Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czytnik kart i stacja dyskietek
Hugo - 21-04-2010, 16:54 Temat postu: Czytnik kart i stacja dyskietek Niedawno zaginął mi kabel USB od aparatu cyfrowego Sony H7. Chciałem kupić kabel, ale kosztuje aż 50 zł. Przypomniałem sobie, że nowsze komputery mają zamiast (lub dodatkowo) stacji dyskietek czytniki na kilka rodzai kart. Mam komputer z 2002 r. i pytanie, czy np. taki czytnik kart http://www.allegro.pl/ite..._cf_xd_usb.html będzie współgrał z moim komputerem? I gdzie znajduje się to 9 pinowe gniazdo USB na płycie głównej żebym mógł sprawdzić czy je w ogóle posiadam? Czy będę potrzebował jakieś sterowniki, czy wkładam czytnik w wolne miejsce, podłączam kabel i działa? Pozdrawiam
Maciek - 21-04-2010, 17:02
Podaj model płyty głównej a wkleję fotkę z zaznaczonymi pinami do wpięcia. Zazwyczaj są one na dole płyty głównej. Co do sterowników to jeśli masz XP z sp2 lub nowszy to powinien się czytnik sam zainstalować.
krzychu - 21-04-2010, 17:04 Temat postu: Re: Czytnik kart i stacja dyskietek
Hugo napisał/a: | I gdzie znajduje się to 9 pinowe gniazdo USB na płycie głównej żebym mógł sprawdzić czy je w ogóle posiadam? |
Instrukcja prawdę Ci powie ewentualnie taki rozkładany schemat do szybkiego montażu niekiedy jest z płytą. Możesz też przeglądnąć płytę w poszukiwaniu gniazda tak opisanego (służy ono też do podłączania dodatkowych USB na śledziu albo USB z przodu obudowy).
W starszych wygląda na coś takiego:
W nowszych chyba jest takie:
plecho1 - 21-04-2010, 20:54
Czasem samo podłączenie kabelka w gniazdo nie wystarczy. Przeważnie na płycie jest jeszcze zworka którą włącza się dodatkowe USB.
SZYNA - 21-04-2010, 21:44
Hugo gniazdo wygląda tak jak to przedstawił krzychu. Ważne żeby przy podłączaniu czytnika nie pomylić pinów bo może być zwarcie ale w instrukcji płyty głównej będziesz miał wszystko ładnie napisane i narysowane. Jeśli chodzi o samo gniazdo na płycie to masz je na 99%
PS nie wiem czy u mnie w pracy nie mam czasem jakiegoś "lewego" czytnika kart na USB, jak się znajdzie mogę Ci podesłać pocztą polską oczywiście jeśli jesteś zainteresowany
Hugo - 22-04-2010, 07:53
Dzięki wszystkim. Jak zawsze w kazdej kwestii można na Was liczyć. SZYNA napisał/a: | nie wiem czy u mnie w pracy nie mam czasem jakiegoś "lewego" czytnika kart na USB, jak się znajdzie mogę Ci podesłać pocztą polską | Jestem zainteresowany.
docencik87 - 22-04-2010, 08:11
Taki czytniczek kosztuje niecałe 30zł
tutaj masz linka:
http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=90518
I napewno będzie działał z Twoją płytą. Od jakiegoś czasu wszystkie płyty mają dodatkowe USB i raczej nie są aktywowane zworką na płycie głównej.
Hugo - 22-04-2010, 09:28
docencik87 też chcesz punkcik "Pomógł"?
A masz...
[ Dodano: 25-04-2010, 14:10 ]
krzychu znalazłem w okolicach slotów na karty takie 9 pinowe gniazdo jak pokazałeś na pierwszej fotce (tyle, że w kolorze czarnym). Niestety nigdzie w pobliżu nie widzę żadnego napisu w stylu USB. To będzie to?
|
|
|