To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - wyłcznik świateł cofania

Anonymous - 27-09-2006, 00:13
Temat postu: wyłcznik świateł cofania
Zlokalizowałem wyłącznik świateł cofania (świecą mi cały czas), mam pytanie, czy można go samemu wykręcić, czy lepiej zlecić to mechanikowi. A może kto wię ile to ustrojstwo kosztuje, może są jakieś zamienniki. Słyszałem, że te skrzynie są od Renaulta - prawda to??[/b]
Grześku - 27-09-2006, 08:26

vertus72 napisał/a:
Zlokalizowałem wyłącznik świateł cofania (świecą mi cały czas)
U mnie ten wyłącznik jest pod łapą silnika po stronie kierowcy
vertus72 napisał/a:
czy można go samemu wykręcić, czy lepiej zlecić to mechanikowi.
możesz sam, zaopatrz się tylko w klucze nasadowe z uwagi na trudności w manewrowaniu przy nakrętkach. Sam czujnik wykręcisz bez problemu kluczem 17
vertus72 napisał/a:
A może kto wię ile to ustrojstwo kosztuje
w ASO 136PLN
vertus72 napisał/a:
może są jakieś zamienniki. Słyszałem, że te skrzynie są od Renaulta - prawda to??
są zamienniki, jeżeli masz skrzynię Renault to szukaj czujnika do skrzyni JB1 - koszt 40PLN. Ja mam skrzynie Volvo, jestem na etapie namierzania zamiennika.
Hubeeert - 27-09-2006, 08:28

Kolega ma Cari GDI - o ile dobrze pamiętam tam skrzynia jest Mitsubishi :?:
Grześku - 27-09-2006, 09:21

Grześku napisał/a:
jeżeli masz skrzynię Renault to szukaj czujnika do skrzyni JB1

jeżeli jest warunkiem, to chyba jasne.
Po pierwsze musi się upewnić co ma "w środku", po drugie skontaktować się z Japaneze.
Z tym że to pierwsze jest łatwiejsze w realizacji... ;)

Matejko - 27-09-2006, 09:52

Hubeeert napisał/a:
Kolega ma Cari GDI - o ile dobrze pamiętam tam skrzynia jest Mitsubishi :?:

dobzie dobzie :D

Anonymous - 30-09-2006, 10:13

Może ktoś zidentyfikuje moją skrzynię rocznik 98, a wsteczny jest w tradycyjnym miejscu tzn na przeciw 5 biegu. A może ktoś mi powie co w niej wymienić bo czasem chodzi nieprecyzyjnie i chrupie sobie albo 1 ciężko wchodzi. Pozdrawiam.
saphire - 01-10-2006, 12:02

A to oklepana sprawa - jak problemy z biegami w manualnej skrzyni to zwykle znak że tulejki do wymiany.
Matejko - 01-10-2006, 13:25

saphire napisał/a:
A to oklepana sprawa - jak problemy z biegami w manualnej skrzyni to zwykle znak że tulejki do wymiany.

przypominam ze jak nie mam pewnosci to nie pisze :P

kolega ma gdi a gdzie tam sa tulejki ?? :mrgreen:

saphire - 01-10-2006, 19:36

Huh mea culpa :oops: - już z zasady jak widzę że ktoś ma problem z biegami to zakładam że tulejki no bo na okrągło się ten temat przewija i może wypadało by coś o tym do FAQ dać...
A swoją drogą to nie wiedziałem że w GDI nie ma problemu z tymi tulejkami pewnie dlatego że mam automata... ;)

Matejko - 01-10-2006, 23:20

Cytat:
A swoją drogą to nie wiedziałem że w GDI nie ma problemu z tymi tulejkami pewnie dlatego że mam automata... ;)

w gdi jest problem z ciegnami czy tam linkami czy tam jakto tam na czyms jest ale to sporadycznie i prawdopodobnie tylko jesli ktos wczesniej cos grzebal

Anonymous - 26-09-2008, 15:50
Temat postu: brak świateł cofania.
Nie mam świateł cofania w GDI, żerówki i bezpieczniki O'K.
Muszę sprawdzić czujnik przy skrzyni, wie ktos może jak się do niego dobrać?,gdzie się znajduje? W DID wiem, ale czy w GDI jest tak samo?
Podejrzewam że kuny coś mi narobiły, jest ich pełno koło mojego domu.Psa sobie musze sprawić.

