To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - gubi iskre

chomik_1988 - 10-05-2010, 18:04
Temat postu: gubi iskre
Witam panowie. opisze co i jak i mam nadzieje na jakas pomoc bo sam sobie nie radze.
a wiec odpalam auto chodzi normalnie, po jakims czasie przestaje chodzic tak jak powinien:( nie chodzi na wszystkie cylindry sprawdzalem sciagajac kable z aparatu zaplonowego. komputer nie wykazuje zadnych bledow. obroty na komputerze sa 900obr/min a na liczniku wskazowka obrotomierza pokazuje ponizej 400obr/min. smierdzi paliwem z tlumika. takie objawy na benzynie jak i na gazie. nowe swiece nowe kable nowy palec rozdzielacza nowa kopulka aparatu zeby nie bylo. a i czasami tez na letnim silniku sie zdaza jak postoi tak z 1h... czekam na odp i pytania. odrazu dodam ze jak wypinam kostke z modulu zaplonowego to silnik gasnie wiec wydawalo by sie ze dziala.

zuku19 - 10-05-2010, 21:02
Temat postu: Re: gubi iskre
chomik_1988 napisał/a:
Witam panowie. opisze co i jak i mam nadzieje na jakas pomoc bo sam sobie nie radze.
a wiec odpalam auto chodzi normalnie, po jakims czasie przestaje chodzic tak jak powinien:( nie chodzi na wszystkie cylindry sprawdzalem sciagajac kable z aparatu zaplonowego. komputer nie wykazuje zadnych bledow. obroty na komputerze sa 900obr/min a na liczniku wskazowka obrotomierza pokazuje ponizej 400obr/min. smierdzi paliwem z tlumika. takie objawy na benzynie jak i na gazie. nowe swiece nowe kable zeby nie bylo. a i czasami tez na letnim silniku sie zdaza jak postoi tak z 1.5h... czekam na odp i pytania.

Jeśli przed wymianą chodził dobrze , to te świece na których nie chodzi wymień na stare , przewody w razie co też wymień .

chomik_1988 - 10-05-2010, 23:49

swiece i kable wymienilem dlatego bo myslalem ze to ich winna ale jednak nie. na starych bylo to samo...
zuku19 - 11-05-2010, 00:47

Napisałeś że gubi iskrę , a skąd ta pewność , może przyczyna leży w zasilaniu paliwa (za dużo) nie spala wszystkiego zalewa świece , nie chodzi na wszystkich i śmierdzi paliwem.
Co do obrotów to jak ci się wydaje na słuch .

mmatulek - 11-05-2010, 09:24

Wg mnie to za bogata mieszanka. Przyjrzyj się sondzie lambda.
wodz - 11-05-2010, 16:23

Kolego a nie strzelił Ci czasem na gazie??
Mam podobne objawy i sprawdzałem świece. odkręciłem dolot a tam.... :shock:
oderwane dwie prowadnice powietrza i pewnie czasem się tak układały że blokowały przepustnice w kolektorze. Warto to sprawdzic przy wymianie świec, przewodów.

chomik_1988 - 11-05-2010, 18:09

a wiec wymienilem wlasnie sade bo i tak to mialem zrobic bo komp mi pokazal ze nie dziala co bedzie zobaczymy dam znac a co do dolotu to zaraz go zobacze... ale co z tym zrobiles jak juz to odkryles?? czy trzeba nowy dolot czy moze zostac stary?? a jakie miales dokladnie objawy?? caly czas miales cos nie tak czy raz na jakis czas opisz jak bys mogl.
Zajc3w - 11-05-2010, 19:37

wodz napisał/a:
Kolego a nie strzelił Ci czasem na gazie??
Mam podobne objawy i sprawdzałem świece. odkręciłem dolot a tam.... :shock:
oderwane dwie prowadnice powietrza i pewnie czasem się tak układały że blokowały przepustnice w kolektorze. Warto to sprawdzic przy wymianie świec, przewodów.

