To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] chłodzenie schowka

michelsz - 12-07-2010, 15:37
Temat postu: [CY3A 1.8] chłodzenie schowka
Hej,
Mój kolejny temat - czy jesteście zadowoleni z wydajności chłodzonego schowka>?
Bo u mnie szczerze mówiąc niespecjalnie widzę różnicę czy mam tę opcję włączoną czy wyłączoną...

pozdr
M.

MichalRej - 12-07-2010, 16:14

Hehe... :mrgreen:
Coś na ten temat czytałem...
ale nie doszłem do tego jak to działa...

Więc nawet nie mam pojęcia gdzie się to ustawia,
- a do schowka może zaglądałem ze dwa razy... :mrgreen:

Izold - 12-07-2010, 16:33
Temat postu: Re: chłodzenie schowka
Wczoraj rozmawiałem z koleżanką, która niedługo jedzie z rodziną samochodem do Włoch i chciała na podróż kupić przenośną lodówkę. Dodam, że niedawno kupili 4-letnie BMW 5.

Powiedziałem jej, ze skoro ja w Lancerze mam schładzany schowek, to oni w takiej furze (skóra, ksenony, navi itd.) też na pewno to mają. Była tym jednak bardzo zdziwiona i chciała zobaczyć jak to działa.
No to ja - w związku z tym, że Lancerkiem jeżdżę od niecałego tygodnia - chętnie chciałem się pochwalić. Odpaliłem samochód, włączyłem klimę, ustawiłem nawiew w schowku, a tu .... kicha :oops: Wprawdzie dmuchało, ale takim powietrzem jak na zewnątrz. Nic to - mówię - na pewno poprawi się jak się trochę przejedziemy. Ale niestety - pojeździłem kilka minut i bez specjalnego efektu.

Dziwne to trochę, bo jak miałem takie samo ustrojstwo w Citroenie C4, to po przekręceniu tego pierścienia na "suficie" schowka dmuchało od razu zimnym powietrzem - takim, jak z otworów nawiewu klimatyzacji.

A tutaj chyba jest coś "nie teges".

gzesiolek - 12-07-2010, 16:51

Izold, i tak powinno dmuchac... ale przyznaje ze wydajnosc tego jest dosc niska... bo jak sie nagrzeja plastiki to pozniej zeby w schowku bylo cokolwiek chlodno to trzeba z 1h jechac i najlepiej nadmuch z kratek po stronie pasazera wylaczyc... ;)
Jak dla mnie nieuzywalne...

ohayo - 12-07-2010, 17:21

Jak dla mnie, to schowek praktycznie nie chłodzi. Przy dłuższej jeździe może i coś tam schłodzi, ale raczej powiedzmy " nie podwyższa temperatury napojów" podczas jazdy. Jak wrzucimy tam coś chłodnego, to nadal będzie chłodne, ale nie daj Boże zostawimy napój w nagrzanym samochodzie i będziemy chcieli go schłodzić, to nie da rady.
el_diablo - 13-07-2010, 11:41

Tak jak inni napisali - po godzinnej jeździe czuć jakis efekt.
apikus - 13-07-2010, 12:37

W instrukcji jest napisane, że temperatura w schowku jest taka sama jak przy wylocie z klimatyzacji, więc znaczne podgrzanie czy schłodzenie nie jest możliwe.
Izold - 13-07-2010, 12:50

apikus napisał/a:
W instrukcji jest napisane, że temperatura w schowku jest taka sama jak przy wylocie z klimatyzacji, więc znaczne podgrzanie czy schłodzenie nie jest możliwe.

To jest oczywiste, bo niby skąd miałaby być niższa.
Problem w tym, że moje subiektywne odczucie jest takie, ze to powietrze wdmuchiwane do schowka jest nieco cieplejsze niż to lecące z wylotu klimatyzacji.

jaca71 - 13-07-2010, 13:00

Jako posiadacz manualnej klimy nie posiadam luksusu chłodzonego schowka. Czyli trzeba było coś wymyślić by nie pić ciepłej coli. Jako że jeżdżę zawsze z nawiewem ustawionym trochę na nogi i dużo na twarz to zimne powietrze mam dostępne pod tyłkiem. Wrzucenie 1,5 mineralnej pod fotel kierowcy zapewnia chłodne napoje na dłuuuugi czas.
To tyle co miałem do napisania w tym temacie.

ZygZak - 12-11-2014, 21:31

Co prawda odgrzewany kotlet ale żeby nikt mi nie wypominał że się nie udzielam, to powiem tak jest to jest jakby go nie było to pewnie nie zauważyłbym różnicy. Przez półtora roku próbowałem coś schlodzić dwa razy, po drugim razie sobie odpuściłem.... ;)
Anonymous - 12-11-2014, 21:46

W nowych Lancerach nie ma już chłodzonego schowka :D
lobuzek - 13-11-2014, 21:00

Akurat tego elementu wyposażenia mi nie brak :lol: