Sigma - Amortyzatory

Anonymous - 21-09-2006, 10:26
Temat postu: Sigma - Amortyzatory
Ten wóz nie przestanie mnie zadziwiać.
musze wymienić macphersona z przodu. po wstępnym wywiadzie ustaliłem że tu będzie KYB nr kat. 335017, i nikgdzie (oprócz jednego zamiennika innej firmy której nazwy nie pamietam, a i on nie spełniał niżej podpisanych warunków) nie znalazłem nic innego, ale myślę sobie: "do JAPANEZE zadzwonie..." a człowiek mnie pyta czy chce regulowane elektronicznie, czy nie. I ćwiek w głowę.

Czy patrząc na wózek stojący na asfalcie można od razu poznać który typ mam u siebie?
no nie wiem co kupić...
No i pewni nie mała różnica w cenie...

Czy w ywypadku sterowanych elektroniką, nie powinna się w przypadku uszkodzenia amorka pokazywać jakaś kontrolka? Bo jest 40% sprawności i żadnych ostrzeżeń ze strony auta brak.

każda podpowiedz będzie mile widziana... :twisted:

[ Dodano: 21-09-2006, 11:20 ]
Zmiana koncepcji. Po prostu kupie 2 bez regulacji, bo 1 wymienić, to raczej bedzie lipa..
Dobra. Sorry za zaśmiecanie forum. :roll:

Hubeeert - 21-09-2006, 18:54

Czarcik napisał/a:
regulowane elektronicznie

Masz ECS? Znaczy kontrolę twardości amortyzatorów z kabiny? Jak nie to bierz zwykłe.

I masz rację - zawsze wymieniamy parami.

lukasz12 - 21-09-2006, 21:07

Że się podczepie pod pytanie. Mam sobie sigme z ECS. Po kilku minutach swieci sie kontrolka ALARM. Mniemam że jest coś nie tak z regulacją zawieszenia. Samochód siedzi dość nisko. Od czego zacząć sprawdzanie systemu? Gdzie siedzi kompresor ? Czy ktoś obeznany z tematem może mi ewentualnie dać wskazówki co i jak. Pozdrawiam serdecznie
Hubeeert - 21-09-2006, 21:17

Gdzieś była opisana procedura testu zawieszenia ECS dla 3000GT - chyba w serwisówce - jak masz chwilę to ją sobie ściągnij i sprawdź.
Anonymous - 22-09-2006, 19:51

kupiłem.
420 sztuka (JAPANEZE, respect to You. gdzie indziej chcieli 620,jeszcze gdzie indziej przy zniżce 500 z przesyłką...) + 70 za wymiane x 2,(CARMAN)

z dojazdami, telefonem i resztą właściwie 1000 PLN

jak kto ciekaw, to z ECS-em to koszt ok 2000 za sztuke

lukasz12 - 22-09-2006, 21:38

Oppsss :shock: Sponsor poszukiwany od zaraz... :P
Anonymous - 23-09-2006, 10:22

noooooo....

teraz to jakbym concordem leciał... :twisted:

ale wyciek z silnika to już gruby nietakt... :evil:
i tak od wypłaty do wypłaty...

Anonymous - 24-09-2006, 00:38

lukasz12 napisał/a:
Że się podczepie pod pytanie. Mam sobie sigme z ECS. Po kilku minutach swieci sie kontrolka ALARM. Mniemam że jest coś nie tak z regulacją zawieszenia. Samochód siedzi dość nisko. Od czego zacząć sprawdzanie systemu? Gdzie siedzi kompresor ? Czy ktoś obeznany z tematem może mi ewentualnie dać wskazówki co i jak. Pozdrawiam serdecznie

Cóż ECS diagnozuje się tak jak silnik czy automatyczną skrzynię - zczytując kody błędów. Błędy zczytuje się ze złącza diagnostycznego, podpiętego do skrzynki bezpieczników w nogach kierowcy - procedura jak na poniższym rysunku:

Kody błędów natomiast są następujące, znów rysunki - jestem leniwy :P

Choć w Twoim przypadku można "w ciemno" (nie lubię tego określenia) postawić na uszkodzone poduszki w amortyzatorach lub kompresor. Inne bowiem komponenty tejże zawiechy zużywają się wolniej. Należy też pamiętać iż poduszki odpowiedzialne są tylko za regulację wysokości auta i twardość. Za tłumienie drgań odpowiedzialna jest "tradycyjna część amortyzatora". Regeneracja poduszek jest na dzień dzisiejszy nieosiągalna i nieopłacalna. Najprostsza metoda to zmiana sprężyn na twardsze tj. od modelu bez ECS -u. Jeśli zamierzasz mimo wszystko zgłębić tajniki tegoż systemu, napisz podeślę Ci stosowne materiały. Z góry zaznaczam iż jest tego trochę...

Pozdrawiam.

Tomek210 - 24-09-2006, 03:21

Powyższe skany pochodzą z serwisówki Sigmy czy 3000? Jeśli to pierwsze to gdzie ją znaleźć?
Anonymous - 24-09-2006, 11:58

U mnie ;)

Pozdrawiam.

ps: 3000GT ma zupełnie inną zawiechę, sterowaną elektromechanicznie a nie jak w sigmie pneumatycznie - taka dygresja ;P

Tomek210 - 24-09-2006, 17:17

W sieci nie można gdzieś znaleźć? Do Marsa z Gdyni daleko..
3000 nie znam, nie miałem, nie będę miał, nie zmieszczę się :D

Anonymous - 24-09-2006, 22:09

Witam,

Można znaleźć w dziale DOWNLOAD "Mitsubishi Diamante Owners Club", to i wiele innych ciekawych rzeczy. Poza tym zdziwił byś się jak blisko masz z Gdyni do Marsa z którego pochodzę ;) Oczywiście mogę znów próbować wysłać to e-mailem, ale znów musiał bym dzielić plik na kilka mniejszych i znów pewnie by się okazało iż któraś z nich nie doszła :/ Ale możemy spróbować, tylko w tym celu musisz mi podać swój e-mail.

Pozdrawiam.

Tomek210 - 24-09-2006, 22:26

Jak nie lubisz dzielić spróbuj wrzucić tu :)
Ps: Czy przypadkiem ten Mars nie znajduje się w Chwarznie? Jest tam chyba taka ulica.. tzn Jowisza była, więc może i Marsa jest :D

Anonymous - 25-09-2006, 02:54

Szczerze mówiąc, wolał bym wrzucić na forum ale to niestety przywilej Admina :P
Suma sumarum, pozwoliłem sobie utworzyć nowy post tylko i wyłącznie z linkami do manuali. Zapewne wszyscy posiadacze Sigmy/Diamante, chcieli by lepiej wiedzieć czym jeźdżą - teraz powinno być im łatwiej wszystko znaleźć. Szukaj w dziale głównym.

Krzyzak - 25-09-2006, 08:51

Chi-Man napisał/a:
Szczerze mówiąc, wolał bym wrzucić na forum ale to niestety przywilej Admina :P

Sebastian - dogadaj się z Wichurą (Wichura1) - to on właśnie wrzuca te manuale na swój serwer.