To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Dziwne stukanie w silniku

koli - 08-05-2010, 01:05
Temat postu: Dziwne stukanie w silniku
W moim lancerze słyszę dziwne stukanie dochodzace z okolic silnika. Jest ono zalezne od obrotow silnika, na wolnych sa powiedzmy 3-4 stuki na sekunde (moze to komu¶ pomoże wpa¶ć na trop)

Stukanie czasem znika, nie wiem co to moze byc i czy moge tak jezdzic???

Anonymous - 08-05-2010, 20:50
Temat postu: Re: Dziwne stukanie w silniku
koli napisał/a:
W moim lancerze słyszę dziwne stukanie dochodzace z okolic silnika. Jest ono zalezne od obrotow silnika, na wolnych sa powiedzmy 3-4 stuki na sekunde (moze to komu¶ pomoże wpa¶ć na trop)

Stukanie czasem znika, nie wiem co to moze byc i czy moge tak jezdzic???

może niech sie bardziej do¶wiadczeni koledzy wypowiedz±, chociaż moim zdaniem mogły polecieć panewki, jazdę raczej bym odradzał.

koli - 09-05-2010, 00:25

Dzis przyjrzalem sie nieco dokladniej wydawanym odglosom przez silnik, poczytalem tez o tych panewkach, bo wczesniej nawet nie wiedzialem co to jest....

Jezeli bylyby to panewki, to dzwiek powinien dochodzic chyba z dolu silnika, dzis sie wsluchalem bardziej i slychac takie cykanie i piszczenie. Wydaje mi sie, ze dochodzi z okolic alternatora i to chyba dobra informacja (o ile alternator to to ustrojstwo napedzane paskiem, polozone najblizej przodu samochodu).

Poza tym nigdy mi sie nie zapalila kontrolka oleju podczas jazdy, a to tez ponoć objaw zuzytych panewek.

Hornet - 09-05-2010, 16:08

koli napisał/a:
o ile alternator to to ustrojstwo napedzane paskiem, polozone najblizej przodu samochodu

Alternator to to ustrojstwo napędzane paskiem bardzie w głębi samochodu. :)
To o czym mówisz jest pomp± wspomagania.