To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Tnie się obraz na monitorze

Hugo - 21-04-2010, 16:48
Temat postu: Tnie się obraz na monitorze
Witam. Miałem awarię Windowsa (wirusy go zjadły), został wgrany system na nowo, wszystko pięknie zadziałało, ale jest jeden problem. Mianowicie podczas przesuwania stron internetowych w górę lub w dół "tnie" się obraz. Tak jakby nie nadążał za ruchami myszką. Nie idzie przesunąć strony (obrazu) płynnie. Co może być tego przyczyną? Strasznie bolą oczy już po kilku minutach "siedzenia" na internecie. Pozdrawiam
Maciek - 21-04-2010, 17:15

Czy zainstalowane są wszystkie sterowniki? Może karta graficzna nie ma odpowiedniego sterownika? Jeśli masz LCD'eka sprawdź rozdzielczość powinna być tzw natywna tj max dla danej przekątnej (danego monitora) Dalej może przeglądarka jest stara lub nie ma wszystkich składników?
mmaleks - 21-04-2010, 17:20

zainstaluj sterowniki do karty graficznej.powinno pomóc
robertdg - 21-04-2010, 17:33

Za słabe odświeżanie obrazu.
Anonymous - 21-04-2010, 18:22

mmaleks napisał/a:
zainstaluj sterowniki do karty graficznej.powinno pomóc

Dokładnie. Miałem to samo u siebie. Na windowsowych sterownikach miałem max rozdzielczość 800x600, i przy przewijaniu czy to myszką, czy klawiszami miałem lekką zawieszkę. Po wgraniu sterowników było OK.

A żeby postraszyć :twisted: : możliwe, że wirus przetrwał format, albo wlazł znów przy wgrywaniu jakichś plików z backupu.

PatricoWroc - 21-04-2010, 18:39

Wystarczy zainstalować sterowniki karty graficznej. Jak to nie pomoże to sterowniki od chipsetu.
Hugo - 22-04-2010, 07:47

Maciek napisał/a:
Jeśli masz LCD'eka
Mam zwykły monitor.
PatricoWroc napisał/a:
sterowniki od chipsetu
Co to jest chipset?
Poza tym dzieki wielkie za rady.

spown - 22-04-2010, 09:42

Hugo napisał/a:
Co to jest chipset?

Chyba takie coś na płycie głównej, czyli ogólnie stery od płyty głównej poinstalować.

krzychu - 22-04-2010, 10:21

Hugo napisał/a:
Mam zwykły monitor.

Odświeżanie potrafisz sprawdzić czy wyjaśnić?

robertdg - 22-04-2010, 11:17

Odświeżanie obrazu, na pulpicie prawym przyciskiem pyszy click, następnie właściwości, zakładka ustawienia, na dole tej zakładki guzik zaawansowane, wyskoczy kolejne okienko, wybierasz zakładka monitor i zmieniasz Częstotliwość odświeżania ekranu na 60Hz
krzychu - 22-04-2010, 11:21

robertdg napisał/a:
Częstotliwość odświeżania ekranu na 60Hz

Przy CRT-ku to za mało. Minimum 75Hz... A najlepiej więcej żeby się oczy nie męczyły (niekiedy trzeba zmniejszyć rozdzielczość żeby uzyskać takie odświeżanie).

Maciek - 22-04-2010, 11:31

robertdg napisał/a:
zmieniasz Częstotliwość odświeżania ekranu na 60Hz

No nie koniecznie bo
Hugo napisał/a:
Maciek napisał/a:
Jeśli masz LCD'eka
Mam zwykły monitor.

Więc chyba CRT - kineskopowy.
Więc proponuję 75 mnimalnie lub 85 lepiej oczywiście jeśli monitor da radę.

robertdg - 22-04-2010, 12:11

Wybaczcie chopcy, wszystko przez ten LCD (CRT siedzi obok :D ) :prayer:
Ale wiadomo jak zmienić :P

jaca71 - 22-04-2010, 20:39

robertdg napisał/a:
Za słabe odświeżanie obrazu.

Odświeżanie nie ma wpływu na opisany objaw. Jak już napisano brak sterowników do karty.
Odświeżanie w monitorze kineskopowym wpływa tylko na komfort pracy, w monitorze LCD na nic nie wpływa :)

Hugo - 25-04-2010, 14:06

Nieaktualne! Okazało się, że podobno miałem zainstalowane 2 Windowsy. Jeden na dysku C, a drugi na E i podobno tak się "cięło". Teraz zainstalowany Windows jak trzeba, sterowniki jak trzeba i po kolei. Komputer śmiga ja szalony.
Dzięki za odzew.