Carisma - Techniczne - [Carisma] Wymiana drzwi
kulfon30 - 27-06-2010, 10:17 Temat postu: [Carisma] Wymiana drzwi Witam. Potrzebuje wymienic u mojej cari drzwi od strony kierowcy tylko nie wiem czy lepiej kupic drzwi puste bez niczego i przelozyc swoja szybe i elektryke, czy kupic z uposazeniem. bo podobno sa problemy z włożeniem szyby.
robertdg - 27-06-2010, 11:13
Główna różnica polega na tym, żę ciężej jest założyć uzbrojone drzwi, niż gołe/puste, a wymiana szyby w drzwiach, to nie jest jakaś filozofia, troszkę gorzej z tylnymi drzwiami, ale wszystko do zrobienia.
docencik87 - 27-06-2010, 13:00
Czy ja wiem, czy wymiana gołych drzwi jest łatwiejsza...
Z kuzynem wymieniałem drzwi w Vectrze A, było one z całym wyposażeniem i zajęło mi to niecałe 30 min. Jeżeli różnica w cenie drzwi nie jest duża, to ja brałbym z wyposażeniem.
Ogólnie do wymiany potrzebna jest druga osoba przytrzymująca drzwi.
_eco - 24-01-2011, 18:59
Dołącze się do tematu gdyż planuję wymianę drzwi kierowcy i prawdopodobnie tylnich też... Pytanie brzmi czy drzwi od cari przed liftem różnią się od tych z nowszej wersji? Starsze są wyraźnie tańsze...
Z góry dzięki za pomoc.
Yuppy - 24-01-2011, 19:20
W poliftach w drzwiach były montowane głośniki, więc różnica jakaś na pewno jest. Wymiary drzwi chyba są takie same.
carpezo - 24-01-2011, 19:43
dużo roboty jest w przezbrojeniu drzwi tylnych w starszej cari? tzn boczek szyba itd
Cornholio - 05-06-2014, 16:47
Odkopuję temat, gdyż przyszło mi wymienić drzwi prawy przód i tył.
Zakupiłem takie drzwi gołe w moim mieście za 80zł komplet pod kolor
Teraz mam mały zgrzyt bo muszę to wszystko przełożyć.
Wiecie może jak zdemontować szyby, czy mogę natrafić na jakieś niespodzianki przy przekładce (np. z okablowaniem itp))?
Z góry dzięki za odp.
remi - 06-06-2014, 16:38
przy szybach problemem mogą być podkładki, które trzymają siłownik szyby..bez nich tez szyba działa . Teraz nie pamiętam bardzo dokładnie procedury szła ona mniej więcej tak: jak już zdemontujesz boczek (zaślepki śrubek, śrubki, śrubka koło klamki i rączce, następnie przyciski sterowania szyb, następnie od dołu pociągasz do siebie, ale uważaj na zatrzaski, jak już dół puści do od spodu podbijasz obicie do góry..powinno zejść) następnie odrywasz folie ochronną, jeśli jeszcze jest. Zakładasz przełącznik otwierania szyb, opuszczasz szybę, tak abyś zobaczył i miał dostęp do śrubek mocujących szybę do siłownika, po odkręceniu tych śrub trzymając szybę podnosisz ją do góry normalnie siłownikiem (nie spadnie) i przylepiasz ją taśmą od zewnątrz do ramy szyby lub przytrzymujesz ręką, następnie opuszczasz siłownik na dół i masz miejsce do manewrowania szybą żeby ją wyciągnąć. Po wyciągnięciu szyby odczepiasz przyciski sterowania szybami i odkręcasz śrubki mocujące siłownik (są 4) i śrubki trzymające silnik od siłownika. Jak już to Ci się zacznie luźno ruszać odczepiasz zasilanie od silnika. Z tego co pamiętam to kiepskie dojście było więc przy przykręconym silniku było trudno odpiąć. Po odpięciu zasilania wyciągasz siłownik razem z silnikiem.
Opis dotyczy przednich drzwi, z tyłu pewnie jest podobnie. Warto jeszcze zwrócić uwagę na linkę przy siłowniku. Teraz nie pamiętam w którym to dokładnie miejscu, ale w cari jest taka przypadłość, że tam, gdzie ona chowa się w plastiku, jest to jakby króciutka rureczka..i ona czasem się odłamuje i luźno lata na lince. Jak lata to przy otwieraniu i zamykaniu okna są straszne chroboty jakby coś miało zaraz się urwać. Przed ponownym zamontowaniem sprawdź czy gdzieś nie pęka, jak pęka to albo przylep dobrym klejem oz zewnątrz albo odłam ten kawałek, rozetnij go i ściągnij z linki. Teraz nie pamiętam dokładnie w którym to jest miejscu, ale wydaje mi się, że jak siłownik jest pionowo, to ten kawałek jeśli się oderwie spada na dół i zahacza o coś. Popatrz dokładnie na wszystkie miejsca gdzie linka wchodzi w plastik.
|
|
|