To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Działka budowlana...

Arnold - 26-04-2010, 21:11
Temat postu: Działka budowlana...
Jest pytanie.
Jeśli ktoś jest, kto może mi pomóc, to proszę. :)

Nev-X - 27-04-2010, 08:58

Napisz o co chodzi konkretnie, może coś poradzimy :)
Arnold - 27-04-2010, 11:43

Sprawa miewa się następująco.
Zamierzam kupić działkę pod budowę domu.
Wczoraj pobrałem wypis z Rejestru Gruntów oraz wypis z Księgi Wieczystej.
Są tam zapisy, iż działka o numerze ewidencyjnym ..... jest GRUNTEM ORNYM.
Zapisy powyższe datowane są na luty 2009 roku. Na moje pytanie o co tu chodzi Pani obsługująca powiedziała, że takim wpisem nie ma się co martwić. Najważniejsze jest to, co powiedzą mi w Urzędzie Gminy. Jakie przeznaczenie działki jest na chwilę obecną.
W Urzędzie Gminy otrzymałem: aktualny Plan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy oraz warunki zabudowy.
W Planie Zagospodarowania jak wół stoi: Teren obejmujący działkę o numerze geodezyjnym nr ..... przeznaczony pod zabudowę mieszkalną jednorodzinną, zabliźniaczoną z dopuszczeniem usług komercyjnych nieuciążliwych.
Obydwa pisma z Urzędu Gminy są z datą 26.04.2010 roku.
Czy ktoś miał podobną sytuację lub o takiej słyszał?
Czy te wpisy o GRUNTACH ORNYCH mają mnie w jakiś sposób niepokoić czy dać sobie spokój i dalej działać w kierunku zamierzonym czyli budowy wymarzonego domu?
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Nev-X - 27-04-2010, 12:32

Możliwe że ktoś złożył podanie o przekształcenie działki i ona teraz została przekształcona co nie zostało ujęte w księdze wieczystej. Według mnie nie powinieneś się martwić. W Urzędzie Gminy jest aktualny plan zagospodarowania i tak jak mówisz jest tam zapisana działka jako budowlana, wiec możesz śmiało załatwiać resztę dokumentów. Pewnie będziesz musiał jedynie zmienić rodzaj działki w Księdze Wieczystej.
Arnold - 27-04-2010, 12:57

Pewnie tak. Ale dopiero po zakończeniu całkowitym transakcji (akt notarialny).
Dzięki.

Anonymous - 27-04-2010, 13:13

Jeśli działka ma status działki rolnej lub leśno-rolnej, ale posiada aktualne warunki zabudowy lub plan zagospodarowania przestrzennego, nie masz się czym przejmować. Na podstawie wydanego pozwolenia, bazującego na aktualnych warunkach zabudowy, możesz budować swój wymarzony dom. :) To po pierwsze.
Po wtóre - po wybudowaniu domu na działce rolnej czy leśnej, o ile nie zmienisz statusu działki po postawieniu nieruchomości, płacić bedziesz podatek gruntowy od gruntów rolnych. Jest on sporo niższy od podatku od gruntów budowlanych.
Byłem w identycznej sytuacji 2 lata temu. Wprawdzie działkę sprzedałem i domu nie wybudowałem, ale cały proces uzyskania pozwolenia na budowę ze sporymi "schodami" przeszedłem. Nie sądzę, by w ciągu 2 lat wiele się zmieniło.

Arnold - 27-04-2010, 13:31

Właśnie o to mi chodziło. Pani w Starostwie Powiatowym powiedziała, że status działki zmienia się z chwilą wybudowania domu. Trzeba tylko ewentualnie złożyć stosowny wniosek w tej sprawie.
A Plan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy jest jak najbardziej aktualny ponieważ otrzymałem te dokumenty wczoraj (zaledwie).