Anonymous - 26-09-2008, 20:26
Temat postu: Re: brak świateł cofania.
Pepino napisał/a:
Nie mam świateł cofania w GDI, żerówki i bezpieczniki O'K.
Muszę sprawdzić czujnik przy skrzyni, wie ktos może jak się do niego dobrać?,gdzie się znajduje? W DID wiem, ale czy w GDI jest tak samo?
Podejrzewam że kuny coś mi narobiły, jest ich pełno koło mojego domu.Psa sobie musze sprawić.

mniej więcej tak samo, ale w GDI jest łatwiejszy dostęp. Ja nic nie demontowałem, żeby dobrać się do tego czujnika, bo go widać. Po otwarciu maski, troszeczkę z prawej strony na dole w skrzyni biegów powinna wystawać plastikowa wtyczka. Jest ona podłączona właśnie do czujnika świateł cofania. Zdejmij ją ostrożnie (przy wyciąganiu wtyczki musisz lekko nacisnąć z którejś strony, aby zwolnił się zatrzask). Potem pozostaje tylko wykręcenie czujnika kluczem rurowym (nie pamiętam już jaki to był rozmiar, ale duży... :wink: ). Sprawdź czujnik czy kuleczka lekko chodzi, albo wymień na nowy (u Japaneze płaciłem 45 zł z przesyłką).

Znalazłem temat, w którym zamieściłem zdjęcia miejsca gdzie jest czujnik oraz samego czujnika. Zobacz TUTAJ .

wiesiek1901 - 27-09-2008, 13:20

Wymieniałem ten czujnik firmy EPS koszt 48zł.Najlepiej wykręć stary i zobacz jak wygląda, są dwa rodzaje,częśc ruchoma zakończona kulką lub bolcem.Mój jest z kulką wtyczka pasuje wystarczy wkręcić klucz 22 może być płaski.
Tomashi - 09-12-2008, 10:21

Podpinam się pod temat, bo mam problem:
światla cofania raz zaskoczą, raz nie. Przy delikatnym wrzuceniu wstecznego - cisza, wystarczy albo mocniej wrzucić, albo popchnąć do tyłu drążek. Pewnie coś z wyłącznikiem - jest możliwe, że zaśniedział czy coś podobnego? Gdzie dokładnie znajduje się wyłącznik w DI-Dzie (linki do pdf czy innych tematów nie działają :( )

Anonymous - 09-12-2008, 18:40

Tomashi napisał/a:
Podpinam się pod temat, bo mam problem:
światla cofania raz zaskoczą, raz nie. Przy delikatnym wrzuceniu wstecznego - cisza, wystarczy albo mocniej wrzucić, albo popchnąć do tyłu drążek. Pewnie coś z wyłącznikiem - jest możliwe, że zaśniedział czy coś podobnego? Gdzie dokładnie znajduje się wyłącznik w DI-Dzie (linki do pdf czy innych tematów nie działają :( )

Tomashi, zdaje się że czujnik świateł cofania w DI-Dzie znajduje się w tym samym miejscu co w GDI. W poniższym temacie Grześku opisuje co i jak. Gdy ja u siebie w GDI chciałem dostać się do czujnika, miałem zamiar skorzystać z opisu Grześku, ale po otwarciu maski zauważyłem, że dostęp do czujnika mam idealny, bo go widać i nie musiałem nic rozmontowywać. W DI-Dzie silnik chyba bardziej jest zabudowany, ale czujnik powinien być tam gdzie w GDI. Poczytaj ten temat: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16203
Pozdrawiam!