Obrazek

Jak ci "Baranka" rozwaliło to przepływomierz też, nawet jak jest bumklapka, to takie bum popsowało przepływomiwrz zanim klapka się zdążyła zamknąć. Przepustnicy też się nieźle oberwało, krokowca mogło zblokować a to najprostszy sposób żeby go spalić. Klapki VIC(nazwałeś je przepustnicą w kolektorze) maja pękniętą lub zdartą zębatkę i stoją w miejscu.

chomik_1988 - 11-05-2010, 20:23

pogrzebalem pogrzebalem i wygrzebalem ze kabel od kondensatora jest urwany. ten malutki co jest na plytce z wtyczka do cewki wychodzi z niego jeden kabel a z drugiego czegos 2 i wtyczka ma 3 piny... moze to to? jak myslicie?? jak ktos bedzie chcial pomoc a nie bedzie wiedzial o czym dokladnie mowie to moge jeszcze tego zdjecia porobic... kolektor moge wykluczyc bo rozebralem i wyglada wzorowo:D przeplywomierz powietrza tez bo odrazu by swiecil check engine a tak nie ma.
wodz - 11-05-2010, 21:25

chomik_1988 napisał/a:
a wiec wymienilem wlasnie sade bo i tak to mialem zrobic bo komp mi pokazal ze nie dziala co bedzie zobaczymy dam znac a co do dolotu to zaraz go zobacze... ale co z tym zrobiles jak juz to odkryles?? czy trzeba nowy dolot czy moze zostac stary?? a jakie miales dokladnie objawy?? caly czas miales cos nie tak czy raz na jakis czas opisz jak bys mogl.

Po odkręceniu wyczyściłem dokladnie miejsca gdzie wkłada się te "baranki" i przykleiłem je na klej dwuskładnikowy. Obiawy miałem takie jak by nie pracował na wszystkich cylindrach za nim się rozgrzał to gasł, te objawy były prawie cały czas ale czasem załapywał i chodził normalnie zwłaszcza na wyższych obrotach. Teraz już to złożyłem i poprawa jest duża pracuje równo i nie gaśnie ale przewody jeszcze musze wymienic bo po zdjęciu "fajki" ze świecy w drugim końcu przewodu iskra hula strasznie no i świece no chyba że się myle mam włożone jednoelektrodowe NGK czy takie powinny byc??

Klapki VIC pracują i się ruszają jak odpalam silnik więc chyba są ok??

Zajc3w - 12-05-2010, 17:44

są ok - farciarzu :wink:
wodz - 12-05-2010, 22:08

To gitara :mrgreen: ale i tak jeszcze nie jest wszystko OK nie wiem jak z tymi świecami czy takie sa przypisane do tego auta bo jak wcisne gaz i to silnik tak jak by sie troszke zalewał, świece nie dają rady spalic mieszanki dopiero tak od 2000obr/min silnik już łagodnie nabiera obrotów. Przewody napewno do wymiany, pęknięta ta plastikowa częsc ktora wczodzi w fajke i od przewodów zaczne zobacze co będzie dalej.
Zajc3w - 12-05-2010, 22:52

Świece powinny być NGK BPR6ES 1.1 przy gazie można je sklepać do 1.0mm lub nawet założyć NGK BPR6ES 0.9. Jaszcze jedno - najpierw musi chodzić na PB, później ustawiaj gaz.

Warto też zajrzeć pod kopułkę rozdzielacza i przynajmniej usunąć ewentualne osady.

chomik_1988 - 17-05-2010, 17:51

zdjecia mojego biednego komputera:( moze ktos go ocenic czy nadaje sie do regeneracji jakies czy odrazu kupowac uzywke?? czekam na odpowiedz i pozdrawiam...

DSCN2260.JPG

DSCN2258.JPG

DSCN2254.JPG

DSCN2261.JPG

[ Dodano: 29-05-2010, 12:21 ]
inny komputer i po klopocie:D ah jak ja nie nawidze tych wszystkich kabli kabelkow:/