L200 Techniczne do 2005r. - tarcze hamulcowe przod
robi3 - 17-07-2010, 00:10 Temat postu: tarcze hamulcowe przod witam koledzy !!!prosze o rade,chce wymienic tarcze hamulcowe z przodu,tyle ze niewiem co tam odkrecic ,czy te sprzegielka? tylko niewiem czy tam sie cos rozsypie.W osobowce jest to proste jak budowa cepa,a tutaj to wyzsza szkola jazdy!!!!POZDRAWIAM
szeryf722 - 17-07-2010, 03:32
witam musisz odkręcić ''te sprzęgiełka'' potem odkręcić dwie śrubki które zabezpieczają śrubę trzymające łożysko piasty .Odkręcić tą śrubę zdejmiesz piastę z tarczą hamulcową z drugiej strony są śruby trzymające tarcze. Jest proste ale śrube piasty trzeba dokręcić odpowiednią siłą wymienić tawot w piascie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=11979 zobacz tu może coś tam będzie
robi3 - 17-07-2010, 22:28
wielkie dzieki kolego za pomoc,nie jest to takie proste ale mysle ze dam rade
szeryf722 - 17-07-2010, 23:26
Powodzenia ważne jest dokręcenie śruby która trzyma piastę i łożysko tu sciągniesz manual tam będą wartości do dokręcenia śrub http://www.sendspace.com/file/196ubb
robi3 - 22-07-2010, 21:28
jeszcze raz dzieki kolego za linka!!!!!
Screw78 - 15-01-2011, 19:06
Aby nie zasmiecac forum nowym tematem na temat hamulcow zapytam tutaj . Posiadam eLke z 2003 roku i strasznie mi piszcza hamulce, czy to moze byc spowodowane tym, ze jest zimniej ???. Sprawdzilem tarcze i klocki i sa w bardzo dobrym stanie, jednak bardzo czesto piszcza.
zbyszekm2 - 15-01-2011, 21:52
Screw78 napisał/a: | Aby nie zasmiecac forum nowym tematem na temat hamulcow zapytam tutaj . Posiadam eLke z 2003 roku i strasznie mi piszcza hamulce, czy to moze byc spowodowane tym, ze jest zimniej ???. Sprawdzilem tarcze i klocki i sa w bardzo dobrym stanie, jednak bardzo czesto piszcza. |
Temperatura nie ma wpływu.
Spróbuj kilka razy się rozpędzić i ostro przyhamuj.
Jeśli hamuje się lekko, to na klockach wytwarza się cos podobnego do szkła i to powoduje piszczenie.
trochę się naczytałem o hamulcach i w mądrych pismach radzą nie hamować delikatnie tylko zdecydowanie, wtedy hamulce nie piszczą bo nie wytwarza się te szkliwo na klockach.
Screw78 - 16-01-2011, 19:44
Wielkie dzieki tak zrobilem i nawet malego pisniecia nie uslyszalem .
zbyszekm2 - 16-01-2011, 21:30
Screw78 napisał/a: | Wielkie dzieki tak zrobilem i nawet malego pisniecia nie uslyszalem . |
Czyli pomogło?
Screw78 - 17-01-2011, 00:15
Oczywiscie, ze pomoglo pierwszy raz sie z tym spotkalem ale teraz juz bede wiedzial
mechanio - 29-03-2011, 14:53
Screw78 napisał/a: | Aby nie zasmiecac forum nowym tematem na temat hamulcow zapytam tutaj . Posiadam eLke z 2003 roku i strasznie mi piszcza hamulce, czy to moze byc spowodowane tym, ze jest zimniej ???. Sprawdzilem tarcze i klocki i sa w bardzo dobrym stanie, jednak bardzo czesto piszcza. |
Może klocki jakieś podróbki. Nieraz tak jest na tych najtańszych. A jakie masz tam klocki?
zbyszekm2 - 29-03-2011, 18:17
mechanio napisał/a: | Screw78 napisał/a: | Aby nie zasmiecac forum nowym tematem na temat hamulcow zapytam tutaj . Posiadam eLke z 2003 roku i strasznie mi piszcza hamulce, czy to moze byc spowodowane tym, ze jest zimniej ???. Sprawdzilem tarcze i klocki i sa w bardzo dobrym stanie, jednak bardzo czesto piszcza. |
Może klocki jakieś podróbki. Nieraz tak jest na tych najtańszych. A jakie masz tam klocki? |
Przecież kolega napisał że pomogło. Mam wrażenie że posty se nabijasz.
mechanio - 10-04-2011, 22:30
zbyszekm2 napisał/a: | mechanio napisał/a: | Screw78 napisał/a: | Aby nie zasmiecac forum nowym tematem na temat hamulcow zapytam tutaj . Posiadam eLke z 2003 roku i strasznie mi piszcza hamulce, czy to moze byc spowodowane tym, ze jest zimniej ???. Sprawdzilem tarcze i klocki i sa w bardzo dobrym stanie, jednak bardzo czesto piszcza. |
Może klocki jakieś podróbki. Nieraz tak jest na tych najtańszych. A jakie masz tam klocki? |
Przecież kolega napisał że pomogło. Mam wrażenie że posty se nabijasz. |
Sorki nie zauważyłem
|
|
|