Galant VR4 E88A 92-96 - jakie macie świece?
gres - 30-06-2010, 13:51 Temat postu: jakie macie świece? bo ja lekko zbladłem jak sprawdziłem w katalogu IC czy NGK ... 50 zł sztuka w cenach allegro ...
mitsu_pl - 30-06-2010, 14:59
jak wsadzisz platynowe, to masz problem z głowy na długi czas. Może i wydatek dość spory, ale naprawdę przez co najmniej 50 tys. km masz ten problem z głowy...
gres - 30-06-2010, 15:10
a jak nie wsadze platynowych to jaką mam opcję Jakieś zamienniki nie platynowe nie irydowe itp?
Coś mi świruje auto. Zaczęło się już jakiś czas temu - zdarzało mu się że nagle słabł i zaczynał wydawać przy tym dziwny basowy dźwięk ( bardzo przypominało mi to efekt jaki jest gdy jeden cylinder nie pracuje) do tego pojawiało się coś dziwnego - obroty nagle spadały o jakieś 2 tyś bez zmiany prędkości...
Teraz niestety zdarza mu się taka historia coraz częściej i coraz później przechodzi.
Obstawiam świece ( tylko nie wiem skąd ta rakcja obrotomierza) ale nie uśmiecha mi się wydać 300 zł jeśli się okaże że to nie to.
plecho1 - 30-06-2010, 15:18
Na innych też powinno być ok tylko je wcześniej zmienisz.
mitsu_pl - 30-06-2010, 15:23
to może być nie tyle wina świec co całego układu zapłonowego (głównie cewek), z tego co się orientuję to właśnie chyba właśnie z cewek przychodzą impulsy do obrotomierza. To by wyjaśniało spadek obrotomierza, bez zbytniej zmiany prędkości - choć auto powinno osłabnąć.
gres - 30-06-2010, 15:35
ano to słabnie słabnie.
czyli raczej byś cewki stawiał a nie świece , no dobra gdzie tego szukać
mitsu_pl - 30-06-2010, 16:40
jak otworzysz maskę to patrząc na silnik masz je po lewej stronie pierwszej pokrywy. Są tam 3 sztuki, od nich rozchodzą się kable zapłonowe. Tylko teraz kwestia znalezienia tej wadliwej...
jacek11 - 30-06-2010, 22:50
Na początek proponuję poczyścić wszystkie styki
gres - 01-07-2010, 11:15
wychodzi mi że to trzecia od dołu ( lub od góry już nei pamiętam : d). Znaczy nie cewka tylko kabel trzeci od góry / dołu jak wypinam to nic się nie zmienia, czyli chyba nie idzie tam prąd do świecy.
Generalnie jak troche poruszałem tam to do domu i rano do pracy obróciłem więc być może że tak jak jacek pisze - najpierw poczyścić starowinki styki
[ Dodano: 14-07-2010, 11:53 ]
nie jest dobrze.
Przeczyściłem styki na nie palącej cewce i o dziwo dzialało!! Niestety tylko dwa dni. Zrobiłem eksperyment i nie działającą cewkę ( ta środkowa) zamieniłem miejscami z tą niżej. Efekt - nadal nie działa środkowa. Wniosek z tego taki że albo kabelki idące do cewki są gdzieś przerwane, albo sterownik cewki nie daje sygnału.
I własnie sygnał na cewke idzie z głównego kompa czy jest coś jeszcse po drodze?
Wojciech Bogacz - 25-03-2011, 19:29
Z racji, że przejąłem autko Gres'a to mam pytanie do rzeczonego kolegi
Udało się może w końcu dojść w czym był problem czy samo przeszło ? No bo jak kupowałem autko to silnik chodził równiótko i bez żadnych niespodzianek...
Świece już sobie kupiłem więc mam spokój, ale czuję, że przejadę się z maszynką do jednego fachmana i już on mi powie co tam jeszcze można zrobić, żeby śmigał jak wściekły
|
|
|