To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - [CK1A 1.3] odpowietrzenie baku paliwowego

Anonymous - 03-08-2010, 21:04
Temat postu: [CK1A 1.3] odpowietrzenie baku paliwowego
Witam.

Pytanie jak w temacie. Ostatnimi czasy podczas odkręcania korka wlewu paliwa słychać charakterystyczny dźwięk syczącego powietrza. Nad wlewem zauważyłem, że jest tam dziurka, która prawdopodobnie odpowiada za odpowietrzanie baku i chyba się zapchała. Pytanie moje brzmi, czy da się to jakoś przepchać? oczyścić? rozebrać coś w środku w aucie, żeby się do tego dostać? Przyda się każda podpowiedź, gdyż przez nie odpowietrzanie baku, pojawia mi się zapach paliwa w kabinie samochodu (tutaj dodam, że żadnych wycieków z baku nie mam). Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam
gris

zbysze1 - 06-11-2010, 18:21

Cos nie doczytalem, korek wlewu paliwa ma w sobie zaworek zwrotny taki aby w czasie jazdy , czy jak temperatura zmniejszy sie, do zbiornika mozna bylo zassac powietrze z zewnatrz . Gdy ten zaworek przytkany to obnizajace sie cisnienie w zbiorniku paliwa powoduje szarpana prace silnika, trudnosci z wchodzeniem na obroty.
Jak odkrecasz wlew paliwa i do srodka powietrze zasysa to pewnie ten zaworek przytkany .
Rurka odpowietrzajaca w wlewie paliwa tylko przy tankowaniu swoja role pelni i paliwo nie "cofa" sie na zewnatrz .

Zgnil moze komus wlew paliwa ? Jak auto kupowalem, to wiedzialem ze b. wolno paliwo do zbiornika mam lac , bo zle odpowietrza . Kiedys plyciej wlozylem koncowke weza i paliwo kolo oblalo , brakowalo czesci rurki wlewu paliwa , jej kawalki blokowaly przeplyw paliwa do zbiornika . Gdzie mozna cos takiego kupic ? Na razie zalozylem z starszego lancera , ale nie ma zaworu do zasysania powietrza.