To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Pytania?? Galant 2.0 TD

Anonymous - 29-09-2006, 09:01
Temat postu: Pytania?? Galant 2.0 TD
Zamierzam kupić galanta 2.0TD ok 94r. lub lancera 2.0D 95r. i mam kilka pytań :
Ile palą w mieście przy spokojnej jeździe i o ceny części i jaką mają awaryjność.
No i jeszcze jedno pytanko jak z korozją bo będzie Trzymany pod gołym niebem.

Anonymous - 29-09-2006, 12:09

Ja mam galanta '89 i nie ma ani grama rdzy (ocynkowana karoseria), zatem sądzę, że w nowszym będzie podobnie lub lepiej tak jak w przypadku bezawaryjności. :)
Anonymous - 29-09-2006, 21:50

A jak z cenami części do galanta są drogie bo każdy trąbi ze bardzo drogie w porównaniu do np: Golfa
I te spalanie w mieście przy normalnej jeździe bo tu też są opinie różne np: ktoś pisze na allegro ze spalanie 6,5l w mieście nie jest problemem, a gdzieś indziej ze ok 8l,
można dostać kręćka :shock: .

Anonymous - 01-10-2006, 22:56

Mój pali przy spokojnej 7l trasa, 10-11 miasto. Niektóre części niemal nie do dostania (spróbuj znaleźć czujnik poziomu oleju poza ASO), inne jak są to makabrycznie drogie (zawieszenie), a jeszcze inne i tanie i do dostania ;) Awaryjnośc jak dla mnie spora, ciągle coś cieknei z silnika albo wał pęka :(
Anonymous - 02-10-2006, 07:58

Czyli pali bardzo dużo, czyli nie można sugerować się tymi danymi http://www.autocentrum.pl...mit.y=12&gfx=_1
Galancik mi sie bardzo podoba ale to spalanie mnie niepokoi bo jak będzie tyle palił i tak drogie są części to to auto jest okropnie kosztowne.
Oczywiście spalanie jest uzależnione od wielkości miasta tak mi sie wydaje.

A tymi cenami nie można sie też kierować czy nie ma tam części do galanta 2.0TD. http://moto.sklep.pl/inde...13&model=101085

Anonymous - 02-10-2006, 12:36

Co do spalania z autocentrum. Jak przefiltrujesz po typie silnika i zostawisz2.0 TD to sa 2 wyniki
kamil 44t
06.02.2005 6.6 l / 7.4 l / 7.0 l 1994 r.; silnik: 2.0 (TD) 90 KM,
pełny raport »
menadzer
29.12.2004 6.5 l / 9.5 l / 6.0 l 1995 r.; silnik: 2.0 (TD) 90 KM,
pełny raport »

Wiec ocen do miarodajnego wyniku jest za malo, moj pali podobnie jak menadzer'a, wiec niemalo.

Co do cen: no niestety, jak dla mnie to Galant do tanich nie nalezy. Na swoj w ciagu ostatnich 2 lat wydalem znacznie wiecej niz jest wart (przebicie 2x) a dalej nie ma stanu idealnego, wrecz po ostatniej awarii do dobrego mu brakuje. Ale jak ktos pisal Galant'a nie kupuje sie zeby miec auto ;) ;);)

macia - 02-10-2006, 21:56

Mam lancera 1,8d 1991. Miasto 8-9, trasa 7. To mój wynik. Oczywiście spalanie zależy od tak wielu czynników, że nawet nie warto zaczynać wymieniać. Dość powiedzieć, że mając zbyt niskie ciśnienie w oponach powodujemy wzrost zużycia paliwa o ok. 10%.
Co do cen części - galant to nie golf, tak jak tissot to nie omega. Jeśli się na coś decydujemy, to nie powinien rządzić tym przypadek. Chcesz kupić auto tanie w utrzymaniu, gdzie wszystkie zamienniki i używki dostaniesz na każdym bazarku osiedlowym, to wybierz golfa.
Już kiedyś pisałem: Galanta kupujesz dlatego, że chcesz go mieć, a nie dlatego, że chcesz mieć samochód. Proste. :mrgreen: Wsiądź do golfa i do gala, porównaj. Wybór będzie oczywisty. Pozdrawiam i życzę właściwej decyzji.

Anonymous - 11-12-2006, 22:23

Witam Wszystkich spod znaku trzech diamentów!
Jestem tu nowy, choć Wasze opinie o Mitsubishi czytam już od jakiegoś miesiąca:)
Mam pytanie co do silnika 2.0 TDI
Czy można mu dołożyć w jakiś sposób mocy?
Osobiście posiadam 2.0TDI z 94' roku i zastanawiam się gdzie i za ile jeśli to możliwe można sobie zamontować chip tuning?
Proszę o odpowiedzi bo autko super chodzi a czasami mocy mu brakuje!:(

sampler - 12-12-2006, 20:28

Sprawdz ten temat gdzie podkrecono Corse 1.5 TD. Nie wiem jak w 2.0 TDi ale w 1.8 TD Galusia jest to moim zdaniem do zrobienia. Pomijam zywotnosc silnika po tej przerobce...

http://www.elektroda.pl/r...fbf8901d43064b7

Widze ze nie dziala link do opisu przerobki. Postaram sie jutro go zamiescic.

[ Dodano: 13-12-2006, 19:57 ]
plik mozna pobrac tu:

http://rapidshare.com/fil..._.5_TD.doc.html

lenio1 - 15-12-2006, 23:16

Przerobiłem parę Galantów od 1991 r bęzyniaków i teraz ostatnio drugi dizel i jak czytam taka wypowiedz posiadacza galanta że to auto do niczego to trochę mnie aż szczypie żeby coś powiedziedz.No ale do żeczy.Mam teraz Gala z 2001 roku TD(przedtem1,8TD) i w spalaniu jest wszystko podobnie .Jak mu przyciśniesz to napewno więcej spali ale jak go oszczedzasz to odwdzieczy ci się spalaniem nawet poniżej 6L.Nie oszukujmy się dizle nie są do wyscigów jezeli lubisz szybką jazde to zkup benzyny będzie lepszym wyjsciem.Robię bardzo duzo KM (rocznie około50 000) i różnie bywało ale ostatnio przejechałem na 60 litrach 900 km to jak na ten model to sam sobie odpowiedz czy to dużo.A z częściami to żależy co się psuje ale ogólnie nie jest najgorzej.Fakt że z tego roku Galanty mają problemy z zawieszeniem nie przesądza wcale że ten wozik jest taki kiepski jak to napisał kolega przedemną.Tak że głowa do góry i witaj w klubie .Pozdrowienia