[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Brak sprzęgła.
Crosby - 25-04-2010, 15:48 Temat postu: [E33A 2.0] Brak sprzęgła. Witam pisze z kolejnym problemem otórz wczoraj postanowiłem popracować troche w garażu przy miśku umyłem go wysprzątałem chciałm go wstawić do garażu i ku mojemu zdziwieniu nie mam sprzęgła nie wime co sie stało poprostu pedał sie zapada i i nie idzie wrzucić biegu jaka może byc przyczyna co sie z nim stało bardzo proszę o jakieś rady czy da sie to naprawić samemu
dave89 - 25-04-2010, 16:09
ja bym sprawdził najpierw pompę sprzęgła czy jest płyn czy pracuje itp. jeśli to nie pomoże myślę że czeka cię wymiana sprzęgła. Sprawdź tez czy na zgaszonym silniku możesz zmieniać biegi ze sprzęgłem i bez niego.
qattro18 - 25-04-2010, 19:45
Podaj trochę info -czy jest hydrauliczne - sprawdź poziom płynu czy na linkę i może się urwała lub najtaniej wychaczyła lecz to raczej niemożliwe pozdro!
Maretzky85 - 25-04-2010, 20:58
Prawdopodobnie zapowietrzył Ci się wysprzęglik. Wystarczy odpowietrzyć. Jak nie pomoże to j/w.
Crosby - 25-04-2010, 21:43
no sprzęgło jest hydrauliczne, może uda mi się jutro do niego zajrzeć mam tylko nadzieje, że to tylko zapowietrzenie, a jeszcze jedno pytanie czym czy to jest jakiś szczególny powod tego zapowietrzania? czy to często występuje, i jak mam dokonać tej czynności
mitsu_pl - 26-04-2010, 22:19
Zapowietrzać może Ci się tylko w jednym wypadku, jeżeli gdzieś masz nieszczelność. Pociesze Cię, że jeżeli chodzi o wysprzęglik to nie jest tak tragicznie, bo koszt ok. 50zł. Gorzej, jeżeli chodzi o pompę, bo i dostać się trudno i kosztuje odpowiednio więcej. Jak radzą koledzy, sprawdź najpierw poziom płynu, no i czy znikąd Ci nie ucieka.
macia - 27-04-2010, 21:20
Miałem ostatnio to samo w czarnuchu. Przyczyna w moim przypadku - wysprzęglik
deejay - 27-04-2010, 22:05
pompka sprzegła u Malika do E33 kosztuje ok 70 zł
Crosby - 29-04-2010, 23:50
Witam ponownie dziś udało mi sie naprawić to sprzęgiełko zmieniłem płyn odpowietrzyłem i chodzi, ale problem który mnie martwi to dziwne syczenie z pod auta i napewno nie jest to dziurawy tłumik jak stwierdził to mechanik w serwisie miśków mowiąc ze mam niefabryczny tłumik i jest coś nie tak z nim, to ze mam sportowy tłumik nie znaczy, że jest źle założony bo do tej pory było ok a od jakiegoś miesiąca syczy z pod auta jak nie wiem i dziwny w tym jest efekt że dzieje sie to na biegach jak dodaje gazu ale np. na wstecznym jest ok dla próby rozpędziłem się miśkiem i było słychać ten nieprzyjemny syk wrzuciłem luz i dodałem gazu wiec jakby to był tłumik to by było słychać też na luzie jak dodaje gazu a takiego efektu nie ma. Moje pytanie co to może być za obiaw czy to coś ze skrzynia biegów a jak nie to co to moze być nie chce oddać miśka na żyletki przywiązałem sie do niego i nie chce innego auta prosze o jakąś pomoc i rady z góry dziękuje kolegą za pomoc w/w usterki sprzęgła
Maretzky85 - 30-04-2010, 14:34
Mała dziurka gdzieś w wydechu - syczenie występuje tylko przy obciążeniu pewnie ?
robertdg - 01-05-2010, 18:20
Przylaczam sie do opinii Maretzky85, jezeli pod obciazeniem jest slyszalne to wskazuje na drobna nieszczelnosc na wydechu
i_Lolek - 21-05-2012, 00:57
przy okazji sie zapytam.
sprzęgło mi bierze dopiero jak docisnę do podłogi. z tego co wiem to jest ono w moim Galancie hydrauliczne. nigdy wcześniej takiego nie miałem, także nigdy jeszcze nie uzupełniałem płynu.
wydedukowałem ze może go brakować. dlatego jest taki miękki pedał. znalazłem taki mały zasobnik, na lewo od zasobnika płynu hamulcowego i poziom płynu w tym zasobniku jest poniżej minimum.
najgorsze są pierwsze minuty po uruchomieniu silnika. trudno wtedy wrzucić bieg. potem sie to poprawia, ale muszę cisnąć do końca, żeby nie było zgrzytu, a czasem sie i tak zdarzy.
moje pytanie jest takie:
1. czym uzupełnić poziom płynu ? dzwoniłem do poprzedniego właściciela, ale on tego nie robił, bo robił to za niego mechanik.
2. po czym poznać że dot 4 będzie odpowiedni ?
3. czy prawidłowo znalazłem zasobnik do pompy sprzęgła ?
Krzyzak - 21-05-2012, 07:28
1. dot-em - pewnie 3, skoro od lat nie był zmieniany (choć lepiej zmienić cały płyn)
2. nie poznasz, ale generalnie im nowszy płyn, tym jaśniejszy odcień
3. tak
masz regulację pod pedałem sprzęgła - możesz spróbować zmienić moment brania
i_Lolek - 21-05-2012, 23:51
Krzyzak napisał/a: | 1. dot-em - pewnie 3, skoro od lat nie był zmieniany (choć lepiej zmienić cały płyn)
2. nie poznasz, ale generalnie im nowszy płyn, tym jaśniejszy odcień
3. tak
masz regulację pod pedałem sprzęgła - możesz spróbować zmienić moment brania |
dzięki za wyczerpującą odpowiedź Krzyżak.
wlałem dot4 do poziomu MAX i tak jak by trochę pomogło, ale jeszcze nie jest to co powinno.
w związku z tym nasuwają mi się kolejne pytania.
1. czy muszę odpowietrzać, czy też samo się odpowietrzy ?
2. jeśli muszę, to jak to zrobić ?
3. czy potrzebny bedzię do tego kanał ?
Krzyzak - 22-05-2012, 06:21
musisz, samo się nie zrobi
kanał niepotrzebny - odpowietrznik widać od góry
najłatwiej i najbrudniej, to całkowicie wykręcić odpowietrznik i lać w zbiornik aż dołem zacznie wypływać dot bez bąbelków
wtedy zakręcić, uzupełnić i... wytrzeć skrzynię, tudzież syf pod nią (podstaw wiadro)
|
|
|