Problemy techniczne - Problem z mechanicznym licznikiem kilometrów
Serek - 16-05-2010, 21:51 Temat postu: Problem z mechanicznym licznikiem kilometrów Pytanie bardzo ogólne ze względu na fakt, że Misiaki różnej maści posiadają podobne rozwiązanie. Wymieniłem u siebie w liczniku cały mechanizm z licznikami A i B i licznikiem głównym. W poprzednim nie działał licznik A. Po przejechaniu 9,9 km zatrzymywał się, natomiast licznik B odmierzał dobrze. Czasem licznik A w ogóle nie reagował na przebytą drogę. Po wymianie z innego licznika do pierwszego zerowania licznik A chodził dobrze, po wyzerowaniu na stacji zatrzymał się na 0000 i nie chce ruszyć. O co chodzi? Przecież mechanizm działa przez linkę, cały jest mechaniczny dlaczego zatem działał w innym liczniku a w moim przestał ? Licznik B chodzi dobrze. O co kaman ?
mirekbdeblin - 16-05-2010, 21:58
Serek,
A jak przekładnia w skrzyni ?
Serek - 16-05-2010, 22:32
jaśniej proszę...
Zajc3w - 16-05-2010, 23:16
koledze pewnie chodzi o zębatki w skrzyni napędzające linke prędkościomierza - nie zrozumiał wogóle o co kaman.
podejrzewam, że skoro ten licznik po wyzerowaniu stoi, to przyblokował się "guzioł" od zerowania. Nawet jak dźwigienkę wyciągnąłeś to może coś w środku się nie cofnęło.
Serek - 17-05-2010, 21:28
Hmm, dziś przełożyłem ten wihajster od zerowania liczników, na razie chodzi dobrze. Nie zerowałem jeszcze bo aż mnie nerwy biorą... Wczoraj myślałem o tym ale dopiero dziś przełożyłem. Zobaczymy...
Zajc3w - 19-05-2010, 22:14
działa już ten licznik? Zerowałeś czy dalej się biosz, że stanie ?
Serek - 20-05-2010, 15:08
Nie, nie zerowałem. Czekam do tankowania , a co ? u Ciebie też coś nie tak z licznikiem?
Zajc3w - 20-05-2010, 16:15
Ciekawość
Serek - 25-05-2010, 09:09
No i kicha Licznik wyzerowany i stoi w miejscu. Czy to jakaś czarna magia czy ja tego nie mogę zrozumieć ? Oba liczniki napędza ta sama przekładnia, oba są na tym samym trzpieniu, oba są połączone kółkiem zębatym. B chodzi jak należy, A stoi w miejscu. Przełożyłem mechanizm zerowania do swojego licznika i nadal to samo. O co chodzi? No chyba, że nie wziąłem pod uwagę że drugi mechanizm też jest uszkodzony...
KaWu - 27-05-2010, 06:35
W Corsie A mialem podobny przypadek. Zerowanie przebiegow dziennych szwankowalo. Ktos zerowal licznik podczas jazdy autem i..... wyrobila sie zebatka. Z czasem trzeba bylo i z 20x klikac zerowanie zeby cyferki rowno stanely i zaczal odliczac. Tez czasami sie zacinal na 9,9 km.
Moze sprawdz u siebie w jakim stanie masz zebatki.
plecho1 - 27-05-2010, 06:50
W tym mechaniżmie musi być jakieś sprzęgło które przy zerowaniu głównie podczas jazdy odłącza napęd mechanicznie albo ślizgowo więc albo niezałącza go spowrotem albo zabardzo sie ślizga w zależności od rodzaju.
Andrew - 27-05-2010, 11:22
Ja z tym licznikiem w swoim miśku też miałem problemy, że po wyzerowaniu doszedł do 9 km i stawał. Za każdym razem po kilka razy zerowałem i pomagało. Nie rozbierałem wcale, żeby nie zepsuć coś przez przypadek
Serek - 27-05-2010, 14:34
Wygląda na to, że macie po części rację z tym zerowaniem w czasie jazdy, chociaż w poprzednim Galancie nic takiego się nie działo.
plecho1, tylko kółka zębate, sprężynki, itp. Dźwigienka zerowania unosi blokadę licznika i ten ustawia się w pozycji 0000.
Następnym razem spróbuję wyzerować w czasie postoju.
KaWu - 28-05-2010, 12:26
Serek napisał/a: | Następnym razem spróbuję wyzerować w czasie postoju. |
zawsze powinno sie zerowac na postoju, podczas jazdy zuzywaja sie zebatki (o ile sa w liczniku).
barteski - 29-05-2010, 08:37
tak jak pisze KaWu, zerowanie licznika tylko na postoju !!
podczas jazdy można licznik elektroniczny ............
|
|
|