To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - odpięcie pasa od fotelika

fck - 16-06-2010, 21:01
Temat postu: odpięcie pasa od fotelika
w EA montowany jest specjalny pas do mocowania fotelika. Ostatnio z ciekawości zapiąłem go i nie wiem jak odpiąć, mogłby ktoś udzielić porady ??? :)
Tomek - 16-06-2010, 21:36

jest tam taka wąska szczelinka, wsuń w nią np. kluczyk i już

i nie wiem czy to jest pas do mocowania fotelika, dla mnie to zwykły pas, trzy punktowy, dla pasażera co siedzi w środku (oczywiście jeśli myślimy o tym samym, ale raczej tak)

robertdg - 16-06-2010, 22:41

Chyba myślicie o tym samym, środkowy pas odpina się grotem od kluczyka samochodu, takie zabezpieczenie na dzieci ;-)
Hugo - 17-06-2010, 07:46

tomek84 napisał/a:
i nie wiem czy to jest pas do mocowania fotelika, dla mnie to zwykły pas, trzy punktowy, dla pasażera co siedzi w środku
Dla mnie też.
viader - 17-06-2010, 07:54

Swoją drogą to jakaś bzdura z tym odpinaniem grotem od kluczyka. Wyobraźmy sobie: wypadek, kierowca nieprzytomny albo ranny, auto zaczyna się palić, a pasażer się miota i nie może odpiąć pasa...
qattro18 - 17-06-2010, 08:59

Masz rację - raz się paliłem i wiem ile jest problemów z odpięciem prawidłowo działającego pasa - a teraz znależć coś cienkiego by uwolnić pasażera z tyłu - chyba bym się nie zapioł !
Tomek - 17-06-2010, 09:16

viader napisał/a:
Swoją drogą to jakaś bzdura z tym odpinaniem grotem od kluczyka. Wyobraźmy sobie: wypadek, kierowca nieprzytomny albo ranny, auto zaczyna się palić, a pasażer się miota i nie może odpiąć pasa...

tylko, że pas odpisan się normalnie
grotem odpina się tylko część pionowa pasa, odcinek poziomy odpina się już normalnym przyciskiem, jak zwykle pasy

a zrobione jest to tak dlatego, ze gdyby pas byl na stale 3-punktowy, to by sie fotele nie składały (albo musieli by inny patent wymyslec)

dzieki odpinanej czesci pionowej masz pasy 3 punktowe

fck - 17-06-2010, 22:44

no pas o ktorym mówię napewno jest do fotelika bo na pasie naszyta jest metka, że jest to pas do fotelika, że w instrukcji jest opisane jak go odpiąć - nie znalazłem

Dziękuję za pomoc ! :lol: