Problemy techniczne - Otwieranie drzwi z pilota
kirbi - 11-05-2010, 21:19 Temat postu: Otwieranie drzwi z pilota Na środę umówiłem się na zamontowanie centralnego zamka z pilota. Chodzi tylko o otwieranie i zamykanie z pilota. Centralny zamek jest od nowości. Pewien elektryk z mojej okolicy policzył 250zł (razem z robocizną). To dobra cena? Czy jest warto kupować "coś" z allegro i się pobawić? I na co zwrócić uwagę przy odbiorze, tylko czy działa, czy jeszcze jakieś wskazówki? I ostatnie pytanie - mam założony w Cari autoalarm, niewiadomego pochodzenia, próbowałem na skrzynce coś przeczytać ale nic nie było o firmie czy danych modelu. Był on wyłączony przez poprzedniego właściciela (domniemam, że były z nim jakieś problemy). No i tak został. Razem z czujnikami. Na pilocie mam dwa guziki (większy i mniejszy). Czy jest szansa, że elektryk przylutuje jakiś wadliwy przewód ze starego autoalarmu, wyłączy syrenę, da mi jakieś piloty i policzy jak za wstawienie nowego modułu? Sorry za głupie pytania, ale w elektryce jestem jak moja babcia w temacie sporty ekstremalne...
PatricoWroc - 11-05-2010, 21:25
Kupić samemu i podłączyć według instrukcji, co jest banalnie proste.
kirbi - 11-05-2010, 21:28
Co np. byś polecał? Ja znalazłem coś takiego
http://moto.allegro.pl/it...ilot_metal.html
Ale wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Poza tym cena jakaś niska. Gorzej, jak odbiorę autko i zobaczę identyczny sterownik jak właśnie ten z allegro....
plecho1 - 11-05-2010, 21:30
Podłączenie takiego sterownika nie jest bardzo trudne ale odrobinkę wiedzy w tym temacie trzeba mieć. Na forum jest instrukcja gdzie i w jakie kabelki się wpiąć, poczytaj tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16485
Przeważnie wszystkie tego typu sterowniki są uniwersalne więc tym się nie przejmuj. Ja często montuję sterowniki firmy noxon i nie miałem z nimi żadnych problemów.
kirbi - 11-05-2010, 21:32
No dobra a jak z tą polecaną firmą/firmami? wszystko to to samo czy są jakieś lepsze/gorsze?
Sorry, nie doczytałem. Szukamy Noxona
plecho1 - 11-05-2010, 21:56
Jeśli chcesz sam montować to najlepiej żebyś umiał posługiwać się lutownicą bo takie połączenie jest pewne. Proponuję kupić sterownik w sklepie elektronicznym, różnica w cenie będzie niewielka a wrazie czego będzie mniej problemów z serwisem. Każdy sterownik trzeba skonfigurować pod rodzaj centralnego zamka i najłatwiej jak jest to konfigurowane na przewodach, czasem konfiguruje się poprzez zlutowanie odpowiednich pól na płytce drukowanej ale to jest trudniejsze i jak się nie ma wprawy to można uszkoszić sterownik. Będziesz musiał odnaleźć 6 lub czasem 7 przewodów w instalacji auta, + i -, 2 przewody od sterowania zamkiem i 2 prtzewody biegnące do kierunków lewego i prawego i czsem jeszcze w zależności od sterownika drugi + który załącza się po włączeniu zapłonu.
Nie musi być koniecznie noxon, ja takie montuje bo są najlepsze w sklepie w którym często kupuję, kosztują tam około 80zł. Ich zaletą są metalowe wodoszczelne piloty.
kirbi - 11-05-2010, 22:00
Zamówiłem już tego Noxona. Innym się udało to i mi się uda, a co
A w razie problemów mam zaprzyjaźnionego mechanika, który pewnie w 5 min ogarnie co jest źle. Ale najpierw spróbuję sam. Co do lutowania to nie myślałem o tym, raczej po prostu o skręceniu obydwu przewodów i zabezpieczeniu taśmą izolacyjną.
plecho1 - 11-05-2010, 22:05
Takie połączenie też będzie działać chociaż nie będzie pewne jak lutowane. jak będziesz się podłączał to nie przecinaj kabli w instalacji cari tylko zetnij samą izolacje z przewodu powiedzmy na długości 5mm i owiń to miejsce przewodem od sterownika.
Andrew - 11-05-2010, 22:31
kirbi, ja zakładałem już piloty do centralnego w maździe 323f, 626, galancie i space starze. Założyłem także centralny w swoim colcie i w audi a4. Wszystko kupowałem od jednego użytkownika na Allegro, linka nie będę podawał skoro już kupiłeś. Założenie takiego pilota to nie jest naprawdę nic trudnego. Akurat ten sprzedawca, o którego kupowałem dorzucał instrukcję dla najgorszych laików krok po kroku
Powodzenia w montażu. Pozdrawiam.
Havoc - 11-05-2010, 23:42
Andrew84 a może jednak podasz namiary Inni (np. ja) mogą skorzystać
Rozwinę jeszcze trochę temat jednym pytaniem. Tak sobie spojrzałem za noxonem po allegro (ah ta reklama czyni cuda, teraz każdy je będzie kupował )
http://moto.allegro.pl/it...lapa_szyby.html
Ten ponoć może domykać szyby.
1. "Sterownik może domykać szyby w autach wyposażonych w moduł KOMFORT." czyli coś trzeba jeszcze dokupić?
2. Mam immobilizer i bez załączenia go nie da rady szyb domknąć, dałoby się to obejść czy "albo rybki albo akwarium"?
Kirbi, z której aukcji kupiłeś?
Andrew - 12-05-2010, 07:36
Havoc napisał/a: | Andrew84 a może jednak podasz namiary Inni (np. ja) mogą skorzystać | Ja kupowałem u tego użytkownika allegro: http://moto.allegro.pl/sh...php?uid=5266869
plecho1 - 12-05-2010, 08:34
Havoc
Potrzebujesz jeszcze sterownik domykania szyb czyli modułu komfort.
|
|
|