To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Ogólne - Klima kraków

groh - 19-07-2010, 19:10
Temat postu: Klima kraków
Witam potrzebuje nabić klime starym gazem czy wie ktos gdzie znajde coś takiego w krk ?
MATi1G - 19-07-2010, 19:58

stary gaz r12 jest nie legalny i nigdzie tak owego nie dostaniesz ,chyba ze z pod lady w co bardzo wątpie, musisz przerobić klime na r134 ,koszt takiej operacji (przerobienie ,odgrzybienie,nabicie) 400-500 zł nie wiecej.
Adaho_krak - 20-07-2010, 13:35

MATi1G napisał/a:
stary gaz r12 jest nie legalny i nigdzie tak owego nie dostaniesz

Bzdura.
groh napisał/a:
Witam potrzebuje nabić klime starym gazem czy wie ktos gdzie znajde coś takiego w krk ?

Poszło na PW.

MATi1G - 21-07-2010, 19:30

Adaho_krak napisał/a:
MATi1G napisał/a:
stary gaz r12 jest nie legalny i nigdzie tak owego nie dostaniesz

Bzdura.

Rozwiń, bo według prawa UE jak i Polskiego czynnik klimatyzacji samochodowych jest zakazany i nielegalny,mowa o R12, teraz wolno stosować tylko r134, jeśli auto posiada klime na czynnik R12 to trzeba ją przerobić na nowy gaz

Adaho_krak - 21-07-2010, 23:43

MATi1G napisał/a:
Rozwiń,

Prawo nie działa wstecz i jeśli zakład przed wejście w życie zakazu zaopatrzył się w czynnik i ma go do tej pory to nabija. Znam przynajmniej trzy zakłady w Krakowie które ów czynnik posiadają.

Misieklbn - 22-07-2010, 00:08

Kolega groh swojego Eclipsa chce nabic starym czynnikiem r12 ja bylem dzisiaj w salonie Mitsubishi i mi powiedzieli ze klima w eclipsie jest na nowy czynnik r134a na 100% bo też miałem taki problem bo koleś w zakładzie od klimatyzacji powiedział że instalacja jest na stary gaz ponieważ łączenia w instalacji są na gwint ,a na na nowy gaz idą szybko złączki ogólnie też inny olej idzie do r12 mineralny a r134a syntetyk rozmawiałem też z mechanikiem który specjalizuje się w Eclipsach i również potwierdził, że instalacja jest na nowy czynnik mój Misiek jest z 94r zwykły GS 2.0 . Stary gaz r12 jest nielegalny i wycofany z obrotu już dawno temu jednak zawsze znajdą się ludzie którzy takowy gaz posiadają chocby ze starych lodówek klimatyzatorów lub właśnie mają jeszcze stare zapasy. W Lublinie też szukałem ludzi którzy mają stary gaz i póki co nie znalazłem. Tak naprawdę to jestem umówiony w piątek na nabicie nowego czynnika r134a i nadal nie jestem pewien jaki czynnik powinien iśc... można to jakoś sprawdzic żeby nie było wątpliwości jaki idzie czynnik???
Adaho_krak - 22-07-2010, 00:14

Misieklbn, Moje auto jest z 1993 roku i jest na czynnik r12. A w ASO nie wiele wiedza niestety szczegolnie o Eclipse 1gen.
Misieklbn - 22-07-2010, 00:17

MATi1G napisał/a:
stary gaz r12 jest nie legalny i nigdzie tak owego nie dostaniesz ,chyba ze z pod lady w co bardzo wątpie, musisz przerobić klime na r134 ,koszt takiej operacji (przerobienie ,odgrzybienie,nabicie) 400-500 zł nie wiecej.

W Lublinie za przerobienie instalacji na nowy czynnik jeszcze nie słyszałem poniżej 700zł w skład przeróbki wchodziło wymiana osuszacza, oleju, wyczyszczenie układu czyli płukanie w różnych syfach, sprawdzenie szczelności, nabicie nowego czynnika, odgrzybianie wymiana uszczelniaczy wężyków innych pierdół + ewentualnie wymiana kompresora klimatyzacji wiec koszty w granicach 1000zł i na razie tylko 2 zakłady by się tego podjęły... a byłem już w kilkunastu trochę mnie to już irytuje bo upały takie idą, że jazda w misku przy + 35 jest jak pokuta za grzechy :?

Adaho_krak - 22-07-2010, 00:35

Misieklbn napisał/a:
na razie tylko 2 zakłady by się tego podjęły...

Teraz jest sezon, poczekaj do zimy bedzie wiecej chetnych zakladow za rozsadniejsze pieniadze.

Misieklbn - 22-07-2010, 00:44

w zimie też będą chętni na klimę, żeby szyby nie parowały itd, a ja już mam problemy ze zdrowiem bo mi bok przewiało i ręką nie mogę ruszac, ponieważ jeździłem z otwartą szybą więc zależy mi na klimie jeszcze tego lata :) poszukam jeszcze i popytam może ktoś to wkońcu ogarnie bo co mechanik, co człowiek, który zajmuje się tylko klimą to inne opinie...
viader - 22-07-2010, 08:04

W ostateczności możesz przejechć się do Samaela do Nadarzyna, dzwoń do jego starego i się umów. Dla klubowicza przeróbka na nowy czynnik z nabiciem 350zł (pod warunkiem, ze klima sprawna i szczelna a nie ma jedynie gazu). Operacja trwa ze 40 minut. Do tego koszt paliwa z lbl i spowrotem to jakieś 200zł. To nadal połowę taniej niż 1000zł...

U mnie klima po tej operacji działa sprawnie od 3 lat (w międzyczasie musiałem zmienić kompresor bo przez jeden odlutowany kabelek, który niezałączał wentylatora kompresor się przegrzał) i mrozi aż miło. Nic się nie rozszczelniło itp.