To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] problem z klapką wlewu paliwa

tiempo - 10-04-2010, 12:50
Temat postu: [CA4A 1.6] problem z klapką wlewu paliwa
muszę w końcu zrobić coś z kiepsko otwierającą się klapką wlewu. Normalnie ciągnąc za rączkę klapka nie otwiera się, trzeba jakoś zablokować tą rączkę jak jest pociągnięta do końca. co jest nie tak? coś z mechanizmem otwierania a może linka? jakieś pomysły?
londolut - 10-04-2010, 13:09

tiempo, linka się najprawdopodobniej naciągnęła. Trzeba będzie ją wymienić.
robertdg - 10-04-2010, 13:55

tiempo, moze wypadła Ci sprężynka odbijająca klapke i dlatego klapka sama nie odbija.
tiempo - 10-04-2010, 14:16

hmm, chyba faktycznie nie ma tam żadnej sprężynki. jak ona powinna być zamontowana?
robertdg - 10-04-2010, 14:21

Kawałek blaszki sprężynowej na zawiasie klapki wlewu paliwa.

Dla przykładu tak to wyglada w klapce SpaceStar'a w zółtym kółeczku

karolgt - 11-04-2010, 13:55

miałem podobnie. wystarczyło odciągnąć troche wykładzine zaraz przy słupku i lekko naciągnąć linke (z pancerzem oczywiście), potem przykryć wykładziną i już jest ok :)
KtuLu - 11-04-2010, 20:01

Możliwości sa dwie: linka, albo sprężynka która powoduje otwarcie klapki po zwolnieniu zamka. Stawiałbym na sprężynkę.
tiempo - 11-04-2010, 22:06

sprężynki brak więc zamontuję, jak nie zadziała to będę kombinował z linką.
dzięki za info i fotę. :)

JCH - 05-08-2014, 11:46

Jest problem z klapką od wlewu paliwa :roll: Co prawda w CJ0 ale zasada jest ta sama.
Mam w ręce tę sprężynkę (w kształcie litery S), która powoduje odskakiwanie klapki i za cholerę nie wiem jak i w które miejsce ją włożyć :dontknow: Nie wiem też czy przypadkiem ta sprężynka nie jest ułamana :roll: wtedy trzeba będzie szukać nowej..... :?

Czy ktoś mógłby cyknąć dobrą fotę jak to wygląda po otwarciu klapki, gdzie ta sprężynka "siedzi" :?:

londolut - 05-08-2014, 12:22

Cyknę ci jak będę za 10 min wychodził ale to CA0 - z tego co pamiętam to jest ona zgrzewana z klapką na stałe.

[ Dodano: 05-08-2014, 13:00 ]
https://www.dropbox.com/s...3v/IMAG0676.jpg

JCH - 05-08-2014, 13:22

No to już widzę, że ta moja sprężynka to jest tylko jej kawałek. Hm..... :roll:
Dzięki :)

Cóż pewnie trza szukać całej klapki :?

Anonymous - 15-08-2014, 21:21

Ale to jest taki metalowy zawijas zbliżony kształtem do litery S.
Może wystarczy trochę rozgiąć.

Mi z miesiąc temu wypadł i mocowałem się dobry kwadrans z klapką aby nie uszkodzić lakieru w jej pobliżu.

mkm - 15-08-2014, 23:02

RoXaII, jest wrzucone zdjęcie... Nie popatrzyłeś :wink: Co ciekawe nie przeczytałeś także...

RoXaII napisał/a:

Mi z miesiąc temu wypadł i mocowałem się dobry kwadrans z klapką aby nie uszkodzić lakieru w jej pobliżu.

A wystarczy podeprzeć dźwignię (lub kogoś poprosić o przytrzymanie) i nacisnąc na klapkę od strony zawiasu :D

Anonymous - 07-11-2014, 13:50

też miałem ten problem, na szczęścia pasują z innych modeli.
Jakby ktoś szukał.

Anonymous - 18-03-2015, 20:55

mkm napisał/a:
RoXaII, jest wrzucone zdjęcie... Nie popatrzyłeś :wink: Co ciekawe nie przeczytałeś także...

RoXaII napisał/a:

A wystarczy podeprzeć dźwignię (lub kogoś poprosić o przytrzymanie) i nacisnąc na klapkę od strony zawiasu :D

Trzeba mieć jeszcze coś albo kogoś pod ręką.
A ja mocowałem się mając kogoś pod ręką kto właśnie podnosił dźwignię.
Wciskanie jej od strony zawiasu wcale nie pomagało.