To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - [CB4A] demontaż zderzaków

idas - 25-04-2010, 11:35
Temat postu: [CB4A] demontaż zderzaków
Koledzy (i koleżanki:D) czy moglibyście mi pokrótce objaśnić proces demontażu zderzaków przedniego i tylnego w lancerkach CB0? zderzaki mi za bardzo opadły i chciałbym to poprawić, a z manuala niewiele umiem wywnioskować:/ Będę wdzięczny za wszelkie informacje!:)
robertdg - 25-04-2010, 12:13

idas, tutaj masz przykladowy rozstaw kołków i wkretów odnosnie przedniego zderzaka (wiekszosc jest rozstawiona symetrycznie)

tylnego zderzaka

Przy demontażu przedniego zderzaka, najlepiej sciagnac atrapke no i poluzowac przednia czesc nadkoli (te kture przylegaja do zderzaka) aby dalo sie reka odkrecic sruby mocujace zderzak do błotnika.

mitsu1234 - 28-04-2010, 15:48

idas, i co probowałeś unieść te zderzaki?? U mnie też mam lekko opadnięty i nie wiem czy taki zabieg przynosi jakies efekty??
idas - 28-04-2010, 19:59

mitsu1234 napisał/a:
idas, i co probowałeś unieść te zderzaki?? U mnie też mam lekko opadnięty i nie wiem czy taki zabieg przynosi jakies efekty??

Zajmę się tym w długi weekend. Zastanawia mnie tylko czy można odkręcić przedni zderzak razem z dokładką, czy też trzeba najpierw ją odkręcać-to trochę kłopot bo później kleić trzeba:/ A poprawić spokojnie można, trochę trzeba te pasy na których się zderzaki trzymają naprostować, ew. poprawić mocowanie. U mnie np z tyłu jedno mocowanie do pasa wzmacniającego jest urwane (plastik zderzaka jest urwany) i będę musiał coś dokombinować:/ Z tego co udało mi się wywnioskować to tylny zderzak najlepiej odkręcić demontując to wzmocnienie do którego jest plastik przykręcony, a aby się do niego dostać trzeba się trochę nagimnastykować pod plastikiem krawędzi bagażnika. No nic w weekend się okaże:)

londolut - 28-04-2010, 20:30

idas, zderzak najprościej wyciągniesz odkręcając 4 śruby z podłużnicy - wyjedzie wtedy kompletny. W plastikach mogą być jeszcze wkręty mocujące do błotników.
Anonymous - 28-04-2010, 20:47

idas napisał/a:
Zastanawia mnie tylko czy można odkręcić przedni zderzak razem z dokładką, czy też trzeba najpierw ją odkręcać-to trochę kłopot bo później kleić trzeba:/
Jeśli wszystko jest oryginalne i nikt nie zrobił żadnego druciarstwa, zderzak zdejmujesz razem z dokładką. I w żadnym razie nie baw się w rozdzielanie zderzaka od dokładki, bo później będziesz miał mega jazdę z dopasowywaniem i klejeniem. Będziesz żałował i klął samego siebie, że rozdzielałeś.
idas - 28-04-2010, 21:44

Dzięki koledzy! A moglibyście się wypowiedzieć na temat zdejmowania zderzaka tylnego? Bo nie do końca wiem gdzie znajdę śruby mocujące wzmocnienie zderzaka (ten pas) do karoserii... W colcie jest chyba inaczej:/ u mnie ściana blachy w miejscu koła zapasowego jest jednolita, czy śruby sięgnąć trzeba od dołu czy też przez otwory technologiczne w krawędzi bagażnika? Bo z manuala i przytoczonych przez Roberta ilustracji nie można tego wywnioskować:/
robertdg - 02-05-2010, 00:41

idas, tak wyglada belka tylnego zderzaka http://www.maxparts.ru/in...&art_id=1326720 jak widac dziury mocowania sa w podluznicach