To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Mazowieckie - Pilnie potrzebuję pomocy przy elektryce :(

kirbi - 13-05-2010, 17:25
Temat postu: Pilnie potrzebuję pomocy przy elektryce :(
Witam, niestety muszę zwrócić się do was o pomoc, odnośnie podłączenia kabli ze sterownika do tych samochodowych. Niestety nie dam sobie z tym rady. Zamówiłem Noxona, dzisiaj przyszedł, rozebrałem, wydrukowałem sobie kartkę z forum, ale niestety to mnie przerasta. Nie wiem jak się podpiąć, mam słaby dostęp, boję się, że coś sknocę. Pilnie potrzebuję to zrobić do jutra wieczór. Byłby ktoś z Warszawy, który już montował coś takiego i by sobie poradził? Oczywiście odwdzięczę się $$$ lub w innym sposób, to już do uzgodnienia. Byłem u kilku elektryków w okolicy i liczą sobie dwie stówy za samo podpięcie, wydaje mi się że trochę dużo za dużo...Mogę podjechać samochodem w dowolne miejsce Wawy.
plecho1 - 13-05-2010, 21:50

Ale z czym masz problem, z konfiguracją sterownika czy z podpięciem do instalacji?
kirbi - 14-05-2010, 01:05

z podpięciem do instalacji, jak zobaczyłem tą straszną ilość kabli to od razu wiedziałem, że to nie robota dla mnie. Tym bardziej, że nic o elektryce nie wiem. Boję się, że coś sknocę. No i dostęp też mam trudny, nie wiem jak odczepić jeden element (taka skrzynka, co w temacie o zakładaniu takich bajerów była na fotce, na 2 śruby chyba 10-tki przyczepiona na górze po lewej i prawej).
Dochodzi jeszcze to, że mam stary alarm podczepiony, który już nie działa,a ratowanie się nie opłaca, bo zależy mi tylko na otwieraniu drzwi z pilota (ten stary alarm tego raczej nie miał). I chyba należałoby najpierw ten stary zdemontować a potem coś nowego dać, a z tym to już na bank sobie nie poradzę

Student - 14-05-2010, 08:19

Który rok Carismy, 1.9 to chyba jeszcze stara buda?
Proponował bym centralę do alarmu za 70zł (sterowanie centralnym +/-) kawałek syreny ze 30łz. I masz wszystko razem.
W starej budzie proponuję sterowanie otwierania centralnym podłączyć bezpośrednio do przełącznika który jest pod ręcznym a nie do modułu.
Jeżeli sterownik staruje +/- to jest to prosta sprawa , podpinasz się pod dwa kable przy przełączniku (koloru nie pamiętam ) i dajesz zasilanie na sterownik,
Ciągniesz je z kabla który ma zawsze napięcie, np. pod stacyjką lub bezpośrednio z akumulatora.
Masę łapiesz z kanału.
Sprawa prosta.
Niestety Ja nie mogę w tak krótkim czasie pomóc bo w Niedziele komunia a w poniedziałek lecę do Holandii na cały tydzień.
Jak by co to w next week możemy spróbować.

Sylwan - 01-06-2010, 23:16

Ja bym bardzo prosil o jakas informacje gdzie w wawie najlepiej w okolicach bielan jest elektryk ktory zajmuje sie komputerami, tak zeby potrafilgo naprawic...
.TM - 02-06-2010, 07:35

spróbuj może tutaj http://www.unixcar.pl
Sylwan - 11-07-2010, 14:53

Ja tego warsztatu nie polecam, zostawiłem tam auto na ponad 3 tyg i stał tylko i się zakurzył... Nic przy nim nie zrobili poza tym, że na samym początku odkręcili komputer i zawieźli go do kogoś innego żeby sprawdził...